E-ticaret Sektöründen Vergi İndirimi Ve Teşvik Talebi

E-ticaret Sektöründen Vergi İndirimi Ve Teşvik Talebi

e-ticaret sektöründen vergi indirimi ve teşvik talebi geldi. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, ABD‘den örnek verdi ve “Burada bir eyaletten diğer eyalete satış olduğunda yüzde 7-8’e varan...

e-ticaret sektöründen vergi indirimi ve teşvik talebi geldi. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, ABD‘den örnek verdi ve “Burada bir eyaletten diğer eyalete satış olduğunda yüzde 7-8’e varan vergi avantajı var. Yüzde 7-8 bir şirketin yaşaması ya da yaşamaması için önemli. Böyle beklentimiz var. Bu olursa pek çok sektöre hizmet verecek, yabancı yatırımların ülkeye girişi kolaylaşacak.“ dedi.

e-ticaret sektörünün büyüklüğü 35 milyar lirayı aştı. Bu sene satışlarda yüzde 30 artış öngören sektör, maliyetlerden dertli olup devleti konuya el atmaya davet etti. Sektörün önde gelen isimlerinden ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, Cihan‘a yaptığı açıklamada e-ticaretin ekonominin kayda alınmasına önemli katkı sunduğunu anlatırken, “Online alım satımlar kayda alınıyor ve kolay denetleniyor. Ama e-ticaret şirketlerinin tabi olduğu kurallar perakende şirketleri ile aynı. Böyle bir ortamda e-ticaret şirketlerinden malı ucuz satması bekleniyor. Bu durum şirketleri zorluyor.” ifadelerini kullandı.

Orhun, kar elde eden e-ticaret şirketlerin çok olmadığından yakındı. Bu durumun vergi ve teşvik önlemleri ile aşılacağını dile getirdi. Orhun, şunları kaydetti:

“Bir ürünü satarken KDV, ÖTV gibi pek çok vergi var. Kimi yerlerde şöyle şeyler görebiliyoruz, örneğin mobil alışverişlerde vergi almayan ülkeler var. ABD’den örnek vermek gerekirse bir eyaletten diğer eyalete satışlarda yüzde 7-8 vergi avantajı var. Yüzde 7-8 bir şirketin yaşayıp yaşayamaması için önemli. Böyle beklentimiz var. Bu olursa daha çok şirket sektöre hizmet verecek, yabancı yatırımların ülkeye girişi kolaylaşacak.“

Orhun, ayrıca internet erişiminin iyiye gitmesinin, bu anlamda maliyetlerin inmesinin önemli olduğunu vurguladı.

SAHTECİLİK UYARISI: KREDİ KARTINIZI KİMLERE VERDİĞİNİZE DİKKAT EDİN

e-ticaret şirketlerinin önemli sorunlarından biri de sahtecilik. Sahteciliğin nedeninin e-ticaret olmadığını belirten ETİD Yönetim Kurulu Başkanı, şöyle devam etti:

“Burada olayı kıvılcımlayan birinin kredi kartını başka mecrada başka birine vermesidir. Olayı kıvılcımlayan o başka birinin kredi kartı numarasını kopyalaması, alım satımlarını online ortamda yapmasıdır. Sorun kredi kartının web ortamında kullanımı ile ilgili değil. Onun için kullanıcılar kredi kartını kimlere verdiğine çok çok dikkat etmeli. Alım satımlarda mutlaka kredi kartlarının mutlaka yanında durmalı. Bu alım satımlar online ortamda yapıldığı takdirde sorumluluk yüzde 100 e-ticaret şirketlerinin altında. Oysa sektörün çok bileşeni var. Burada finansal yapılarda önlemler almak mümkün. Bankalar gibi sektörün diğer bileşenleri taşın altına elini koymalı. E-ticaret şirketlerinin burada yapabileceği kontroller sınırlı. Ama bankalar daha ayrı uygulamalar getirebilir.“

Hakan Orhun, şu an e-ticarette sahtecilik oranının Avrupa’ya göre gerilerde olduğunu bildirdi.

E-TİCARET YASASI TENKİDİ: BEKLENTİLERİN ALTINDA

e-ticaret hukuku pek çok şirketi yakından ilgilendiriyor. Bu anlamda yeni yasayı önemli bir aşama olarak gören Orhun, “Biz daha evvel kapıdan tencere ve tava satanlarla aynı yasalara tabiydik. Bu yasa ile e-ticaretin adı kondu ama içeriği sektörün beklentilerinin altında. Çünkü yasa ağırlıklı olarak e-ticaretin iletişim tarafında belli yenilikler getiriyor ancak e-ticaret geniş bir alan. Bu nedenle yasanın genişlemesi bizim için önemli. Burada iletişimde getirilen yenilik satış ve satış sonrası tarafında tek başlık altında toplanması bu yabancı yatırımcıların sektörü öğrenmesi için çok önemli. Yine sektöre yeni giren kullanıcılar için tek bir yasa altında diğer yasalara erişmek çok çok önemli.“ dedi.

“KREDİ KARTI TAKSİT SINIRLAMASININ NEGATİF ETKİLERİ OLDU“

Öte yandan kredi kartına taksit sınırlaması online alım satımlara darbe vurdu. Orhun, taksit sınırlamasının negatif etkilerinin olduğundan dert yandı. Mücevher ürünlerinde dört taksit getirilmesi ile satışlarda yüzde 100’e varan artışlar görüldüğünü açıkladı. Taksitin sektöre ivme kattığını sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.