Don ve kuraklık pazarı da vurdu

Don ve kuraklık pazarı da vurdu

Bu yıl yaşanan don olayları ve kuraklık, sebze ve meyve fiyatlarını da olumsuz yönde etkiledi. Vatandaşlar bu yıl sebze ve meyveyi pahalıya tüketecek

Konya’da yaşanan mevsim değişikliği ve yağışların beklentinin altında kalması sonrasında . Kuraklıkla karşı karşıya kalındı. Bununla beraber ağaçların çiçek açma mevsiminde yaşanan don ve dolu olayları ürün hasatını azalttı. Adnan Menderes Toptancı Hali esnafları yaşanan kuraklık ve mevsim değişikliğinin sebze ve meyve fiyatlarına da olumsuz yansıyacağını söyledi. Tezgâhlarda ki ürünün il dışından gelen ürünler olduğunu belirten toptancılar esnafı, “şu an Bursa, Antalya ve çevresinden gelen ürünler satılıyor. Konya’da henüz sebzeler çıkmadı. Ancak bu sene yaşanan don olayları ve kuraklık yüzünden sebze meyve fiyatlarında düşüş beklemiyoruz” dedi.

3-2-1200x800.jpg

FİYATLAR ÇOK DEĞİŞİKLİK GÖSTERECEK

Toptancılar hali esnaflarından Yunus Gürbüz, “Pandemi ve kuraklıktan dolayı bazı meyvelerin hasatları azaldı. Örnek verecek olursak; kayısı fiyatları geçen yıllara göre oldukça yükseldi. Yerli kayısı şu an neredeyse yok denilecek kadar az. Bundan dolayı şu anda Iğdır Kayısı”sı 13- 14 TL arasında tezgâhlarda satılıyor” dedi. Halden ürün alan pazarcıların ödemelerinde sorun olmadığını belirten Yunus Gürbüz, “Bu sene meyve fiyatlarında, geçen yıllara göre bir fiyat artışı bekliyoruz. Son zamanlar da manav ve marketlerde bir artış var, artık her sokakta bir market ya da bir manavla karşılaşıyoruz. Bu da pazardaki satışlarda bir azalmaya neden oluyor dolayısı bizim de işlerimizde bir düşüş yaşanıyor.”

3-1-1200x800.jpg

MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ FİYATLARI ETKİLYOR

Halde ki fiyatların değişiklik gösterdiğini ifade eden Bekir Erkol, şunları kaydetti:
“Sebze meyve fiyatları şu an da normal diyebiliriz şu an bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Aydın Antalya, Mersinden aldığımız ürünler bitmek üzere Konya’mızda yetişen yerli ürünler, yaşadığımız mevsim değişikliği ve kuraklıktan dolayı tam manasıyla çıkmadı. Bundan dolayı fiyatlarda bir artış yaşanacak. Ancak şu an için net bir şey söylememiz doğru olmaz. Biz toptancılar olarak, pazar esnaflarına ürünler satıyoruz, pazar esnaflarının alım güçleri biraz zayıfladı. Bununla beraber bazı esnaflar hallerden ürün almak yerine kendileri sebzeleri çiftçilerden topluyor ve vergi kantar masrafı gibi masraflardan kaçıyorlar bu durum işlerimizde bizi sekteye uğratabiliyor bunların önlenmesi gerekiyor.”

SEZER DEMİRÖZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.