Dövizdeki artış zarar ettiriyor

Dövizdeki artış zarar ettiriyor

3.78 seviyelerinde seyreden Dolar, önceki günlerde Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Euro da 4.45 seviyesi ile tarihin en yüksek oranını gördü. Kurlardaki bu artış, birçok sektörü olumsuz etkiliyor

Merkez Bankası tarafından gelen haberler, Kuzey Irak'ta yaşananlar, ABD ile Türkiye'nin arasının açılması; kurlardaki artışı da beraberinde getirdi. Dolar, 3 ay sonra ilk kez bu kadar yükseldi. Euro ise tarihinin en yüksek dönemlerini yaşıyor. Kurdaki artış, sektörleri olumlu ve olumsuz yönden etkiliyor. Sanayi sektörü, dolardaki artıştan en fazla etkilenen alan olurken, artıştan en büyük kârı da tarım sektörü sağlıyor. Ekonomi uzmanları, hassas süreç yaşandığını belirterek; akılcı politikaların alınması gerektiğini söylüyor.

ULUSLARARASI REFAHIMIZ AZALIYOR

Kurdaki artış ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çoban, ekonomilerde faizin enflasyonun üzerinde olması gerektiğine dikkat çekti. Merkez Bankası'nın faizi sabit tuttuğunu hatırlatan Çoban, piyasada ciddi bir belirsizlik olduğunu söyledi. “Kuzey Irak'ta yaşananlar, ABD ile gelinen durum dengelerin değişmesine sebep oldu” diyen Çoban, “Dövizin yükselmesi ihracatçılar için iyi. Dolar, gün geçtikçe güç kazanıyor. Ham madde girdilerimiz var. Dolar yükseldikçe ham maddenin fiyatı da artıyor. Dolar güç kazandıkça uluslararası arenadaki verilere göre bizler hem fakirleşiyoruz hem de refahımız azalıyor. Dış politikadaki siyasi belirsizlik, kurun yükselmesinde en büyük etken. Ben, ülkemizin toparlayacağını düşünüyorum. Akıllı, politika yürütmekte fayda var. Ülkemizin büyümesi olumlu. Ticaretin yüzde 30-35'lik kısmını sorun yaşadığımız ülkelerle yapıyoruz” açıklamalarında bulundu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SIKINTILAR VAR

Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Şaban Topal, “Sektör iyi gibi gözükse de sıkıntılar yaşanıyor” dedi. Demir fiyatlarının arttığını, bu artışın da kendilerini ciddi anlamda olumsuz etkilediğini yineleyen Topal, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maliyetlerimiz arttı. Yetmezmiş gibi bir de dolar yükseliyor. İnsanların ev alamama riski artıyor. Vatandaşın öncelikli ihtiyacı barınmadır. Barınma ihtiyacını temin edemeyenler, başka bir yere harcama yapamaz. Yaşananlar iç piyasa ile alakalı değil. Etrafımız ateş çemberi. Yükümüz artıyor.”

KURDAKİ ARTIŞA SEVİNMEMEK LAZIM

Tarım sektörünün dolardaki yükselişten olumsuz etkilenmeyeceğini ifade eden Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, çiftçinin dolar ile pek işinin olmadığını söyledi. Üner, “Kurdaki yükseliş aksine bize fayda sağlar. Dışarıya mal satıyoruz. Ürün veriyoruz. Ama kurdaki yükselişe çok sevinmemek lazım. Bizler için önemli olan ülkemizin menfaatidir” şeklinde konuştu. TÜRSAB Konya Şube Başkanı Kazım Yanar da şöyle konuştu: “Turizm dönemi kapandı. Dolardaki yükselişin kimseye bir faydası yok. Turizmin en canlı olduğu zamanlarda kurdaki artış bu şekilde olsaydı zarar görürdük. Doların yükselmesini istemiyoruz”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.