Ekmek tahta gibi oluyor

Ekmek tahta gibi oluyor

Her gün binlerce ekmek çöpe gidiyor. Alınan önlemlere ve yapılan uyarılara rağmen ekmek israfı önlenemiyor. Ekmek israfı nedeniyle ülke ekonomisinin yıllık kaybı ise 1,5 milyarı buluyor. Uzmanlar, tüketiciyi 'ihtiyaca göre ekmek alın' diye uyarıyor

Konya'daki fırınlarda her gün yaklaşık bir milyon ekmek üretiliyor. Üretilen ekmeklerin yüzde 10'u, yani 100 bini çöpe gidiyor. Günde milyonlarca ekmeğin üretildiği Türkiye'de ekmek israfı korkunç boyutlara ulaştı. Toplumun her kesiminin sofrasına giren ve nimet kelimesiyle özdeşleştirilerek kutsal kabul edilen ekmeğin israfı, ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Ekmek İsrafı Araştırması'na göre Türkiye'de günde 101 milyon adet, yılda 37 milyar adet ekmek üretiliyor. Günde 95 milyon adet, yılda 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Günde 6 milyon, yılda ise 2,1 milyar adet ekmek israf ediliyor. Hanelerin toplamda yüzde 94’ü her gün en az bir kere ekmek alıyor. Ayrıca hanelerin yüzde 76’sı ekmek alışverişini ihtiyaca göre ayarlayarak israfa yol açmayacak şekilde gerçekleştirdiğini belirtiyor. Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından 2013 yılında başlatılan ve aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi de olan 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası' sayesinde israf biraz azaltıldı. Kampanya ile bir farkındalık oluştu. Ancak yine de israf önlenemedi.

İHTİYACA GÖRE EKMEK ALIN

Araştırmada ekmekle ilgili şu uyarılarda yapıldı: "Ekmek almadan önce; tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı dikkate alınarak ne kadar ekmeğe ihtiyaç duyulduğu tespit edilmeli. Alındığı gün tüketilmeyecek ise; ambalajlı ekmek tercih edilmeli, ambalajsız alınması durumunda saklama koşullarına dikkat edilmeli. Alışveriş yaparken ekmeğin ezilmemesine dikkat edilmeli, ayrı bir poşette ve alınan diğer ürünlerin üzerine konarak taşınmalı. Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır. Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir. Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir."

EKMEK İKİNCİ GÜN TAHTA GİBİ OLUYOR

Ekmek israfı hakkında konuşan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, "Fırıncılar ülke genelinde üretilen ekmeğin yüzde 10'unun israf edildiğini söylüyor. Bunun içinde Konya'da var. Konya'da her gün bir milyon ekmek üretiliyor. Bunun 100 bini israf ediliyor. Günde 100 bin ekmeği çöpe atıyoruz. Ciddi bir rakam. İsrafı önlemek için kapsamlı çalışmalar yapılmalı" dedi. Ekmeğin içerisinde çok sayıda katkı maddesinin olduğunu, bu nedenle ekmeğin ömrünün kısaldığını belirten Dinç, "Ekmekte çok sayıda katkı maddesi kullanıyorlar. Bu nedenle ekmek çabuk bozuluyor. Ekmeği ikinci gün yiyemiyoruz. Ekmek ikinci gün tahta gibi oluyor. İçindeki su hemen buharlaşıyor. Ekmeğin ebatıyla ilgili de sorun var. Dilimlenen ekmeğin ömrü uzun olur. Belediyelerin yaptığı ekmekler daha çabuk bayatlıyor. Ekmeği doğal haline bırakırsanız, bir ekmek 7-8 gün yenilebilir. Ekmeğin ömrünü kısaltıyorlar" diye konuştu. 

MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT EDİLMELİ

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça da, "Ekmek israfyla ilgili kampanyalar, panaller ve yarışmalar düzenlendi, afişler asıldı, kamu spotları yayınlandı. Ama israf önlenemedi. Ekmek ucuz. Ekmeğin fiyatı pahalı olsa belki aileler bütçe zorlandığı için ekmeği daha dikkatli kullanır. Konya'da israf diğer illere göre biraz daha az. Konya'da günde 900 bin ekmek üretiliyor. Bunun yüzde 3'ü israf oluyor. Şehrimizde bayatlayan ekmekler hayvan yemi olarak da kullanılıyor. Halk menüye ve ihtiyacına göre ekmek almalı. Güvendiği yerden ekmek almalı. Kaliteye önem vermeli.  Ucuz ekmek kaliteli olmaz. Fırıncı da satacağı kadar ekmek üretmeli. Fırın enflasyonu da israfta etkili. Merdiven altı üretime dikkat edilmeli" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum