Eğitim aileden başlar

Eğitim aileden başlar

Toplumun temelini oluşturan , küçük olduğu gibi bir o kadar da toplumu etkileyen, topluma yön veren, toplumun geleceğini çizen bir birimdir. Toplumu yönlendirmek için aileden başlamak gerekiyor ve yönlendirmeyi yapabilmek için de eğitim gerekiyor

Eğitim, “Ertürk”e (1986) göre “Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme sürecidir.”Eğitim farklı biçimlerde tanımlanabilmektedir. Bunun nedenlerini Kızıloluk (2013) şöyle belirtmiştir:
    1. Eğitim soyut bir kavramdır.
    2. Eğitim kapsamı çok geniş olan bir kavramdır.
    3. Eğitimin dinamik bir yapısı vardır.
    4. Eğitimin dayandığı teorik temellerin farklı olmasıdır.
    5. Tanım yaparken amaçlardan hareket edilmesidir.

Eğitim formal ve informal olmak üzere iki türdedir. Formal eğitim, örgün eğitim kurumlarında gerçekleştirilen amaçlı, planlı ve programlı bir şekilde yürütülen çalışmadır. İnformal eğitim ise önceden belirlenmiş yazılı amaçları olmayan eğitim türüdür. İnformal eğitimin amacı bireye bir iş veya meslek kazandırmaktan ziyade onun doğal ve sosyal uyumunu sağlamaktır. İnformal eğitimde öğretim yöntem ve tekniklerinden yararlanılmaz.

3-072.jpg

AİLE, EĞİTİMİN BAŞLADI İLK YERDİR.

Aile, eğitimin başladı ilk yerdir. Aile çocuk için ilk okuldur. İnformal eğitim ile devam ettirilen bir eğitimdir. Çocuk iletişimi, sevgiyi, saygıyı, değerleri, evrensel ahlaka uygun bütün kavramları ilk olarak ailede öğrenir. Kısacası aile, çocuğun ilk sosyal evresidir. Çocuğun hayatındaki en önemli eğitim kurumu ailedir. Çünkü gelmiş olduğu dünyayı tanımak için verilere ihtiyaç duyar ve bu verileri ilk olarak ailesinden alır. Bu sebepten dolayı aile ne verirse çocuğun zihinsel şemasındaki hayat o şekilde şekillenir. Aile eğitim verirken dikkat etmesi gereken en önemli nokta çocuğunu iyi tanımasıdır. Bireysel farklılıklara saygı esastır. Bir takım gelişim dönemlerini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

ÜÇ İLE ALTI YAŞ KEŞFETMEK İSTER

Bir buçuk yaşına kadar ailenin yapması gereken en önemli görev bebeğin temel güven duygusunu kazanmasını sağlamaktır. Bu süreç boyunca aile bebeğin bütün ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılamalı, sevgi ve ilgisini asla kesmemelidir. Güven duygusunu kazanamayan bebek ilerleyen yaşamında güvensiz hissini çok yoğun olarak yaşamayabilmektedir. Bir buçuk yaşından itibaren üç yaşına kadar çocukta psiko-motor hareketleri geliştiği için çocuk bunları denemek ve bundan haz almak ister. Bu dönemde çocuğun karşılaması gereken ihtiyacı bağımsızlıktır. Bu dönemdeki bağımsızlık çocuğun hareketlerini ve vücudunu kontrol etmesi olarak değerlendirilir. Başarıyla bu dönemi atlatan çocuk yeterlilik duygusunu, kendine güvenini kazanmış olur. Başarısız olması durumunda utanç meydana gelecektir. Üç ile altı yaş arasında çocuklar  neler yapabileceğini keşfetmek isterler. Daha özgürce hareket etmek isterler. Çok fazla soru sormaya başlarlar. Bu durumda aile sabırla çocuğun sorularını cevaplandırmalıdır. Tekrar eden sorular olsa dahi. Düşünce ve hayal güçlerinde artma gözlemlenir. Merak gittikçe artmaya başlar. Kendi başına bir işi yapmak için çabalar. Girişimciliği artar. Bu dönemdeki girişimleri engellenir ve kısıtlanırsa çocukta suçluluk duygusu gelişir. 6-12 yaş okul çağıdır. Çocuk farklı insanlar ile iletişim kurmaya başlar. Ailesi dışına ilk defa çıkmıştır. Bu yüzden okul yıllarının ilk zamanlarında uyum sorunları gözlemlenebilir. Artık bireysel olarak hareket etmekten çok paylaşım içinde bulunur. Arkadaşlık ilişkileri önem kazanmaya başlamıştır. Bu dönemde çocuk başarılı olmak ister ve buna ihtiyacı vardır. Çocuğa yapabileceği sorumluluklar vermek ve başardığı işleri takdir etmek çocukta çalışkanlık duygusunun gelişmesine sebep olacaktır. Aksi durumda, takdir edilmediğinde veya kendisi aşacak sorumluluklar yüklendiğinde aşağılık duygusu oluşacaktır. 12-21 yaş aralığı ergenlik dönemini kapsar. Bu dönemde çocukluk ve yetişkinlik arasında birey gider gelir. Bir dünya görüşü, fikri, olaylara farklı bakış açıları geliştirmeye başlamıştır. Bedenindeki fizyolojik değişimlere uyum sağlamaya çalışır. Model aldığı kişi veya kişiler vardır. Kimlik duygusunu bu dönemde kazanması gerekmektedir. Birey bu süreci başarılı atlatırsa olumlu kimlik gelişimi yolunda önemli bir yol kat edecektir. Aksi durumda ise kimlik karmaşası ile karşı karşıya kalacaktır.
Eğitim ailede başlar. Çocuğun kişiliğinin gelişimi genetik faktörlerin dışında dünyaya gelmesi ile yani ailesini tanıması ile başlar. Çocuklar olmasını istediğimiz gibi değil yetiştirdiğimiz gibi bir birey olurlar. Aile bir toplumun geleceğine yön verecek bireyleri yetiştiren ana eğitim kurumudur.

4-002.png

Mustafa KILIÇ
Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni


Özel Gençlik Ortaokulu’nda veliler bilgilendirildi

5-023.jpg

Kuruluşundan bugüne elde ettiği başarılarla farklı ve nitelikli eğitim anlayışını devam ettiren, eğitim öğretim alanında yaptığı çalışmalarla gündem oluşturan Özel Gençlik Ortaokulu, velilerine yönelik 1. Dönem Veli Bilgilendirme Toplantılarını gerçekleştirdi. Okulda okul-aile-öğretme arasındaki iş birliğini güçlendirmek, velilerin; öğrencilerin gelişim ve akademik durumları hakkında genel bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla yapılan veli bilgilendirme toplantısı Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu Beyaz Salon’da başladı. Yapılan bilgilendirme ve açıklamaların ardından oluşturulan divan ile 2017-2018 eğitim öğretin yılının okul aile birliği faaliyet raporları okundu ve 2018-2019 eğitim öğretim yılı yeni Okul Aile Birliği belirlendi. Anne ve babaların çocuklarının eğitim öğretim süreçlerine “yeterince” katılımlarını sağlamak öğrenci başarısına katkısının vurgulandığı toplantıda, Okul ve aile arasındaki iletişim bağlarını geliştirmenin ve öğrencilere eğitim öğretim sürecinde yardımcı olabilecek işbirlikçi stratejiler geliştirmenin önemli vurgulandı. Program sonunda Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu Müdürü Nurettin Kabak, Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulunun eğitim öğretimde anne ve baba katılımına önem verdiğini, her ailenin öğrencisi hakkında akademik ve kişilik gelişimi ile ilgili olarak okuldaki eğitim-öğretim kadrosundan bilgi talep etmesini önemsediklerini belirterek anne ve babalara yardımcı olabilmek amacıyla bu toplantıları yaptıklarını ifade ederek katılımlarından dolayı velilere teşekkür etti. Genel bilgilendirmelerin ardından toplantı öğretmenler ile bireysel görüşmelerin ardından sona erdi.

Gençlik’te okul aile birliği ve sınıf anneleri bir araya geldi

2-077.jpg

Yarınlara yön veren, değerlerine bağlı, çağın gerektirdiği donanıma sahip nesiller yetiştirme hedefiyle tüm paydaşlarıyla çalışmalarına devam eden Özel Gençlik İlkokulu/Ortaokulu, paydaşlar arası iletişimi güçlendirmek ve yıl içerisinde yapılacak çalışmaları planlamak için Okul Aile Birliği ile sınıf annelerini bir araya getirdi. Özel Gençlik İlkokulu Müdür Yardımcısı Betül Dinçler’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu, Başkan ve Başkan Yardımcısı tanıtıldı. 2017-2018 Okul Aile Birliği Başkan ve Başkan Yardımcısı’na özverili çalışmalarından dolayı plaket ve çiçek takdiminin ardından 2018-2019 yılı içerisinde yapılacak olan kermesler, yardım kampanyaları ve faaliyetler planlandı. Okulumuzun dışarıya açılan pencereleri olan sınıf annelerimizin tek tek görüşleri alındı. Toplantı sonunda tüm katılımcılara teşekkür eden Betül Dinçler, Özel Gençlik İlk/Ortaokulunun 25 yıllık tecrübesinde her zaman en büyük desteği ve güveni velilerden aldıklarını ifade ederek yapılacak çalışmaların gelecek nesillere en büyük katkılardan biri olacağını söyledi.

MEZUN ZİYARETLERİ

6.jpeg

Gençlik Eğitim Kurumları Kurumsal ziyaretlerinde mezun ziyaretleri sürüyor. Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Gençlik Temel Lisesi Müdürü Enes İlhan Post ve Enderun Liseleri Müdürü Said Turgut, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Konya İl Başkanlığı görevini yürüten 2009 Gençlik İlkokulu / Ortaokulu -2013 Özel Enderun Anadolu Lisesi Mezunu Mehmet Şentürk'ü ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette Şentürk'e ‘Hayırlı çalışmalar’ dilekleri iletildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum