Ekosisteme zarar veriliyor

Ekosisteme zarar veriliyor

Seyfettin Baydar, su, toprak ve havanın ciddi zararlar verilerek kullanıldığını belirterek, “Bunun önüne geçmek için tüm kurumlar elini taşın altına koymalıdır” dedi

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma Merkezi ve CocaCola Hayata Artı Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen "Konya'da Tarımsal Faaliyetlerin Faydalandığı Ekosistem Hizmetleri Çalıştayı" Bera Otel'de düzenlendi. Çalıştayın açılışına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Dr. Uğur Zeydanlı ve çok sayıda kurum çalışanı katıldı. Çalıştayın yapı ve konusu ile bir ilk olduğunu belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, “STK'ların bu gibi konularda çalışma yapması genelde yadırganan bir durumdur fakat Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma Merkezi ve CocaCola Hayata Artı Vakfı ile birlikte böyle bir çalıştayın düzenlenmiş olması oldukça faydalıdır. İklim değişikliğine karşı sürdürülebilir bir tarım için resmi, özel kurum demeden tüm kurumlar elini taşın altına koymalıdır” dedi.

SUYU VE TOPRAĞI KORUYORUZ

Su, toprak, hava ve ekosistemin hoyratça, ciddi zararlar verilerek kullanıldığını belirten Baydar, şöyle konuştu: “Bu düzeni bozan kullanıma karşı bilim insanları bir arayışa girdi. Ülkemizde de resmi kurumların yanı sıra bazı STK'lar bu konularda çalışma yapıyor. Son yıllarda Konya'da suyu, toprağı korumaya yönelik pek çok iş yaptık. Doğrudan ekime, taş toplamaya, rüzgar kesen fidan dikimine destekler veriyoruz. Sarayönü'de 40 bin dekar anız doğrudan ekimle toprakla buluştu. Basınçlı sulama ve damla sulama gibi vahşi sulamanın önüne geçecek sulama sistemlerini destekliyoruz. Sadece sulama projelerine bu yıl 3 milyon lira destek verdik. Biyolojik ve biyoteknik mücadelede büyük yol katettik. 30 milyon faydalı böcek üretip saldık. Diğer illere bile gönderiyoruz. Ağaçlandırma çalışmalarına destek verdik. Toplulaştırma çalışmalarında ağaçlandırmayı zorunlu hale getirdik.”

Çalıştay'a Tarım Reformu Genel Müdürlüğü adına katılan Mehmet Ünal da iklim değişikliğinin son zamanlarda gündemde olduğunu vurgulayarak, “Bu projenin en iyi uygulanabileceği yerlerden biri de Konya'dır. Resmi ve özel kurumların desteklediği bu projenin örnek bir proje olduğunu düşünüyorum” dedi.

DOĞAYI KULLANANLAR KORUR

Doğa Koruma Merkezi Genel Müdürü Dr. Uğur Zeydanlı da projenin heyecan verici olduğunu belirterek, “Bizim yaptığımız çalışmaları görenler siz doğayı korumakla birlikte tarım da yapıyorsunuz diyorlar. Doğayı koruyacaksak onu kullananlarla beraber yapmalıyız” dedi. Hem çevreye hem insana katkı sağlayacak projeler ürettiklerini ifade eden Zeydanlı, şöyle konuştu: “2 çerçevede çalışmalar sergiliyoruz; Tarım ve ziraat çalışmaları, iklim çalışmaları. Çalıştayda ekosistem hizmetlerinin konuşulması önemli. Burada birlikte ortaya koyacağımızı bilgilerle sürdürülebilir bir tarımın nasıl yapılabileceğini ortaya koyacağız.”

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Çalıştay sonrası ise ekosistem hizmetleri hakkında grup çalışmaları yapıldı.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.