Eğitimi gözden geçirin

Eğitimi gözden geçirin

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Konya Şubesi tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Konya Eğitim Şurası'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Yavuz Aydın, “Eğitim sisteminde sıkıntılar var. Sistem yeniden gözden geçirilmeli” dedi

Şuurlu Öğretmenler Derneği Konya Şube Başkanı Yavuz Aydın, birçok eğitimcinin destek verdiği şuranın sonuç bildirgesini, özel bir restorantta düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda konuşan Yavuz Aydın, “Eğitim, toplumsal eşitsizlikleri gidermenin en doğru aracı iken, Türkiye’de eğitim, fırsat eşitliği sağlamıyor, eşitsizlikleri yeniden üretiyor. Eğitimde yerelleşmeyi sağlayacak olan en önemli iki kurum eğitim yönetimi ve okullar irade kullanmada yetersiz kalmaktadır. Bu kurumların üzerindeki hiyerarşik etki fazladır, yerinden eğitime geçilmesi ve yöresel eğitimler yapılması gerekiyor. Okulların eğitimdeki hedefi yalnız öğrenciyi üst öğrenime hazırlamak değil, yaratılıştaki safiyeti ve istidatları ortaya çıkarmak ve eğitmektir. Muallimlerin en mukaddes görevi medeniyet kurucu bir nesil yetiştirmeleridir. Okul yönetimine öğretmenlerin, velilerin, öğrencilerin bunların oluşturacağı birlik, sendika ve benzeri oluşturduğu kurulların katkıda bulunması teşvik edilmelidir. Öğretmen seçme ve yetiştirme sistemimiz gözden geçirilmelidir. Pedagojik formasyon gibi etik açıdan sorunlu, bilimsel açıdan yetersiz yöntemlerden vazgeçilmelidir. Sınav odaklı öğrenci ve okul başarısının ölçülmesi alışkanlığından vazgeçilmelidir. Okul dışı, ders dışı öğrenci-öğretmen etkileşimi için planlamalar yapılmalıdır” diye konuştu.

BATI'YI REFERANS ALMAYIN

Aydın, aile başlıklı oturum hakkında hazırlanan sonuç bildirgesi hakkında ise şunları söyledi: “Ailenin ruhunu ve maneviyatını çok önemsemek lazım, daha aile kurulurken birçok husussa dikkat edilmesi gerekir. Çocuk bir emanettir, ailenin çocuklara geniş bir ufuk çizmesi lazım. Toplum olarak ahlak ve maneviyat zafiyetimizin olduğu görülmektedir. Eğitim modelimizin yetersizliği göz önündedir. İnsanlarımız çok fazla gelecek kaygısı içerisindedir. Toplum sanal bir dünyaya doğru yöneltilmektedir. İnsanın eğitimini iyi yapmazsanız, teknolojik gelişimlerin problemlerini konuşuruz. Batı kaynaklı yapılan eğitim çalışmaları dünya genelinde kabul görmüş olmasına rağmen Batı modeli bu eğitim sisteminin zararları konulu bir çalışma dünya genelinde bulunmamaktadır. Batı eğitim sistemi kendi sistemini referans almaktadır. Bu nedenle İslam ülkelerinde uygulanması sakıncalıdır. Batı eğitim sistemi fıtrattan uzaktır. Aile okulu tarzı eğitimler artırılmalı. Rol model çalışmalara ağırlık verilmeli. İslam bilim merkezleri çoğaltılmaldır. Allah korkusu ve ahiret kaygısı mükemmel eğitimde önemli bir yer tutmaktadır.”

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.