Dünya avcıları Huğlu tüfeğini tercih ediyor

Dünya avcıları Huğlu tüfeğini tercih ediyor

Dünyanın birçok ülkesinden av tutkunları, son yıllarda dünya markası haline gelen Huğlu Av Tüfeği'ni tercih ediyor.

Dünyanın birçok ülkesinden av tutkunları, son yıllarda dünya markası haline gelen Huğlu Av Tüfeği'ni tercih ediyor.
     Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Huğlu beldesinde faaliyet gösteren Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi bünyesindeki silah fabrikası, üretiminin yüzde 80'ini değişik kıtalardaki 50'ye yakın ülkeye ihraç ediyor.
     Büyük bölümü el işçiliği ile imal edilen farklı modeldeki av tüfeklerini, aralarında ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Lübnan, Arjantin ve Şili'nin de bulunduğu 50 ülkeden kara avcıları tercih ediyor.
     Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi Başkanı Ömer Kızılkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yivsiz av tüfeğinde en geniş ürün yelpazesine sahip dünyadaki ilk on firma arasına girdiklerini ve imal ettikleri tüfeklerin yüzde 80'ini yurt dışına ihraç ettiklerini söyledi.
    
     -Mustafa Başçavuş'la başlayan bir asırlık öykü-
    
     Huğlu'da tüfek üretimin yaklaşık bir asır öncesinde başladığını anlatan Kızılkaya, 1. Dünya Savaşı sırasında Huğlulu Mustafa Başçavuş'un askerde silah kademesindeki aldığı eğitimle beldede başlayan silah imalatı öyküsünün bugünlere kadar geldiğini belirtti.
     Kızılkaya, o dönemin şartlarında ''dolma tüfek'' diye tabir edilen av tüfeklerinin bakım ve tamiri yapılırken, imalat sürecine girildiğini anımsattı.
     1962 yılında 165 üyeli bir kooperatifin kurulduğunu vurgulayan Kızılkaya, 1980'li yıllara kadar ''çifte'' diye tabir edilen ''yan yana'' model av tüfeği üretiminin, daha sonraki yıllarda ''süper pozze'' ve ''yarı otomatik'' imalatıyla devam ettiğini kaydetti.
    
     -''Bizde el işçiliği fazla''-
    
     Bugün av tüfeği üretiminde en geniş ürün yelpazesine sahip dünyadaki ilk on firma arasına giren kooperatifin ürettiği tüfeklerin, birçok ülkeden avcılar tarafından tercih edildiğine dikkati çeken Kızılkaya, şunları kaydetti:
     ''Bunun birkaç tane nedenini sayabilirim. Birincisi; bizde el işçiliği fazladır. Yani bizim yüzde 60'a yakın el işçiliğimiz var. Tüfeğimizin dış görünüşündeki estetikliği de bunda önemli rol oynamaktadır. 30 senelik birikime ve tecrübeye sahip sanatkar insanlarımızın elinden çıkan tüfekler uluslararası piyasada çok değerli görülüyor. En geniş ürün yelpazesi ile müşterilerimize çok daha geniş seçenek sunabiliyoruz. Tüfeğimizin estetiğinin yanında kaliteli ve uzun ömürlü olması ve servis olarak ürünümüzün sürekli arkasında durmamız, bizi birçok firmadan farklı kılmaktadır.''
    
     -İhracat hedefi 10 milyon dolar-
    
     Huğlu'dan yapılan ihracat rakamlarının da son dönemde giderek arttığını vurgulayan Kızılkaya, 2010'da 29 bin, 2011 yılında ise 31 bin 600 av tüfeği üretildiğini ifade etti.
     Bu yıl hedeflerinin 36 bin olduğunu ve ilk 6 ayda 18 bin tüfek ürettiklerini aktaran Kızılkaya, ''Bu yıl ihracatımızın 10 milyon dolar olacağını öngörüyoruz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.