"Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz"

"Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Biz ilkesel olarak inşallah Suriye'de akan kanın bütünüyle durmasını arzu ediyoruz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Biz ilkesel olarak inşallah Suriye'de akan kanın bütünüyle durmasını arzu ediyoruz. Ama şu anda onu sağlayacak şartlar yoksa bile bayramda bir ateşkes temin edilmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz'' dedi.
    
Mevlana Müzesi yanında özel bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Davutoğlu, yayından sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
    
İndirilen Suriye uçağıyla ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, bu konuda baştan itibaren son derece titiz bir şekilde tüm ilgili kurumların çalışmalarını sürdürdüğünü, sürdürmeye de devam ettiğini bildirdi.
    
Davutoğlu, şunları kaydetti:
    
''Önemli olan, buradaki temel konu, sivil bir uçakta askeri nitelikte bir malzemenin taşınması konusudur. Zaten alıcı ve gönderici makamlar bellidir. Bir tarafta silah üreticisi bir firma, diğer tarafta Suriye Savunma Bakanlığı... Dolasıyla malzemeler üzerinde yaptığımız çalışmalarda da ortaya çıktı, teyit edildi. Askeri mahiyette kullanılabilecek malzemelerdir bunlar. Askeri mahiyette malzemelerdir. Önemli olan budur. Diğer konularda gerektiğinde daha kapsamlı açıklamalar yapılır. Ancak şu aşamada bu bilgi esas itibariyle aldığımız tutumun gerekçesinin haklı olduğunu ortaya koymaktadır.''
    
     -Brahimi'nin ateşkes önerisi-
    
     Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Lahtar Brahimi'nin Suriye'de Kurban Bayramı sürecinde yaptığı ''geçici ateşkes'' çağrısı ile ilgili bir başka soru üzerine Davutoğlu, Brahimi ile bu konuda geçen Cumartesi günü İstanbul'da yaptıkları görüşmede, bu konuyu kendisiyle paylaştıklarını belirtti.
    
Görüşmede Brahimi'nin de böyle bir düşüncesi olduğunu ifade ettiğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
    
''Biz ilkesel olarak inşallah Suriye'de akan kanın bütünüyle durmasını arzu ediyoruz. Ama şu anda onu sağlayacak şartlar yoksa bile bayramda bir ateşkes temin edilmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Dün sayın Başbakanımızın, Ahmedinejad ile görüşmesinde de bu konuyu ele aldık. Onlar da bu görüşümüzü desteklediler. Diğer komşu bölge ülkelerle de istişare halindeyiz. İnşallah en azından bayramda Suriyeli kardeşlerimizin bir nebze nefes almasını sağlayacak bir ateşkes sağlanması mümkün olur diye ümit ediyoruz.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.