Dr. Günal: Suriyeliler Bulaşıcı Hastalıkların Artmasına Neden Oldu

Dr. Günal: Suriyeliler Bulaşıcı Hastalıkların Artmasına Neden Oldu

Hatay Alternatif Yerel Politikalar (HAYEP) Platformu Başkanı Dr. Züheyr Günal, Suriyeli mültecilerin yaşadığı sınır kentlerinde bulaşıcı hastalıkların arttığını söyledi. Dr. Züheyr Günal "Kent Sağlığı" üzerine gerçekleştirdikleri...

Hatay Alternatif Yerel Politikalar (HAYEP) Platformu Başkanı Dr. Züheyr Günal, Suriyeli mültecilerin yaşadığı sınır kentlerinde bulaşıcı hastalıkların arttığını söyledi. Dr. Züheyr Günal "Kent Sağlığı" üzerine gerçekleştirdikleri çalışma sonunda Hatay'da Suriyeli sığınmacılardan kaynaklı bulaşıcı hastalıkların arttığını saptadıklarını söyledi.

Hatay’da kentsel sağlık sorunun giderek büyüdüğünü belirten Günal “Suriyeli sığınmacıların özellikle kamp dışında kalanların çok kötü koşullarda yaşadığını biliyoruz. Yaptığımız incelemelerde sığınmacılar suyu, elektriği olmayan, atık su sistemi bulunmayan köylerde ahırdan bozma ya da bir gecede yapılmış ahır benzeri yerlerde kalıyor. Şehir merkezinde işyeri olarak yapılmış mekanlarda rutubetin yoğun olduğu, güneş almayan bodrum katlarında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Anılan bu yerlerde sağlığın korunmasında temel olan hijyen sağlanamıyor. Temiz suya ulaşamama ve sağlıklı işleyen atık su sistemleri bulunamadığından sindirim sistemi, metabolizma hastalıkları giderek arttığı saptandı.” dedi.

Platform olarak sığınmacıların yoğun yaşadığı mahallelerde ücretsiz ortak hamam, çamaşırhanelerin açılması gerektiğini vurgulayan Dr. Günal, tuvalet ve lavabo sistemleri kurulmasının da zorunlu hale geldiğini kaydetti. Kamuya açık tuvaletlerin paralı olması nedeniyle Suriyelilerin tuvalet gereksinimi bina aralıklarında, park etmiş araçların çevresinde giderdiğini aktaran Dr. Günal, “İnsanlar elbiselerini yıkayamadığından ve düzenli banyo yapamadıklarından hastalık kaynağı olarak aramızda dolaşıyorlar. Sığınmacıları suçlamıyoruz. Sorumlu önlem almayan, çözüm üretmeyen yönetimlerdir.” dedi.

Dr. Günal açıklamasında ayrıca ücretsiz hamam, çamaşırhane, tuvalet ve lavabo sisteminin kurulması kentsel sağlığın korunmasında zorunlu olduğunun altını çizerek “Önerimiz dikkate alınmazsa kolera başta olmak üzere sindirim sistemi hastalıkları yaygınlaşacaktır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.