Eğitime adanan bir ömür 

Eğitime adanan bir ömür 

Prof.Dr. Rasim Özyürek, “İhsan Doğramacı hocamız ömrünü eğitime ve Türk dünyasına adayan bir insandı. Eğitime yaptığı yatırımlar ülkemizde ve dünyada takdirle karşılanmaya devam ediyor” dedi 

Bilkent Üniversitesi’nin kurucusu İhsan Doğramacı vefatının 12.yıldönümünde anılmaya devam ediyor. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Rasim Özyürek, “İhsan Doğrmacı hocamız ömrünü eğitime ve Türk dünyasına adayan bir insandı. Eğitime yaptığı yatırımlar ülkemizde ve dünyada takdirle karşılanmaya devam ediyor” dedi.

ERBİL’DE DOĞAN BİR TÜRKMEN BEYİ

Prof. Dr. Özyürek, şunları söyledi: “İhsan Doğramacı Hocamız, 1915 yılında Kuzey Irak'ta, Erbil'de doğdu. Nüfuzlu bir Türkmen ailesinin oğlu olan hocamızın babası Erbil belediye başkanı Doğramacızade Ali Paşa,  Annesi Kerkük mebusu Kırdar zade Mehmet Ali Bey'in kızı İsmet Hanımdır. İhsan Doğramacı Hocamız, bir asırlık hayatını,  dünyadaki tüm insanların eğitimine insanlığa hizmet aşkıyla geçirmiş. Özellikle Türk devlet ve toplulukları çocuklarına, gençlerine, öğretmenlerine, velhasıl bütün dünya insanlarına eğitim alanında sunduğu hizmetlerle asla unutulmadı, gelecekte de unutulmayacaktır. Hocamız İhsan Doğramacı büyük bir eğitimcidir. Doğramacı Hocamızın kurduğu Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde, eğitim hayatına sağladığı büyük katkılar ve eğitim ve öğretim alanında elde ettiği akademik başarılar nedeniyle Hocamız İhsan Doğramacı’nın çok önemli bir şahsiyet olduğu dünyaca tanınmış bilim insanlarınca dile getirilmiş ve  ispat edilmiştir. O bu yönüyle hepimizin örnek alacağı bir bilim insanıdır. Türk dilinin eğitimi ve öğretimine, öğretmen eğitimine yaptığı hizmetler yeni nesle de bir ışık olmuştur. Gelecekte de bu hizmetler Uluslararası alanda kazandığı üstün başarılarla Türkiye’nin temsiline ve tanıtımına katkı sağlayan Doğramacı Hocamız, kendinden sonraki kuşakları yüreklendirmek için çok ama çok özverili çalışmalarda bulundu. 

TÜRKİYE’NİN GURUR DUYDUĞU BİR BİLİM ADAMIYDI

O, Türkiye’nin gurur duyduğu, bir bilim ve eğitim adamıydı. Bizlerle sık sık konutunda eğitim öğretim kültür alanında toplantılar yapar. Problemleri masaya yatırır, çözüm önerileri arardı. ”Türk toplumunun hedef ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak insan yetiştirme politikalarının iyi belirlendiği, belirlenen bu hedef ve ihtiyaçlarına yönelik yetiştirilecek kaliteli insan gücü ancak ve ancak kaliteli bir programla ve kaliteli eğitimle, ve de kaliteli öğretmenlerle mümkündür.” İşte hocamız bunu düşünerek etkinliklerin yapılmasını istiyordu. Türk toplumunun belirlediği hedeflere bir an önce kavuşabilmesi için durağanlıktan kurtulup yeniliklere ve değişikliklere cevap verebilecek reformlara en başta eğitim alanında yapılacak yeni yapılanmalara ihtiyacımız olduğunu bu toplantılarda bize hep söz ederdi. Hocamız, memleketi, milleti için, çalıştı. Bunu yaparken ne maddi ne idari ne de siyasi bir hedefin peşinde asla olmadı. Bir asırlık hayatını insanlara, gelecek kuşaklara, gençlerin, çocukların eğitimine adamıştır. Bütün ömrünü bilime ve ülkesine vakfetmiş değerli bir bilim adamı, büyük eğitimci, örnek alınacak bir hayat ve yükseköğretime yaptığı katkılarla da çok değerli bir miras bırakmıştır. Eğitim ve bilim için yarattığı kurumlarla daima hatırlanacaktır. Şimdi bize düşen onun yenilikçi ve öncü tavrını örnek almak ve devraldığımız bilim mirasına bilimsel düşünceye sahip çıkarak, daha ileri noktalara taşımaktır. Yokluğunu her gün hissettiğimiz, İhsan Doğramacı hocam dünya insanlarına hizmeti elden bırakmayan dünyada eşi ve benzeri olmayan irfanı hür, vicdanı hür, fikri hür nesilleri, yetiştiren hocam;  çizdiğin yolda ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalarak devam ediyoruz.   Bizden sonrakiler nesiller de devam edecekler.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.