Dr. Abudllah Abdullah, Devlet Başkanı Gani’yi Tebrik Etti

Dr. Abudllah Abdullah, Devlet Başkanı Gani’yi Tebrik Etti

Afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Dr. Abdullah Abdullah, seçimin galibi Eşref Gani Ahmedzai’yi tebrik etti. Başkent Kabil’in Loya Jirga salonunda taraftarlarıyla bir araya gelen Abdullah, seçimin galibi Eşref Gani Ahmedzai'yi...

Afganistan'da cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Dr. Abdullah Abdullah, seçimin galibi Eşref Gani Ahmedzai’yi tebrik etti.

Başkent Kabil’in Loya Jirga salonunda taraftarlarıyla bir araya gelen Abdullah, seçimin galibi Eşref Gani Ahmedzai'yi tebrik ettiğini dile getirdi.

Afganistan üst yönetim görevine başlayacak olan Abdullah, hükümete koltuk için girmediğini ifade ederek, halka daha iyi hizmet edebilmek için Gani ile ulusal birlik hükümeti kurduklarını açıkladı.

Abdullah," Artık biz ülke değerleri çerçevesinde kuracağımız ortak hükümetle halkımızın problemlerine ela atacağız. Ben ve Sayın Gani ülke birliği için bir araya geldik.” sözleriyle ülkenin sıkıntılarını çözebileceklerini aktardı.

Afganistan'da 14 Haziran'da yapılan ikinci tur başkanlık seçiminde eski Dışişleri Bakanı Dr. Abdullah Abdullah ve eski Maliye Bakanı Eşref Gani Ahmedzai yarışmıştı.

Sonuçlarla ilgili yapılan ilk açıklamada Ahmedzai'nin kazandığı belirtilirken, Abdullah ise seçimde yolsuzluk yapıldığını iddia etmişti. Bunun üzerine seçim süreci çıkmaza girmişti.

Anlaşmazlığın giderilmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry iki kez Kabil'e gelmişti. Kerry'nin girişimleri sayesinde adaylar, tüm oyların tekrar sayımı ve kazanan adayın Ulusal Birlik Hükümeti kuracağı konusunda anlaşmıştı. Fakat adaylar arasında iktidarın paylaşması üzerinde devam eden müzakerelerde sonuca varılamamıştı.

Adaylar arasında imzalanan anlaşmada, seçimin galibinin devlet başkanı, diğer adayın ise üst düzey yetkileri olan bir "üst yönetici" olacağı belirtilmişti. 5 sayfalık anlaşmanın maddeleri arasında ayrıca, yeni devlet başkanının görevi devir almasından sonra anayasanın değiştirilmesi için bir komisyon kurması ve bakanlıkların devlet başkanı ve üst düzey yönetici tarafından eşit olarak belirlenmesini öngören bir kanunun yapılması yer alıyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.