Edirne'den 5 Bin 3 Şehit Ailesine Mektup

Edirne'den 5 Bin 3 Şehit Ailesine Mektup

Edirne’de yapılacak olan Türkiye'nin Çanakkale’den sonra ikinci büyük şehitliğine ismi yazılacak olan 5 bin 3 şehidin ailelerine mektup gönderilecek.Bölgede yaşanan Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı’nda yüz binlerce insan öldü,...

Edirne’de yapılacak olan Türkiye'nin Çanakkale’den sonra ikinci büyük şehitliğine ismi yazılacak olan 5 bin 3 şehidin ailelerine mektup gönderilecek.

Bölgede yaşanan Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı’nda yüz binlerce insan öldü, bir o kadarı da yaralandı. Çanakkale, Makedonya, Galiçya, Romanya cephelerinde yaralanan askerler, bölgenin en büyük askeri hastanesinin bulunduğu Edirne’ye getiriliyordu. Dönemin Edirne Valisi ve Kumandanı olan Müşir Veysel Paşa tarafından 1889 yılında yaptırılan ve 1941 yılına kadar hizmet veren bin yataklı asker hastanesinde tedavi gören askerlerin bir bölümü şehit düşüyordu. Şehit olan askerler hastanenin 2 kilometre kuzeybatısında yer alan mezarlığa defnediliyordu. Binlerce askerin toprağa verildiği şehitlik 1973 yılında önce tarlaya çevrildi, ardından da sürülmeye başlandı.

Zaman içerisinde çoğunluğu kaybolan mezar taşlarının çok azı günümüze kadar ulaştı.

Edirne Şehit Aileleri Derneği'nin, ecdadın hatırasını yaşatmak ve şehitliği yeniden düzenlemek için başlattığı çalışma hızla devam ediyor. Tel örgü ile çevrilen şehitlik alanındaki çalışmalara önümüzdeki günlerde başlanacak. Edirne Şehit Aileleri Derneği, Askeri Hastane Şehitliği’nde yatan askerlerin kimlik bilgilerini tespit etti. Kütüğü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan şehitlerin ailelerine 5 bin 3 mektup gönderilecek.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Askeri Hastane Şehitliği’nin, Çanakkale’den sonra Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği olacağını söyledi.

Emekleri için Şehit Aileleri Derneği yönetimine ve şehitliğin projesini çizen mimara teşekkür eden Gürkan, burada yatan şehitlerin doğduğu ve geldiği yerin belirlendiğini kaydetti. Bu kapsamda şehit ailelerine gönderilmek üzere mektup hazırlandığını belirten Gürkan, mektupların bugünden itibaren adreslere gönderileceğini dile getirdi.

Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ali Nermin Vardar, Edirne Belediyesi, Türk Şehitlikleri İmar Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Derneği’nin katkılarıyla Askeri Şehitliğin meydana çıkacağını belirtti. Çalışmaların ardından, Edirne’ye ve Türkiye’ye bir eser kazandıracaklarını anlatan Vardar, “Bu kahramanlarımızın isimlerini tek tek bulduk. Bunları ailelerine tek tek mektup gönderiyoruz. Haberdar etmek istiyoruz. Onlar da atalarının burada yattığını öğrensinler, bilsinler, Edirnemize ziyarete gelsinler. Atalarına birer dua etsinler.” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.