Elektrikte kriz bitmedi!

Elektrikte kriz bitmedi!

2009 yılında özelleştikten sonra hizmet kalitesi her geçen yıl düşen MEDAŞ, sanayici, çiftçiyi hatta belediyeleri bile çileden çıkarmaya devam ediyor. Türk Enerji-Sen Konya Şube Başkanı Eryiğit, "Hizmet kalitesi Türkiye standartlarının çok altında" dedi

Özelleştikten bu yana vatandaşı canından bezdiren Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ)'a olan tepkiler artıyor. Konyalılar, MEDAŞ'dan yaka silker hale geldi. MEDAŞ, çiftçiyi, sanayiciyi hatta kamu kurumlarını bile çileden çıkarıyor. Özelleştikten sonra hizmet kalitesi artması beklenen MEDAŞ aksine hizmet kalitesini her geçen yıl düşürdü. Kasım ayının son günlerinde yağan kar ile birlikte Konya'da resmen elektrik krizi yaşandı. Sanayiciler üretim yapamadıkları için sokağa döküldü, MEDAŞ'ı protesto etti. MEDAŞ ayrıca Selçuklu Belediyesi'ne ait bir spor salonuna elektrik vermeyerek büyük tepki çekmişti. Belediyelerle ve bazı kamu kurumlarıyla da sürekli bir çatışma halinde olan MEDAŞ, vergisini 1.5 yıl kadar İstanbul'a ödedikten sonra, gelen yoğun tepkiler üzerine vergisini Konya'ya ödeme kararı aldı. MEDAŞ'a tepki gösteren kesimlerden birisi de çiftçiler. Çiftçilere verilmeyen elektrik, tarımsal üretimde ciddi düşüşler yaşandı. Ayrıca karın yağdığı gün yaklaşık 250 köy (mahalle) günlerce elektriksiz kaldı.

VATANDAŞ YAPTIRIM İSTİYOR

Türk Enerji-Sen Konya Şube Başkanı Selamet Eryiğit konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Eryiğit, MEDAŞ'a artık bir yaptırım uygulanmasının vakti geldiğini söyledi. Konya'nın elektrik konusunda standartların altında kaldığını ifade eden Eryiğit, "MEDAŞ'in hizmet konusunda ne kadar eksik olduğu geçtiğimiz gün yağan kar ile birlikte gün yüzüne çıkmıştır. Sanayide üretim durmuş, 250 köy elektriksiz kalmıştır. Elektrik kesintisi üniversite öğrencilerinin vize haftasına geldiği için öğrencilere mum ışığında ders çalıştırarak, 80'li yıllardaki elektrik kesintileri akıllara gelmiştir. Konya'da elektirik hizmeti Türkiye standartlarının çok çok altındadır. MEDAŞ artık üretime engel olacak seviyeye geldi. Çünkü sorumluluğunu dahi yerine getiremiyor. Aksine en ufak bir gecikmede vatandaşın elektriği kesiliyor" diye konuştu.

BİMER'E ŞİKAYET EDİLSİN

Eryiğit, mağdur olan vatandaşların Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)'ne başvurmaları gerektiğini belirterek, "Bizim isteğimiz sessiz kalınmasın. Biz sendika olarak gereken tepkiyi dile getirdik. Ancak vatandaşlarımızın da burada duyarlı davranıp, MEDAŞ'ı ilgili yerlere şikayet etmeleri gerekiyor. Ancak o zaman bir yaptırım uygulanabilir. MEDAŞ'ın kalitesiz hizmeti bu şekilde devam ederse, MEDAŞ'tan yaka silken vatandaşlar MEDAŞ binası önünde eylem yapmaya kadar gidebilir. MEDAŞ'ın artık bu tepkileri görmesi gerekiyor. Her kesimin tepkisini alan bir kurum. O yüzden MEDAŞ'ın hizmet konusunda inadından vazgeçip, kendini geliştirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KALİTELİ ELEMANLARI EMEKLİ YAPTILAR

MEDAŞ'ın kalite konusunda yetersiz kalmasını, kurumdan emekli ettiği tecrübeli personelden kaynaklandığını söyleyen Eryiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurumda kaliteli personeli emekli yaptılar. Şimdi düşük ücretle işe aldıkları elemanlar ise işi bilmemesinden dolayı hizmet konusunda sıkıntı yaşıyor. Biz de bu sektörde olduğumuz için zaman zaman kulağımıza bilgiler de geliyor. Bir mahallede elektrik sıkıntısı yaşanıyor ve MEDAŞ ekibi sorunu çözemiyor. Ekip emekli olan büyüğünü arıyor ve sorun çözülüyor. MEDAŞ'ın kendine gelmesi gerekiyor. Vatandaşta sabır kalmadı."

ELEKTRİK DALGALANMALARI BIKTIRDI

Türkiye'nin en büyük şikayet portalı sikayetvar.com'da MEDAŞ'a olan tepkiler hızla artıyor. M. Özçelik de şikayetini şu sözlerle dile getirdi: "Kosova Mahallesi Çöğen Sokak'ta aydınlatma lambaları yanmıyor. Defalarca 186 hatlarını aradım. Şikayet dilekçesi verin dediler, verdik fakat hiçbir çözüm yok. Karanlıktan dolayı evlerimizde hırsızlıklar oluyor. Çocuklarımız ikinci öğretimden akşam gelirken veya işten gelen bayanlarımız hatta beyler de zor durumda kalıyor. Dün komşumuzun aracını yaktılar. Karanlıkta kamera görüntüleri zayıf kaldığı için yakalanmakta zorluk çekti polisler. Lütfen yardımcı olun. Çok zor durumdayız. Mahalle olarak çocuklarımız dışarıya çıkamıyor artık." Kadir S. ise, "Artık her elektrik kesildiğinde şirketi şikayet edeceğiz. MEDAŞ, felaketini herkes bilsin. Evet yanlış duymadınız yıl olmuş 2014, MEDAŞ, hemen hemen her gün Meram'a bağlı Harmancık Mahallesi'nde elektrik kesiyor. Hemen her gün bir elektronik eşyamız yanabilir, artık bilgisayar bile açamaz olduk" sözlerini kullandı.

SIKINTIYI AİHM'E TAŞIYACAĞIM

İsmet C. isimli vatandaş da, "400 yıllık bir tarihi olan köyde ikamet ediyorum. 250 hanelik bir köy. Buradaki hiçbir hanenin tapu kaydı yok. Ben eski evimi tamir etmek istiyorum. Ancak elektrik alamıyorum. Kaymakam, Konya Valisi ve MEDAŞ bana yardımcı olmadı. Ben karanlıkta kalmışım. Kime yalvaracağımı şaşırmışım. Niye herkesin evinde lambası yanarken benim ilk okula giden çocuğum karanlıkta dersini yapsın? Bende bu ülkenin vatandaşı değil miyim? Lütfen bana yardımcı olun. Yoksa ben Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'e bildireceğim" ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum