Dostluk pekişecek

Dostluk pekişecek

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu belirten Büyükelçi Eberhard Pohl, “Almanya'da 3 milyon Türk vatandaşı var. İki ülke arasında dostluğu pekiştirelim” dedi

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları kapsamında Konya’ya gelen Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl,Vali Muammer Erol'u makamında ziyaret etti. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, de ziyarette hazır bulundu. Ziyarette açıklamalarda bulunan Eberhard Pohl, Almanya ve Türkiye arasında bilim, eğitim ve inovasyon yılının kutlandığını söyledi. Büyükelçilik olarak bilim yılı çerçevesinde sadece profesör ve bilim adamları ile biraraya gelmenin yanında gençleri de bu etkinliklerin içine sokmak istediklerini ifade eden Pohl, “Halkın erişebileceği kamu tarafından da daha çok faydalanabilecek mercilere çekmek istedik. Bu hedefe ulaşmak için de ‘Bilim Otobüsü’ uygulamasını yürürlüğe soktuk. Bu otobüs, Türkiye’nin farklı şehirlerinde okulları ziyaret ederek, Almanya ile Türkiye arasındaki işbirliğini öne çıkaracak. Diğer taraftan da işin bilim boyutunu ön plana çıkarmak amacıyla yola çıkacak” dedi.

BİLİM OTOBÜSÜ KONYA’DA

Bilim Otobüsü’nün Konya’daki bir okulu ziyaret ettiğini ifade eden Pohl, otobüsün bilimle ilgili eşitli gösterileri ortaya koyacağını dile getirdi. Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilere büyük önem verdiğini ifade eden Pohl, iki ülkenin ortak bir geleceğe bakması kanaatinde olduğunu söyledi. Çok sayıda Türk vatandaşının Almanya’da yaşadığını hatırlatan Pohl, “3 milyon civarında Almanya’da yaşayan Türk vatandaşımız var. Geçen yıllarda çok sayıda Türkiye’ye geri dönen aileler de oldu. Aslında iki ülke arasındaki ilişkilere baktığımızda oldukça köklü, derin ve geniş kapsamlı bir temele sahip” diye konuştu. Geçmişten gelen dostluğu canlı tutmak gerektiğini vurgulayan Pohl, şunları kaydetti: “Bu hedef uğruna genç insanlarla birlikte çalışmalar yapmamız gerekiyor. Aynı zamanda da geleceğimize bakmamız gerekiyor. Dolayısıyla bilim gibi konuları geliştirmemiz gerekiyor.”

SELÇUKLU’YA KADAR UZANAN GEÇMİŞ

Konya ile Almanya arasındaki ilişkilerin köklü olduğuna dikkat çeken AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı ise, 1300’lü yıllarda Konya’daki bir Selçuklu subayının esir alındığını ve Almanya’nın Bergheim şehrine götürüldüğünü söyledi. Sadık Selim Sultan adlı subayın mezarının da o şehirde olduğuna dikkat çeken Kabakcı, “Tarihten başlayan bu dostluğumuz 1. Dünya Savaşı’ndaki silah arkadaşlığı ile daha da ilerledi. Bunun için Konyalılar'ın Almanya’ya karşı ekstra bir sempatisi vardır. Ticaret odaları arasında da çok ciddi ticari ilişkiler gelişmiştir. Ciddi sayıda insanımız da Almanya’da yaşıyor. Almanya ile ilişkilerimizi geliştirmek için birçok sebep var. Biz eğitim ve inovasyonla ilgili Almanya ile işbirliği yapmaya hazırız. Bilim Otobüsü uygulamasını da takdirle karşılıyoruz. Konya aynı zamanda Mevlana’nın şehridir. Biz yıllarca Almanya’nın üst düzey bürokratlarını misafir ettik. İlişkilerimizin ilerlemesini canı gönülden arzuluyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Vali Muammer Erol, Pohl’a Mevlana’nın Mesnevisi’nin Almanca çevirisi ile el yapımı semazen figürlü bir tablo hediye etti. Vali Erol, aynı zamanda Pohl’a 7-17 Aralık’ta yapılacak olan Şeb-i Arus törenlerine de davet etti.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.