Eğiste Mahallesi'nde su isyanı!

Eğiste Mahallesi'nde su isyanı!

Hadim ilçesine bağlı Eğiste Mahallesi'nde mahallenin suyu kullanılarak yapılan baraj ile birlikte sulama ve içme sularında sorunlar yaşanıyor. Eğiste halkı yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi çağrısında bulundu

2 yılı aşkın bir süredir devam eden su problemi karşısında mahalle halkı baraj kenarında toplanarak eylem yaptı. Mahalleli yaptığı eylemle seslerinin yetkililerce duyulmasını istedi. Mahallenin suyu ile yapılan baraj sonrası mahalle halkının su kullanımında yaşadığı problemin iki yıldır devam ettiği öğrenildi. Geçtiğimiz yıllarda mahalleli tarafından Hadim Kaymakamlığı önünde düzenlenen eylem sonrası içme suyu problemi giderilse de sulama suyu sıkıntısı giderilemedi. İlçe jandarmasının engelleme girişimlerine rağmen baraja verdiğimiz suyu kullanamıyoruz diyerek baraj kenarına yürüyen mahalleli; eylem yaparak seslerinin yetkililerce duyulmasını istediklerini ve susuzluktan dolayı kuruyan topraklarının bir an evvel suya kavuşması için bu işin peşini bırakmayacaklarını belirtti. Mahalle sakinlerinden Mehmet Güvercin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yazdığı ‘Duy Bizi Reis’ isimli şiir ise mahalleli tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. 

‘NE OLUR BU SESİ DUY DA ÇÖZ REİS!’

Baraj kenarına gelerek mahallelerinde yaşadıkları su problemini dile getiren mahalle sakinlerinden Mehmet Güvercin, yazdığı şiirde Erdoğan’a ithafen, “Küçük bir boru ile hat döşendi, halka gelip sanki bir şey mi dendi, neden suyu toprak bir anda emdi, ne olur bu sesi duy da çöz reis. Ağaçlar, fidanlar hepsi uyudu, yeşil vadi çöle döndü kurudu, takdir amma tedbir nerde bu muydu, ne olur bu sesi duy da çöz reis. Şahsi menfaatler burada konuşmaz, devlet baba bizi yalnız bırakmaz ne olur bu sesi duy da çöz reis…” ifadelerini kullandı. Yine Mehmet Güvercin, mahalleli olarak yetkili gelmeden baraj kenarını terk etmeyeceklerini belirtti. 

‘DEVLETİN BİZE SU VERECEK GÜCÜ YOK MU?’

Eğiste Mahallesi’nin ileri gelenlerinden Mustafa Öksüz ise mahalle halkı olarak büyük sıkıntı içinde olduklarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Köyümüzü gezin ve bir görün. Suyumuzu bizden götüreli iki yıl kadar oldu. Köyümüze bir tane yetkili gelip ne oldu diye sormadı. O kadar Konya milletvekillerimiz var. Gelsinler bizi dinlesinler. Suyumuzu baraj yapımı için gönüllü verdik fakat biz verdiğimiz suyu kullanamaz olduk. Bizler Eğiste olarak suyumuzu istiyoruz. Topraklarımız kurudu, ağaçlarımız kurudu. Bir şey ekemez olduk. Gereken neyse yapılmalı. Devletimizin bize suyumuzu geri verecek kadar gücü yok mu? Eğiste bu sorunu aylardır yaşıyor. Kaymakamlığımızın girişimleri ile içme suyumuza kavuştuk evet fakat sulama suyu sıkıntımız bir türlü çözülemedi. Devlet Su İşleri’nden, valilikten ve belediyeden icraat bekliyoruz. Sulama suyumuzun mahallemize bir an önce gelmesi için elimizden geleni yapacağız.” 

‘SİSTEMİ KURUP SİZE SUYUNUZU VERECEĞİZ’

Olayı haber alır almaz olay yerine gelen ve incelemelerde bulunan Hadim Kaymakamı Tufan Bağır Gilan ise mahalle halkının sorunlarını dinledi. İçme suyu sıkıntısının giderilmesi için Kaymakamlık olarak çaba gösterdiklerini ve bu çaba sonucu içme suyu problemini bertaraf ettiklerini hatırlatan Kaymakam Gilan, şu ifadeleri kullandı: “Yaşadığınız sıkıntıyı çözmek için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Daha önce de su probleminizi dile getirmiştiniz ve biz kaymakamlık olarak içme suyu problemini çözmüştük. Bugün de mahallenize sulama suyunun gelmesi için çalışacağız. Devlet vatandaşı için vardır. Sorunlarınızı çözeceğiz.” Ardından DSİ ve Hadim Belediyesi ile görüşmeler sağlayan Kaymakam Gilan, mevcut problemin en kısa sürede çözüme kavuşturulacağını belirtti. Kaymakam Gilan, “Hadim Belediyesi ile görüştük. Belediye sulama suyunuzu elektrik ile çekecek. Basit pompalar kullanılmayacak. Sulama suyunuz için yeni bir sistem kurulacak. Belediye elektrik sistemini kuracak. Fatura da belediye tarafından ödenecek. Saniyede beş litre sulama suyu size ulaştırılacak. Ama şunu bilmelisiniz ki bunun yöntemi bu değil. Kaymakamlığa gelip de bu sorunları anlattınız da olmadı mı? Şurada toplanıp taşkınlık yapacağınıza gelip söyleseydiniz de olurdu. Muhtarınız nerede. Siz bu adama oy verdiniz. Eğer köyün sorunu varsa gelip bana söyleyecek. Daha iki hafta önce muhtarınız bana bir problemin olmadığını söyledi” şeklinde konuştu. 

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum