Döviz zirve yaptı!

Döviz zirve yaptı!

ABD ile Türkiye arasında yaşanan gelişmelerin ardından, dolar son 6-7 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken; Euro da tarihin en yüksek seviyesini gördü. Kurdaki artış ise sanayicileri ve ihracatçıları tedirgin ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında Türkiye büyükelçiliği önünde meydana gelen olaylar ile iki ülke arasında başlayan gerilim, ABD ve Türkiye'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya alması ile daha da arttı. Önceki gün alınan karar sonucunda dolarda sert iniş ve çıkışlar yaşandı. Dolar, neredeyse son 6-7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Vize krizinin ardından dolar 3,77'ye kadar yükseldi. Gece saatlerinde 3.77'ye kadar çıkan dolar, sabah saatlerinde 3.69 seviyesinden işlem gördü. Euro da yüzde 3 kayıpla 4.4887 seviyesine kadar yükselerek, tarihin en yüksek seviyesini gördü. FETÖ'cü hainlerle ABD arasında irtibatı sağladığı söylenilen ABD İstanbul Konsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un tutuklanmasının ve Türkiye'nin Ortadoğu'da en etkili ülke olmasının ABD'nin vize işlemlerini durdurmasında etkili olduğu iddia edildi. Ayrıca kurdaki yükselişin en fazla dolar ile iş yapan sanayiciyi olumsuz etkileyeceği öne sürülüyor. Dolar fiyatının yükselişinin sürmesi halinde birçok sektörün de artıştan ciddi zarar göreceği öngörülüyor. Siyasi söylemler ile birlikte anında iniş ve çıkışa geçen doların, bundan sonraki seyri ise merak ediliyor.

YAŞANANLAR BASİT GELİŞMELER DEĞİL

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek, 15 Temmuz'dan bu yana iki ülkenin ilişkilerinin iyi olmadığını söyledi. Darbe girişiminin ardından FETÖ'nün bazı üyelerinin ABD'ye kaçtığını aktaran Çemrek, “Güne dolar yükselişi ile başladık. Bu yükseliş beraberinde birçok olumsuzluğu da getirebilir. Petrol fiyatları yükselir. Arabası olmayanları etkilemez diye düşünmemek lazım. Dolardaki yükseliş, yediğimiz pırasaya bile etki eder. Akademik hayatını ABD'de sürdürmek isteyenler olacak. Doktora öğrencilerimiz var. Vize yasağı olduğu için gidemeyecekler. En basiti Türk Hava Yolları (THY)'nin ABD'ye seferleri vardı. Bunlar bir süreliğine aksayacak. ABD ile ticari ilişkisi olan insanlarımız vardı. Ciddi bir sıkıntının içine girecekler” dedi.

AMBARGO DAHA DA ŞİDDETLENEBİLİR

“Açıkçası iki ülke arasında böyle sorunların yaşanacağını bekliyorduk. Türkiye ile ABD'nin son bir yıllık ilişkisine bakıldığında nelerin yaşanabileceği kestirilebilirdi. Diplomasiyi iyi okumak gerekiyor” diyen Prof. Dr. Çemrek, konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Söylemleri; karşıdaki ülkenin gücüne, yürütülen ekonomik ilişkilere bakarak dillendirmede fayda var. Kavgada yumruğun sayısı sayılmaz fakat tedbirli olunmalı.  Ülkemizin Rusya ile yakınlaşması, İdlib'teki son gelişmeler, ABD'nin böyle bir karar almasına sebebiyet verdi. Ambargo daha da şiddetlenebilir.  Vize vermeme kararı bile düşünülebilir.” 

DOLAR BU KADAR YÜKSEK OLMAMALI

Dolar fiyatlarının yükselmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İsmail Karagöz, iki ülke arasında yaşanan gerilim ve söylemlerin dolar fiyatını etkilediğini dile getirdi. Başkan Karagöz, dolar fiyatlarının sûnni bir şekilde yükseldiğini ifade etti. 6-7 aydan sonra doların ilk kez bu kadar artışa geçtiğini kaydeden Karagöz, “Alış ve satışını dolar ile yapan sanayicinin işleri sekteye uğrayabilir. Dolar, bu kadar yüksek olmamalı. 3.40 civarlarında seyretmeli. Halk, altının yükseleceğini umuyordu. Dolarda söylem ve alının kararlar ile yükseldi. Türk milleti olarak dik durmalıyız. Söylemlere de karşılıklı dikkat edilmeli. Dolarda biraz daha yükseliş olabilir. Olay, yeni yaşandı. Gidişat, neler olacağını gösterecek” açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.