Ebola Hastası Hamburg’da Tedavi Edildi
Tedavi için ağustos ayı sonunda Hamburg kentine getirilen Ebola hastası Dünya Sağlık Örgütü (WHO) görevlisi sağlığına kavuştuktan sonra taburcu edilerek ülkesine gönderildi.
Hamburg Üniversite Hastanesi Eppendorf’ta (UKE) Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'de epidemiyoloji uzmanı olarak çalıştığı sırada Ebola virüsü bulaşan görevlinin hastalık ve iyileşme süreci ile ilgili bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Tedavi ekibinin başında bulunan Dr. Stefan Schmiedel alınacak önlemlerde kendilerini sınırladıklarını belirterek, “İlk etapta ölüm riskini azaltma yoluna gittik. Hastaya solunum ve sıvı desteği verdik. Bu sayede hastanın bağışıklık sisteminin güçlendiğini ve bu virüs ile mücadele edebileceğini tespit ettik.” dedi.
Ebola hastalarında klasik olarak görülen mide bulantısı ve ishal gibi rahatsızlıkların iki, üç gün içinde tedavi edildiğini ancak yaklaşık iki hafta sonra kanda zehirlenme meydana geldiğine dikkat çeken Schmiedel, bunun da antibiyotik tedavisi ile aşıldığını belirtti. Bu süreçte hastanın sıvı dengesinin de büyük ölçüde bozulduğunu ve sindirim sistemini etkilediğini kaydeden Dr. Schmiedel, “Bunu da infüzyon yoluyla sıvı ve elektrolit besleme yoluyla aştık. Hastaya ilk üç günde neredeyse 10 litreye yakın sıvı verildi.” şeklinde konuştu.
Kesin tedavi yöntemi ve aşı bulunana kadar bu şekilde tedavi yönteminin önemli olduğuna vurgu yapan Dr. Schmiedel tedavi edilen hastanın tamamen sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Önümüzdeki günlerde Sınır Tanımayan Doktorlar projesi kapsamında Sierra Leone’ye gidecek ve üç hafta kalacak olan Dr. Schmiedel tedavi süresince hastalık hakkında tıp literatüründe olmayan yeni bilgiler edindiklerini ifade etti. Schmiedel hastalığı tanıdığı ve nasıl korunacağını bildiği için Ebola salgını olan bölgeye gitmekten çekinmediğini sözlerine ekledi.
UKE Direktörü Prof. Dr. Ansgar Lohse Ebola salgınına karşı mücadelede en önemli tedbirin hastalığın bulunduğu ve ortaya çıkan bölgelerde alınacak sağlık önlemlerinin olduğunu dillendirdi. Hastalık bulaşanlara yardım edenlerinde özel izolasyonla korunması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Lohse bunun için uluslararası yardımın doğru olacağını kaydetti. CİHAN
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.