Ehliyete hangi durumlarda el konulur? Ehliyet nasıl geri alınır?

Ehliyete hangi durumlarda el konulur? Ehliyet nasıl geri alınır?

Ehliyete el konulma dönemi kalkıyor mu? Hangi durumlarda ehliyete el konulur? İşte en çok merak edilen soru ve cevapları...

Trafikte kurallara uymak, herkesin mal ve can güvenliği için önemlidir. Ancak kimi zaman bu kuralları bilerek ya da bilmeyerek uymuyoruz. Bunun sonucunda da çeşitli cezalarla kural ihlallerinin cezasını çekiyoruz. İşte bu cezalardan biri de sürücünün ehliyetine polis tarafından el konulması.

Peki ehliyete hangi durumlarda el konulur?

Ehliyeti geri alma ücreti ne kadardır?

El konulan ehliyeti geri almak için ne yapılmalıdır?

100 ceza puanına ulaşmak

Ehliyetsiz çıkmak, kırmızı ışık ihlali vb. hatalar gibi trafikte yapılan her ihlal sürücüye para cezası ya da ceza puanı olarak geri döner .  Bu hatalar bir yıl içinde yüz ceza puanına ulaşırsa Emniyet Müdürlüğü'nce ehliyetinize el konur. Trafik ihlalleri sonucu eğer sürücü bir yıl içinde  yüz ceza puanını aşarsa ehliyete dört ay süresince el koyulur. BU ihlalleri aynı yıl içerisinde ikinci kez yaparsanız ise hem psiko-teknik teste tabi tutulursunuz hem de dört ay süreyle el koyulur.  Sürücülük yapmanıza engel olmadığına dair belgeyi alabildiğiniz takdirde araç kullanabilirsiniz. Ancak Aynı yıl içinde üçüncü kez yüz puana ulaşırsanız ise ehliyetinize süresiz el konulur.

Ehliyetin geçerlilik süresinin dolması

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ömür boyu ehliyet dönemini kapatmıştı. Bu nedenden ötürü her ehliyet sınıfının kendi geçerlilik süresi vardır.  Süre bitiminde yeniden ehliyet çıkarılmazsa para cezası ve ehliyete el konulma uygulanır.

Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmak

Ehliyete el konulmasının sebeplerinden biri de ölüme sebebiyet veren kazaya karışmak olmak. Trafikte Ölüme yol açan bir kazada sürücü kusurlu bulunursa da 1 yıl süreyle ehliyetine el koyulur.

Alkollü araç kullanmak

Düzenlenen yasal kurallarla birlikte eğer bir sürücünün 0.50 promil alkol aldığı tespit edilirse 700 lira para cezası verilip ehliyetine 6 ay süreyle el konulacaktır.  Eğer araç hususi değilse promil sınırı 0.21’dir.

Alkolden dolayı ehliyetine daha önceden el konulan bir sürücü 5 yıl içinde ikinci kez alkollü tespit edilirse 877 cezayla birlikte ehliyetine 2 yıl el konulmaktadır. Üç ve daha fazla sayıda alkollü olarak araç kullanırken yakalanan sürücülere ise 1407 para cezası kesilip 5 yıl süreyle ehliyete el konulur.

Alkollüyken trafik kazasına karışmak

Kendi aracıyla alkollü şekilde kazaya karışan sürücüler 0.50 promil, başkasının aracıyla ise 0.21 promillik sınırı aşan sürücüler 2000 para cezası öder ve ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulur.

Hız sınırının aşılması

Hız sınırının %30’unun aşılması ve bu ihlalin 1 yıl içinde 5 defa tekrarlanması sürücünün 1 yıl süreyle el ehliyetine el konulmasına sebep olmaktadır. Cezanın bitiminin ardınan süücü psiko-teknik testten geçerek sürücülük yapabilir onayı almak zorundadır.

Uyuşturucu madde kullanmak

Sürücünün ehliyetine el konulması sebeplerinden biri de uyuşturucu madde kullanmak. Araç sürücüsünün herhangi bir uyuşturucu madde kullandığı tespit edilirse ehliyetine 5 yıl süreyle el konulur ve ayrıca 4660 TL para cezasına çarptırılır.

Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak

Yeni mevzuata göre, yeni ehliyet alan sürücüler, 2 yıl aday sürücü olarak görülür. Trafik ihlali yaparlarsa ehliyetlerine el koyulur.

Sürücünün sağlık durumunu bozulunca

Sağlık durumunun ehliyet almaya yeterli olan sürücülerin bir süre sonra yaş ve hastalık sonucu sağlık durumu elverişsiz hale gelmesi ehliyetlerine el konulmasına sebep olmaktadır. Sorun yoksa ve onaylanırsa yeniden ehliyetini alabilir.

Ehliyet nasıl geri alınır?

Ehliyetinize konulan alıkonma süresi mutlaka dolmak zorundadır.

Süre sonunda sürücü olmasında sakınca bulunmadığına dair belge isteniyorsa resmi sağlık kurumlarından alınmalıdır. (uyuşturucu kullanımı sebebiyle ehliyete el konulmasında olduğu gibi)

Psiko-teknik değerlendirme gerekiyorsa yapılacaktır.

Karayolları Trafik Kanununa istinaden idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekmektedir. Trafik idari para cezalarının tamamının tahsil edildiğini gösteren “trafik cezası borcu yoktur” belgesi ile başvurmanız gerekir.

 3Sürücü belgenizi sizin dışınızda birisi alacaksa o kişiye mutlaka noter tarafından “sürücü belgemi almaya yetkilidir” yazan vekalet verilmesi gerekmektedir. – Sürücü belgenizi alırken beklemeniz gerekmez. Tutanak karşılığında ehliyetinizi hemen alabiliyorsunuz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.