Dolarda rekor yükseliş

Dolarda rekor yükseliş

Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı hedef alan konuşmasının ardından dolar hızla yükselerek TL karşısında 2,50 seviyesini gördü. Uzmanlar ise, Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesini bekliyor

Dolar, geçtiğimiz günlerde bankalar arası piyasada 2,50'yi aşarak 2,5070 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Dün ise alınan son verilere göre dolar 2,4901 seviyesine geriledi. Dolardaki rekor yükseliş yabancı yatırımcıları tedirgin ederken, iç piyasada büyük bir dalgalanma yaşanıyor. Dolarla birlikte euro da yükselişe geçti. Euro dün itibariyle 2,8202 seviyesine kadar geldi. Özellikle dolar bazında çalışan uluslararası şirketler, son zamanlarda dolardaki yükseliş ile birlikte büyük zarar etti. Dolara endeksli olan altın fiyatları da artmaya devam ediyor. Uzmanlar dolar ve altındaki hareketliliğin 24 Şubat tarihinde şekilleneceğini söylüyor. Merkez Bankası, 24 Şubat'ta yapacağı toplantının ardından faiz indirimine gidip gitmeyeceğini açıklayacak. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapacağını tahmin ederken, yatırımcıların da 24 Şubat'tan sonra hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Vatandaşlar ise enflasyonun artacağını düşünüyor.

ERDOĞAN KONUŞTU DOLAR ARTTI

Cuhmurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Şubat'ta yaptığı Merkez Bankası'nı hedef alan konuşmasının hemen ardından, dolardaki tırmanış başladı. Erdoğan'ın konuşmasından önce 2,30 seviyesinde olan dolar, konuşmadan sonra kademeli olarak 20 kuruş artarak 2,50 seviyesini gördü. Türkiye ekonomisi, son 10 yılda ortalama yüzde 5 büyürken, son yıldaki büyüme yüzde 3 olarak kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yılda Türkiye ekonomisinde büyümenin düşüklüğünü ise Merkez Bankası'na bağlıyor. Erdoğan'ın Merkez Bankası'ndan talebi 7,75 olan faiz oranını, 6-6,5 seviyesine düşürmesi. Ekonomi uzmanları da resmi enflasyon değerinin 7,2 oranında seyretmesi karşısında, Merkez Bankası'nın bu faiz indirimini yapmasının imkansız olduğunu belirtiyor. Dolardaki yükseliş etten, benzine kadar bir çok sektöre zam olarak yansıdı. Olan yine vatandaşın cebine oldu.

24 ŞUBAT KRİTİK EŞİK

Merkez Bankası'nın 24 Şubat'ta kritik bir karar vereceğini dile getiren Konya Döviz Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Bingöl, "Dolar bundan iki hafta önce 2,30'un altındaydı. Ancak bugün 2,50 seviyesine kadar yükseldi. Zaman zaman 2,49 seviyesine geriliyor. Fakat dolar bu sefer kademe kademe gerilemez. Birden yükseldiği düşünüldüğü taktirde, Merkez Bankası'nın alacağı karar ile birlikte hızla da düşebilir. Bugün dolar en yüksek seviyesini gördü. Yani bundan sonra dolar en fazla 2,55 seviyesine çıkar ki bunun da olması için bir çok şeyin bozulması gerekir. Kendi çıkarları için piyasaya endişe salanlar var. Bazı haber sitelerinde dolar 2,80 olur mu, şeklinde haberler yer alıyor. Doların bu seviyeye gelmesi çok zor. Merkez Bankası kendi bindiği dalı kesmezse 2015 yılı içerisinde böyle bir şey imkansız, denilebilir" ifadelerini kullandı.

2,80 SEVİYESİ İMKANSIZ

Doların daha da yükselmesini imkansız olarak değerlendiren Bingöl "Piyasada dolar 2,80'i görür mü, tartışmaları dönüyor. Doların bu seviyeye gelmesi imkansız. Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmesi gerekiyor. Dolardaki bu yükseliş ancak böyle son bulur. Merkez Bankası inat eder, faiz rakamlarını aynı seviyede tutarsa o zaman dolar bu seviyede kalır. Belki 2,55 seviyesini görür. Ancak ekonomisler, Merkez Bankası'nın 24 Şubat'ta faiz indirimine gideceği konusunda hem fikir" diye konuştu.

ABD EKONOMİSİ İYİ GİDİYOR

Avrupa ülkelerine göre, Amerika ekonomisinin olumlu olarak ilerlediğini kaydeden Bingöl, "Avrupa ülkelerinde ekonomik çöküş devam ediyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ekonomik kayıp yaşanırken, ABD ekonomisinin ilerleyişini olumlu olarak değerlendirebiliriz. Bunun da doğal olarak

dolara yansımaları olumlu olacaktır. Ancak biraz önce de belirttiğim gibi, piyasa Merkez Bankası'ndan çıkacak kararı bekliyor. Ellerinde döviz olan yatırımcılara tavsiyem, 24 Şubat'ı beklesinler"

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum