Dövizlerin sahibi belli oldu

Dövizlerin sahibi belli oldu

Merkez Bankası kaynağı belirsiz döviz girişinin Türk vatandaşlarından kaynaklandığını açıkladı

Merkez Bankası ilk yedi ayda 10.6 milyar dolara ulaşan kaynağı belirsiz döviz girişinin Türk vatandaşların yabancılarla yaptığı doğrudan ticaretten geldiğini açıkladı.
Merkez Bankası'na göre bunun dışında yastıkaltındaki dövizin mali af ve kurlardaki dalgalanma gibi etkenlerle bankacılık sektörüne girmesi ve yurtdışında yaşayan Türkler'in Türkiye'yi ziyaretlerinde açtırdıkları döviz mevduat hesapları diğer nedenler.
Bu durumda kaynağa belirsiz para girişinin tamamının Türk vatandaşlarından kaynaklandığı ortaya çıktı. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada kaynağı belirsiz döviz girişi ile yurtiçinde bankaya döviz getirerek açılan mevduat hesaplarının artışı paralellik taşıyor.
Bankada açılan döviz girişleri ise ağırlıklı olarak turistlerin yoğun geldiği dönemde artıyor. Banka, bu durumu şu cümlelerle açıklıyor: "Örnek olarak yabancı ziyaretçinin yabancı para kullanarak yaptığı alışverişten elde edilen gelirin bankacılık sistemine girişinin yurtiçi yerleşik tarafından döviz mevduatı olarak yapılmaktadır."
MALİ AF ETKİLİ OLDU
Mali af gibi uygulamalarla bankacılık sisteminde kayıt altına alınması gibi nedenlerin önemli olduğunun düşünüldüğüne işaret edilirken diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, gerek toplam döviz gelirlerine, gerekse Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYİH) göre oran olarak yüksek olmadığının altı çizildi.
2011'DE EN YÜKSEK SEVİYEDE
Diğer ülke örnekleri incelendiğinde, Türkiye'de ödemeler dengesi istatistikleri kapsamında oluşan net hata noksan düzeyinin, gerek toplam döviz gelirlerine, gerekse GSYİH'ye oran olarak yüksek olmadığının görüldüğünü ifade eden Merkez Bankası, ancak, son yıllarda net hata noksanın sürekli pozitif yönde oluşmasının Türkiye'yi diğer ülkelerden ayırdığına dikkat çekti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.