Dünyada bir ilk olacak

Dünyada bir ilk olacak

160 yaşlı ve 320 engelliye hizmet verecek olan YEBAM’ın proje çalışmaları tamamlandı. Dünyada bir ilk olacak merkezin yapımına bu yıl sonunda başlanacak

160 yaşlı ve 320 engelliye hizmet verecek olan YEBAM’ın proje çalışmaları tamamlandı. Dünyada bir ilk olacak merkezin yapımına bu yıl sonunda başlanacak. Yaklaşık 100 milyon liraya mal olacak merkez, 2017 yılında hizmet vermeye başlayacak

Selçuk Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi ve YEBAV’ın  paydaşı olduğu Yaşlı ve Engelliler Eğitim, Bakım ve Araştırma Merkezi’nin (YEBAM) temeli yıl sonunda atılacak. Alaeddin Keykubat Kampüsü’nde 100 bin metrekarelik alana yapılacak olan merkezin 80-100 milyon liraya mal olacağı ve 2017 yılında hizmete gireceği bildirildi. 160 yaşlı ve 320 engelliye hizmet verecek olan merkez aynı zamanda yaşlı ve engelli bakımında uzmanlaşmış personel yetiştirecek. Dünyada ve Türkiye’de büyük eksiklik olarak gösterilen yaşlı ve engelli bakımındaki sorunlar ortadan kaldırılacak. Merkezde öğrenciler ve akademisyenler görev yaparak, eğitime de destek verilecek. 5 kurumun ortak adımıyla gerçekleşek olan merkez dünyada bir ilk olmasıyla ön plana çıkıyor.

2-2.20140825112947.jpg

2010 YILINDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Merkez hakkında gazetemize bilgi veren YEBAM Müdürü ve Selçuk Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alkan, Yaşlı ve Engelli Bakım Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEBAM)’ın kurulma aşaması  Ağırbaşlı ve Mete Bora’nın çalışmalarıyla ortaya çıktı. Mete Bora’nın Dünya Yaşlılar Platformu Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Başkanı olması ile birlikte Türkiye’de eksikliği çok hissedilen yaşlı ve engelli bakım evlerinde çalışacak bilgili personelin yetiştirilmesi için bir örnek kurum oluşturulması fikri geldi. Adnan Ağırbaşlı da bunu Konya’da gerçekleştirelim diyerek hazırlıklara başladı. Üniversitemiz bünyesinde kurulması için 2010 yılında çalışmalara başladık” dedi.

DÜNYADA BİR İLK OLACAK

Merkezin dünyada bir ilk olacağını kaydeden Alkan, yaşlı ve engellilerin bir arada olacağını belirterek, “Misafirhane, hobi bahçeleri, çalışma alanları, sosyal mekanlar, ibadethaneler,  toplantı salonları parkların bir arada olacağı ilk merkezi Konya’da yapacağız. Böyle bir tesisin yaşayabilmesi için kurumsal yapısının çok sağlıklı oluşturulması gerektiğine inanıyordum. Bunun için Selçuklu Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile görüştük ve memnuniyetle karşıladılar. Merkezin çok önemli olduğunu ve büyük bir eksikliği dolduracağını söylediler. Peşinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı destek verdikten sonra YEBAV da projenin içerisinde yer aldık. Böylece proje 5 kurumun ortaklaşa yapacağı bir çalışma haline geldi. Bu kadar çok katılımlı bir proje Türkiye’ye örnek olacak. Yaşlılar Köyü’nü  Bakanlık üstlendi. Engelliler Köyü’nü Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi üstlendi. Eğitim binalarını da Selçuk Üniversitesi ve YEBAV üstlendi” diye konuştu.

2-3.20140825113031.jpg

İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK

Yaşlı ve engellerin bakımında uzmanlaşmış kişiler yetiştireceklerini ifade eden Alkan, “Zihinsel engelli ile görme engelliye aynı insan bakmayacak. Çünkü ikisinde de farklı uzmanlık alanları var. Aynı şekilde yaşlılara bakacak insanın da çok farklı yetiştirilmesi gerekiyor.  Yaşlı teknisyenleri ile eğitimlere başladık ve ilk mezunları verdik. Ön lisans, lisans ve yüksek lisans şeklinde eğitim vereceğiz. Doktora da yapılabilecek. Bu şekilde yeni bir istihdam sağlamış olacağız. İnsanlarımız giderek yalnızlaşıyorlar ve yaşlıların ihtiyacı her geçen yıl artıyor. Şu an Türkiye’de yaşlı ve engelli sayısı 20 milyon. Bunların çok azını devlet bakabiliyor. Bundan dolayı yeni bir istihdamın önü açılıyor. Biz istihdam alanın ihtiyaç duyduğu elamanları yetiştireceğiz” açıklamasında bulundu. YEBAM’ın protokolü bu yılın Nisan ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslamoğlu’nun katılımıyla gerçekleşmişti.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.