Dondurulmuş patates ihracatını 10'a katladık

Dondurulmuş patates ihracatını 10'a katladık

Konya Şeker'in dondurulmuş patates üretimine başlamasıyla ihracat 102 tondan bin 212 tona çıktı

Konya Şeker'in dondurulmuş patates üretimine başlamasıyla birlikte Türkiye'nin bu alandaki ihracatı 102 tondan bin 212 tona çıktı.
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, yaptığı açıklamada, TÜİK'in Dış Ticaret İstatistikleri'ne göre Türkiye'nin dondurulmuş parmak patates ihracatının 2010 yılına göre 2011 yılında yüzde bin 188 artışla 102 tondan, bin 212 tona çıktığını söyledi.
2011 yılında bir önceki yıla göre gerçekleşen bin 110 tonluk donuk patates ihracatındaki artışın 872 tonluk kısmını Konya Şeker'in gerçekleştirdiğini ifade eden Konuk, ''Seydişehir ile Beyşehir ilçelerinin arasına kurulan Seydibey Entegre Tesisleri'nde 2009 yılında dondurulmuş parmak patates üretimine başladık. Üretime başlamamızın üçüncü yılında iç pazarda yüzde 25'lik pazar payına ulaştık. Ülke ihracatının da katlanarak artmasını sağladık. Sektör liderliğini üstlendik'' dedi.
2011'de İhracata Başlandı-
Üretime başladığı ilk iki yıl iç pazara ağırlık veren ve tanınmış fast-food markalarının ana tedarikçisi haline gelen Konya Şeker'in, 2011 yılından itibaren yüksek üretim kapasitesini değerlendirmek için ihracata da yöneldiğini vurgulayan Konuk, şunları kaydetti:
''Pratiko markasıyla dondurulmuş patates üreten Konya Şeker, ihracata adım attığı ilk yıl 872 ton dondurulmuş patates ihracatı gerçekleştirdi. Konya Şeker'in sektöre getirdiği hareketlilik nedeniyle diğer üreticiler de ihraç rakamlarını 2 katından fazla artırdı. Şu anda Türkiye'nin dondurulmuş patates ihracatının yüzde 72'sini Konya'dan biz karşılıyoruz. Bu ivmeyle Türk dondurulmuş patates sektörü, Yunanistan gibi AB üyesi ülkelere de ihracata başladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Irak'a da önemli miktarlarda ihracat yapıyoruz. Açılan bu kanallar ve gerçekleştirilen ticari işbirliği, işlenmiş gıda ürünlerimizin bu pazarlara hem daha çok girmesine hem de çeşitliliğin artmasına imkan tanıyacaktır.''
DONDURULMUŞ ÜRÜNLERDE ÇEŞİTLİLİK ARTACAK
Dondurulmuş ürünlerde çeşitliliği artıracak yeni yatırımları da bu yıl tamamlayacaklarını anlatan Konuk, şöyle devam etti:
''Tesise yeni ilave olacak üretim bantlarımız ile bezelye, brokoli, ıspanak gibi sebzeleri de işleyebileceğiz. Bu tesislerimizin tamamlanmasıyla donuk ürünler ihracatımızda patatesin tonajını ve ihraç edilen ülke sayısını birkaç kat daha artırmayı, donuk ürün ihracatımızda ürün çeşitlerimize dondurulmuş sebzeyi de eklemeyi hedefliyoruz.''
Konya Şeker'in bir çiftçi kuruluşu olduğunu anımsatan Konuk, ihracatın artmasıyla çiftçinin de daha çok gelire kavuşacağını sözlerine ekledi.
AA   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.