Dünyaya açılmalıyız

Dünyaya açılmalıyız

Konya Ticaret Odası’nda düzenlenen İhracat Destekleri Bilgilendirme Semineri’nde ihracatta devlet destekleri anlatıldı. Fahrettin Doğru, “Ülke ekonomimizi kırılganlıklarından kurtarmanın en etkili yolu üretim ve dünyaya açılmaktır” dedi

Firmaların ihracata yönlendirilmesi ve dünya pazarlarında rekabet gücü kazanmalarına destek vermek amacıyla ihracata yönelik destekler hakkında bilgi vermek amacıyla Ekonomi Bakanlığı, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği ve Konya Ticaret Odası işbirliği ile düzenlenen seminer yapıldı. Seminerin açış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahrettin Doğru’nun Konya’nın ihracat konusunda büyük başarılara imza attığını ifade ederek, bu tür programlarla Konya’daki ihracatı daha çok artırmayı hedeflediklerini söyledi. Doğru, Anadolu ekonomisinin canlanarak atılıma geçtiğini söyleyerek “Anadolu özel sektörü olarak ülkemizin gelecek hedeflerini gerçekleştirmesinde üzerimize düşen görevi yerine getirmeye kararlıyız. Ülke ekonomimizi kırılganlıklarından kurtararak daha fazla büyümesini sağlamanın en etkili yolu yerli üretimi artırmak ve dünyaya açılmaktır. Bunun içinde devletimiz özel sektörü destekleyici uygulamamalara ağırlık vermiştir. Otuz yıl önce tarım şehri olarak bilinen Konya bugün dünyaca tanınan üretim ve ticaret merkezi olmuştur. Konya’nın en büyük başarılarından biri son yıllarda hızla artan ihracatıdır. Türkiye son on üç yılda ihracatını 4 kat artırırken Konya aynı dönemde 15 kat artırarak dünya çapında bir başarı öyküsüne imza atmıştır. 2001 yılında sadece 100 milyon dolar olan ihracatımız 1,5 milyar dolar barajını aşmıştır. On üç yıl önce Türkiye ihracatından aldığımız pay binde 3 iken bugün bu rakamı yüzde 1’in üzerine çıkardık. Önümüzdeki on yıl içinde Türkiye ihracatından yüzde 3 pay alacak potansiyele sahibiz” dedi.

TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR ÜLKE

Daha sonra kürsüye gelen Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Aylin Bebekoğlu da Türkiye’nin bölgesinde güçlü bir ülke olduğunu ve 2023 hedefleri olduğunu belirterek şunları söyledi. “Esasen Türkiye’nin çok güzel hedefleri var, 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat  hedefliyoruz. Burada her aktöre farklı bir roller düşüyor. Ama  esas itibarıyla sizler sahada olan insanlarsınız. Bizler daha ziyade bunun teori kısmında yapısal kısmıyla ilgileniyoruz. Ama bizim de sizin önünüzü açmak, sizin ilişkilerinizi geliştireceğiniz zeminleri, uluslararası platformda partnerlerinizle sizi buluşturmayı sağlamak gibi bir görevimiz var. Bunları yapmaya gayret ediyoruz. Bugünkü seminerimiz çok önemli. Firmalarımız dünyada çok rekabetçi bir ortamda faaliyet gösteriyor. Sizlerin elinizi kuvvetlendirebilecek bir takım araçlar var. Bunları sizlere sunmaya gayret ediyoruz.  Devlet yardımlarından bahsederken, aynı zamanda pazara girişte karşılaşabileceğiniz engeller nelerdir bunları anlatacağız Umuyorum ki sizi bu zorlu mücadelenizde sizlere biraz yardımcı olabiliriz. Bu kadar yoğun bir katılım ile bu seminerimizi gerçekleştiğimiz için Konya Ticaret Odası’na ve Orta Anadolu İhracatçılar Birliği’ne teşekkür ediyoruz.” Çok sayıda ihracatçının katıldığı seminerde daha sonra Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ndan İhracatı Geliştirme Uzmanı Ümit Ateşağaoğlu, “İhracata yönelik devlet destekleri”, Şube Müdürü Mehmet Tayfun Gülle, “İş dünyası için ticari bilgiye erişim”, Türk Eximbank’tan Uzman Murat Pekmezci ve Hamza Çalık Türk Eximbank “İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları” konusunda birer sunum yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.