'Elimizde 1,5 Milyon Kurbanlık Var, Kimse Yetiştiricinin Kârına Göz Dikmesin'

'Elimizde 1,5 Milyon Kurbanlık Var, Kimse Yetiştiricinin Kârına Göz Dikmesin'

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kurban Bayramı yaklaşırken her sene olduğu gibi hayvan varlığıyla ilgili tartışmaların başladığını belirterek, "Geçen sene Türkiye, kurbanda 772 bin büyükbaş hayvan kesti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kurban Bayramı yaklaşırken her sene olduğu gibi hayvan varlığıyla ilgili tartışmaların başladığını belirterek, "Geçen sene Türkiye, kurbanda 772 bin büyükbaş hayvan kesti. Şu anda elimizdeki kurbanlık hayvan sayısı 1,5 milyon. Geçen sene kesilen büyükbaş hayvan sayısının iki katı elimizde var. Kimse yetiştiricilerimizin, çiftçilerimizin ürettikleri hayvanların kârına göz dikmesin lütfen, çünkü birileri bundan rahatsız oluyor. İkide birde işte hayvan azdı, fiyat şöyleydi böyleydi falan söylüyorlar. Bunlar gerçek değil, doğru değil. Üretici de yetiştirici de yetiştiriyor. Şu an 1,5 milyon, sadece kurbanlık için büyükbaş hayvan var. Küçükbaş hayvan da 3,5 milyona çıktı. Geçen yıl küçükbaş hayvan 2,5 milyon kesildi. Geçen yılın iki katı daha fazla hayvan var. Türkiye'nin hayvancılığa verdiği destekle hayvan varlığında önemli bir gelişme meydana geldi." dedi.

Bakan Eker, Balıkesir'de kurulan Islah Amaçlı Çiğ Süt Analiz Laboratuvarı'nı açtı. Ayırca Telekonferans sistemiyle sırasıyla Tekirdağ, Bursa ve Ankara'daki laboratuvarların açılışlarını da yaptı. Balıkesir'deki törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, milletvekilleri Cemal Öztaylan, Ali Aydınlıoğlu ve Tülay Babuşçu, Vali Ahmet Turhan, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Bahçavan, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, daire müdürleri ve çiftçiler katıldı. Burada konuşan Bakan Eker, hayvancılığa ayrılan payı 10 yılda yüzde 4'ten 30'lara çıkarıp yaptıkları çalışmalarla kalitesiz diye süt ve süt ürünü almayan AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satar hale geldiklerinin söyledi. Eker, Balıkesir'de 10 yılda çiftçiye 1,4 milyar lira hibe desteği yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'de hayvancılığın, uzun süre tarım sektörünün üvey evladı olduğuna dikkat çekerek, "Biz göreve geldiğimizde, bizim devletimiz 100 lira tarıma destek veriyorsa bunun 4 lirasını hayvancılığa veriyordu, 96 lirasını tarımla ilgili diğer faaliyetlere veriyordu. Böyle olunca hayvancılığın toptan tarım hasılası içerisindeki payı da ekonomisi ve tarımı güçlü ülkelerde olduğunun tam aksine, çok düşük düzeydeydi. Toplam tarım hasılamızın dörtte biri bile değildi hayvancılıktaki pay. Biz bunun tam tersine çevrilmesi gerektiğini düşündük. Yüzde 4'lük hayvancılığa ayrılan payı, biz her sene biraz daha arttırmak suretiyle yüzde 29–30'lara çıkardık. Bu sene sadece hayvancılık faaliyeti için ayırdığımız destek 2,5 milyar. Biz geldiğimizde bu sadece 83 milyon liradan ibaretti. Böyle bir yapıyla sizin hayvancılığı geliştirmeniz elbette mümkün değildir." şeklinde konuştu. Projenin beş ilde Türkiye Damızlık Sığı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Bakanlık tarafından yürütüldüğünü anlatan Eker, belirlenmiş işletmelerdeki hayvanlardan alınan sütlerin inceleneceğini bildirdi. Sütlerin tahlil ve kayıtlarının yapılacağını, elektronik ortamda bir merkezde işleneceğini vurguladı.

Tarım ve hayvancılıkla ilgili zaman zaman toplumda gerçekten bilinmeden, yanlış bilgilerin konuşulduğuna işaret eden Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım sektörüyle ilgili dünya pozisyonunun her gün biraz daha iyiye gittiğini bildirdi. "Biz devraldığımızda Türkiye'nin bütün çiftçilerinin, Türkiye'nin bütün tarım hasılasının karşılığı 23 milyar dolardı." diyen Bakan Eker, şunları kaydetti: "Türkiye, bu rakamla dünyanın 190 ülkesi içerisinde 11. sıradaydı. Bugün Türkiye'nin 62,5 milyar dolarla tarım hasılası, dünya ülkeleri içerisinde yedinci sıraya yükseldi. Avrupa Birliği içerisinde Türkiye dördüncü sıradaydı, bugün birinci sırada. Bu çok önemli. Avrupa'nın üç ülkesi bizim önümüzdeydi, Fransa, İtalya ve İspanya. Tarım hasılası bakımından bu üç ülkeyi geçtik. Şimdi sıra bu miktar ve hacim olarak geliştirdiğimiz üretimi ve tarımsal hasılayı daha nitelikli, daha kaliteli ve daha hijyenik hale getirmektir. Dünya pazarlarına açılabilmektir. Bunu yaparsak, Türkiye'nin tarımının ve hayvancılığının kalkınmamıza daha çok etkisini hissedebileceğiz. Hayvancılığa verdiğimiz özel önem ve yaptığımız özel stratejiyle Türkiye bugün büyükbaş hayvanda, 30 sene öncesinin, yanlış duymadınız, sığır varlığını geçti. İlk hayvan sayımı Türkiye'de 1980 yılında yapıldı, üzerinden 29 sene geçti. 1984'te Türkiye'nin ilk hayvan sayımındaki sığır varlığı 12 milyon 400 bin, bugün 14 milyon. O tarihte Türkiye'nin sığır varlığı içerisinde kültür ırkı oranı sadece yüzde 3'tür, bugün yüzde 40'ın üzerinde. Çok ciddi bir gelişme var. Küçükbaş hayvancılığı ilk defa tarihte biz destekleme kapsamına aldık. Küçükbaş hayvan varlığını, 31 milyondan yaklaşık 36 milyona çıkardık."

Balıkesir'de geçen yıl çiftçiye 190 milyon lira karşılıksız hibe verildiğini kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, "Hükümetimiz döneminde bugüne kadar Balıkesir çiftçisinin aldığı 1,4 milyar lira. Bu rakama, 2013 yılı dahil değil. Biz burada tarıma dayalı sanayinin gelişmesinde bazı yeni projeler hayata geçirdik. 81 tane tarıma dayalı sanayi tesisine, yüzde 50 hibe destek verdik." dedi.

Konuşmanın ardından Bakan Mehdi Eker, telekonferansla sırasıyla Tekirdağ, Bursa ve Ankara'daki laboratuvarları da açtı. Ardından Balıkesir'deki laboratuvarın kurdelesini kesti ve incelemelerde bulundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.