Dünya jinekologları Antalya'da toplandı

Dünya jinekologları Antalya'da toplandı
Dünya'dan 1000 Jinekolog, Antalya'da gerçekleştirilen 1. Uluslararası Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Kongresi ve 5. Ulusal Jinekolojik Endoskopi Kongresi'nde biraraya geldi.

Kongrede, dünyanın farklı coğrafyalarından gelen jinekologlar, dünyadaki robotik yöntemler ve laparoskopi ile ilgili yeni teknik ve uygulamalar masaya yatırıldı.

Jinekolojik Endoskopi Derneği ( JED ) ve Middle East Society for Gynecologic Endoscopy (MESGE) işbirliği ile düzenlenen 1. Uluslararası Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Kongresi ve 5. Ulusal Jinekolojik Endoskopi Kongresi, 24 Nisan Çarşamba günü Antalya Susesi Hotel'de başladı. Dünyanın farklı coğrafyalarından yaklaşık 1000 kişinin katıldığı kongrede dünyadaki robotik yöntemler ve laparoskopi ile ilgili yeni teknik ve uygulamalar masaya yatırılıyor. Kongrede, Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı (JED) Prof. Dr. Fatih Şendağ, Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı (MESGE) Prof. Dr. Mohamed İbrahim, Avrupa Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı (ESGE) Prof. Dr. Rudi Campo ve American Jinekolojik Laparoskopistler Derneği (AAGL) 2. Başkanı Prof. Dr. Ceana Nezhat'ın katılımıyla bir basın toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan Jinekolojik Endoskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, Türkiye'nin dünyadaki endoskopik yöntemler ve laparoskopi ile ilgili yeni teknik ve uygulamaların tartışıldığı ve tüm gelişmelerin duyurulduğu bir kongreye ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Prof. Dr. Şendağ, laparoskopinin, özellikle jinekolojik ameliyatlarda iş gücü kaybını ve komplikasyonları engellemesi ve hastanede kalma maliyetleri açısından avantajlarının göz önünde bulundurulduğunda geleceğin ameliyat yöntemi olacağını ifade etti.

Laparoskopi ve Avantajları Hakkında:

Halk arasında 'kansız' ya da 'kapalı' ameliyat olarak bilinen modern cerrahi yöntemi Laparoskopi; en sık olarak kısırlık araştırmalarında, gebe kalmada güçlük çeken infertil hastaların takip ve tedavileri esnasında gebe kalmalarına engel olacak bir problemin var olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılır. Kadın daha önce yumurtalık veya rahimle ilgili iltihaplı bir hastalık geçirmişse veya karın bölgesinde herhangi bir ameliyat uygulanmışsa yumurtalık kanallarındaki durumu değerlendirebilmek için laparoskopi yapılabiliyor.

En sık yapılan operasyonlar, yumurtalık kistleri, çikolata kistleri, miyom ve yumurtalık kanallarıyla ilgili operasyonlardır. Gerektiğinde sebebi belli olmayan kronikleşen kasık ağrıları veya belli hastalarda kısırlık sebebinin araştırılması ve tedavisinde laparoskopi uygulanmakta.

Günümüzde laparoskopinin sınırları oldukça genişlemiş; rahmin çıkartılması (histerektomi), kanser ameliyatları, rahim sarkması ve hatta idrar kaçırma operasyonları da yapılabilmekte. Milimetrelik bir delikten girilerek uygulanan kapalı yöntem tedavinin sonucunda, ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyulur, hastada ameliyat izi kalmaz, hastanede yatış gerektirmez ve enfeksiyon kapma riski azalır, normal hayata dönüş süresi kısalır ve yumurtalık kanallarının tıkanarak kısırlık oluşmasına engel olunur. Çoğu hasta 3 - 4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir. Laparoskopinin bir diğer üstünlüğü ise karın kesisine bağlı komplikasyonlardan (enfeksiyon, yara açılması ve fıtık) sakınılmasıdır. Birçok kadın hastalığının tedavisinde kullanılan kapalı yöntem, ameliyat sonrası kadınlarda oluşan kısırlık riskini de azaltmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.