Ekmeğimize göz dikmeyin!

Ekmeğimize göz dikmeyin!

Konya'da bine yakın insan kağıt toplayıcılığı yaparak evine ekmek götürüyor. Yaz-kış demeden şehri karış karış dolaşan kağıt toplayıcıları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlemesine “Ekmeğimize göz dikmeyin” diyerek tepki gösterdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı yeni düzenleme ile kayıtsız kişilerden atık malzeme alan iş yerlerine 140 bin TL para cezası verilmesini kararlaştırdı. Bu düzenleme ile Konya'da yaşayan yaklaşık bin tane atık malzeme toplayan işçi tedirgin oldu. Konya'da yaklaşık bin tane katı atık toplayıcısı gece gündüz demeden katı atık toplayarak evine ekmek parası götürüyor.   Katı atık alan bazı iş yerleri ise katı atık alımlarını durdurdu. Konya'da bu işten para kazanan katı atık toplayıcıları işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Konu ile ilgili duyarlı vatandaşlar imza kampanyası başlattı. Kampanyada şu ifadeler kullanıldı: "Bu ülkede işçi olmak ya da alın teriyle çalmadan çırpmadan para kazanmak, gün geçtikçe daha da zor bir hal almaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sokaklarda kağıt toplayan işçilere ve onlardan kağıt alanlara akıllara durgunluk verecek miktarda bir para cezası belirledi. Bu cezalar, evine kağıt toplayarak para götüren birçok kişiyi etkileyecek. Sen de yasaların işçilerin yararına düzenlenmesi  ve kağıt işçilerine destek olmak için bu kampanyaya bir imzanla destek olabilirsin. Birçok gazetede belki birçoğunuzun da rastladığı üzere, sokaklarda kağıt toplayanlara 20 bin TL ceza ve Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’nden kağıt alanlara ise 140 bin TL ceza kesileceği yönünde haberler yer aldı. Bu haberlere göre artık daha büyük firmaların işçileri bu görevi üstlenecek. Çalmadan, çırpmadan, yaz kış demeden sokaklarda kağıt toplayarak hayatlarını kazanan ve bunu yıllardır yaparak bir iş kolu haline getiren insanların elinden işlerinin alınmasına izin verme. Ceza kararının kaldırılması, Geri Dönüşüm İşçileri Derneği'ndeki işçilerin yasa çerçevesinde işlerine elverişli şartlarda devam etmesi için kampanyayı imzala."

TOPLAYICILAR MAĞDUR

Konu ile ilgili konuşan Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, "Avrupa Birliği (AB) uyum yasası gereği bir çok madde çıkartıldı. Bunlardan biride ‘Atık Yönetmeliği Kontrol Planı’ idi. Yasa 2005’te çıkartıldı. Yasa şöyle söylüyor; sokakta yetkilendirilmesi olmayan hiç kimse ve bir kuruluş atık toplayamaz. Dolayısıyla sokak toplayıcıları atık alması yasak. Çıkartılan yasa ile firmalar denetlenmek isteniyor. Firmaların düzenli işçi çalıştırılması isteniyor. Firmalar denetlenince birçok insan işsiz kalacak. Sokakta ki insanlar bu işten başka yapacağı bir iş yok. Sokakta ki 7'den 70'e herkes bu işi yapıyor. Çevre Bakanı Fatma Güldemet Sarı bu konu ile ilgili akşam saatlerinde açıklama yaptı  ve atık kağıt toplayıcılarını mağdur edecek bir çalışmaya imza atmayız dedi. Günlerdir yaptığımız çalışmalar sonunda ses getirdi" ifadelerini kullandı.

SOKAKTAKİLER GÖZÜKMÜYOR

'Yoksul insanı tanımlayabilirsiniz ama sokaktaki insanı tanımlayamazsınız' diyen Mendillioğlu şöyle konuştu: "Sokakta ki insanlar gözükmüyorlar. Onlar hayatın gözükmeyen kısmındalar. Bizim isteğimiz sokakta ki insanların bir sosyal güvencesi, bir düzenli çalışması olması. Sokakta ki 5-6 yaşındaki çocuklar çalıştırılmasın. Dernek olarak bizde bu insanların çöpten para kazanmasını istemiyoruz. Ama insanlar bizi yanlış tanımlıyorlar. Bizim isteğimiz belediyeler ile firmalar bir araya gelsin. Bu insanlara bir gelecek oluşturulsun. Sokakta ki insanın bir geleceği yok. Sokaktaki insanın bir sağlık güvencesi yok.  Sokaktaki insanın birçok sağlık sorunu var. Sokaktaki insanın çalışma şartları çok zor. Her gün zabıta korkusu ile çalışıyorlar. Toplum sokaktaki insanı hor görüyor. Çöpten parasını kazandığı için insanlar kötü gözle bakıyor. Toplum bu insanlara acıyor. İnsanlar artık katı atık toplamanın bir meslek haline geldiğini öğrenmeli. Şu anda Suriyeli mültecilerde sokaklarda bu işi yapıyorlar. Sokakta katı atık toplayanların daha alt tabakasında da Suriyeli mülteciler duruyor. Onların da başka yapacakları bir iş olmadığı için mecburen bu işi yapıyorlar.

İŞSİZ KALMAK ÜZEREYİZ

5 yıldır katı atık toplayan 55 yaşındaki 7 çocuk babası Muhammed A. , "5 yıldır kağıt topluyorum. Oğlumla birlikte bu işi yapıyoruz. Haftada 200 TL kazanıyoruz. Bakanlığın, haftalık 200 TL olan harçlığımızda gözü var. 7 çocuk babasıyım. Benim yaşım 55. Hiçbir sağlık güvencem yok. Karton toplamaktan başka yapabileceğim bir iş yok. 55 yaşındaki bir adamı hangi iş yeri alır. Bakanlığın yeniden bu konuya el atmasını bekliyorum. Bu haberi duyar duymaz tedirgin oldum. Karton toplama işi meslek haline geldi. Birçok insan bu işi yaparak evine ekmek parası götürmeye çalışıyor. Alnımızın akıyla bu işi yapıyoruz. Evimize helal kazanç götürüyoruz. Ben bu işi yapamazsam hırsızlık mı yapayım ne yapayım? Bu işi yapamazsam evime ekmek parası götüremem. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeniden düzenlemeye gitmesi gerekiyor. Birçok iş yeri kağıt alımını durdurdu. İşsiz kalmak üzereyiz. Devlet bu işi yapanlara kart çıkarmalı. Bizimde ne işi yaptığımız belli olsun. Kime hizmet ettiğimiz belli olsun. Konya çok soğuk bir il. Kışın zor şartlarda çalışıyoruz. Kar, yağmur demeden kağıt topluyorum. Çalışma şartlarımız kötü olsa da ekmeğimizi kazanmak için her şeyi yapıyorum. Devlet, ekmeğime mani olmasın" dedi.

KAĞIT BULAMIYORUZ

Kağıt toplayarak geçinen ve düzenlemeye karşı çıkan kadınlar ise "Kağıt toplayarak evimize ekmek götürüyoruz. Başka bir işimiz yok. Biz kağıt toplamazsak devlet bize bakmak zorunda kalır. Şeker Mahallesi'nde bizim gibi kağıt toplayıcılıktan geçinen onlarca aile var. İşimizi kimse elimizden almasın. Suriyeliler de kağıt toplamaya başladı. Kağıt bulmakta zorlanıyoruz. Çocuğumuzu bırakacak kimsemiz olmadığı için onu da yanımızda gezdiriyoruz" açıklamasında bulundu.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum