Dövizde gidişat kötü!

Dövizde gidişat kötü!

Dövizdeki yükseliş esnaf ve sanayiciyi zor durumda bırakıyor. Dolar ve Avro'daki yükseliş birçok kişiyi üzüyor. İmalatçılar döviz borcunu ödemekte zorlanırken, ekonomistler ise "dövizle borçlanmayın, dikkatli olun" uyarısında bulundu

Dolar ve avronun ateşi düşmüyor. Döviz tarihi rekor kırıyor. Melik Döviz Bürosu'ndan alınan bilgilere göre, bin dolar 3 bin 45 liraya, bin Avro ise 3 bin 445 liraya kadar çıktı. Dövizcilere göre yükselişin nedeni siyasi belirsizlik ve terör saldırıları. Dövizdeki tırmanışın ne zaman duracağı ise bilinmiyor. Döviz kurları son yıllarda Türk Lirası karşısındaki en yüksek değerlerine ulaştı. Türk lirası dolar ve avro karşısında hızla değer kaybediyor. Ekonomideki bu kötü gidişat birçok kesimi endişelendiriyor. Bazı firmalar üretimi düşürürken, bazıları da borcunu ödemekte zorlanıyor. Dövizdeki artış nedeniyle vatandaşın borcu katlanıyor. Borcunu kapatmak için dövizin düşmesini bekleyenler ise yanıldı. Döviz yükselişini sürdürüyor.

HERKES DİKKATLİ OLSUN

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, ekonomide işlerin kötüye gittiğini söyledi. Ay, "Dövizin yükselmesinde birçok etken var. Siyasi belirsizlik ve çatışma ortamı yükselişte etkili. Ülkeye yeterli sermaye girişinin olmaması da etkili. Dövizde yükseliş sürer. Seçime kadar dövizin yükselişi devam eder. Seçim sonuçlarına göre döviz bir şekil alır. Tahminler bu yönde. Kimse artık doları 2,70 civarında beklemesin. Bu seviyede sabitler. Buna alışmamız lazım. Ekonomide kötü gidişat sürüyor. 5-6 yıldan beri olduğumuz yerde sayıyoruz. Ekonomide hiçbir şeyi sorgulamadık. 10 bin dolar olan kişi başına gelir yıllardır aynı. Yapısal önlemler şart. Bir müsibet bin nasihatten iyidir" dedi. Vatandaşı ve sanayiciyi dikkatli olmaları konusunda uyaran Ay, "Herkes dikkatli olsun. Özel sektör firmalarının dolar üzerinden borçları var. Yükleri artıyor. Bu durum özeli zorda bırakır" açıklamasında bulundu.  

FİRMALAR ÜRETİMİ KISTI

Karatay Sanayi'nde mermer malzemesi satan Yusuf Bacak da, dövizin kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi.  Bacak, "Geçmişte mermere lirayla alıyorduk. Mermer artık dolarla alınıp satılıyor. Lirayla alınıp satılan birçok ürün dolara döndü. Hammadde ithal ediliyor. Dolayısıyla maliyetler arttı. Üretim oranları düştü. Bazıları firmalar üretimi kıstı. Ürün aldığımız yabancı firmalar parasını almadan da hammadde vermiyorlar. Gidişat kötü. Olumsuzluklar aldı başını gidiyor. İmalatçılar zor durumda. İnşaat sektörü ile doğrudan bağlantılıyız. Malzeme tedarikçisiyiz.

Piyasada nakit de yok. Esnaflar zor durumda. Piyasada borcunu ödemeyenlerin sayısı da hayli fazla.

Senetler protesto oluyor. Protesto olan senetlerin oranı yüzde 50'yi geçti. Ekonomik istikrar sağlanmalı. Piyasa allak bullak oldu. Tahsilat işleri de zorlaştı. Mafya usülü tahsilatta da artış var.

Normalde yaz aylarında sanayicide ve üreticide büyük hareketlilik olur. Ancak bu yıl ciddi hareketlilik yok" açıklamasında bulundu. 

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.