Edirneli Üretici 200 Kiloluk Balkabağı Yetiştirdi

Edirneli Üretici 200 Kiloluk Balkabağı Yetiştirdi

Edirneli üretici yurt dışından ithal ettiği melez tohumla 200 kilogram ağırlığında dev bir balkabağı yetiştirdi. Uzun Kaldırım Caddesi üzerinde tarım ürünleri satan Ömer Hüdai Durmaz, Amerika’dan getirdiği tohumu, Meriç Nehri kıyısındaki...

Edirneli üretici yurt dışından ithal ettiği melez tohumla 200 kilogram ağırlığında dev bir balkabağı yetiştirdi.

Uzun Kaldırım Caddesi üzerinde tarım ürünleri satan Ömer Hüdai Durmaz, Amerika’dan getirdiği tohumu, Meriç Nehri kıyısındaki Doyran Köyü’nde bir arkadaşının bahçesine ekti. Yaprak gübresi ve bakteriler kullanılarak yetiştirilen balkabağı 4 aylık bir eğin sonucunda yaklaşık 200 kilograma ulaştı. Olgunlaşan kabak, üreticisi tarafından özenle dalından koparılarak işyerine getirildi. İşyerinden sergilenen dev balkabağı caddeden gelip geçenler tarafından dikkatle inceleniyor. Kabağı 4 aylık bir süre içerisinde yetiştirdiğini belirten Edirneli üretici Ömer Hüdai Durmaz, kabağın tohumunu da yurt dışından getirdi söyledi. Amerika’da her yıl bu türün yarışmasının yapıldığını anlatan Durmaz, 2013 yılında yapılan yarışmada 921 kilogram ağırlığında olduğunu hatırlattı. Durmaz, "Biz, yurt dışından bu tohumlardan getiriyoruz. Bunların çeşitli büyüklükte olanları var. Reklam ve tanıtım amaçlı böyle bir şey düşündük. Büyük tohumları kazaya uğradı. Sene inşallah daha büyüğünü yetiştireceğiz. Yaklaşık 200 kilogram ağırlığındaki kabak şu ana kadar Edirne’de yetiştirilmedi." dedi.

Kabağın yetiştirilmesinin zahmetli bir iş olduğunu dile getiren Durmaz, kabağı yaprak gübresi ve bakteriler kullanarak yetiştirdiğini kaydetti.

Ziraat Mühendisi Ramazan Yıldırım ise, kabağın, bu tür melez tohumların diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yetişebileceğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Melez tohumların bu kadar büyük olmasının nedenini açıklayan Yıldırım, "Ülkemizde de yurt dışındaki gibi iklim şartlarının birebir uygun olmasıdır. Bu kabak 5 yıldızlı otelin üç öğünlük yemeği olarak düşünebiliriz." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.