Dolandırıcılıkta yeni yöntem! Tanıdığınız bir ses sizi tuzağa çekiyor

Dolandırıcılıkta yeni yöntem! Tanıdığınız bir ses sizi tuzağa çekiyor

Deepfake ses dolandırıcılığı hakkında konuşan Bilişim Uzmanı Ali İzmirli, “Karşı tarafın amacı sizi hipnoz ederek, panik haline sokarak istediğini yaptırmak. Çok dikkat edilmesi gerekiyor” dedi

‘Derin öğrenme’ ve ‘sahte’ kelimelerinin birleşiminden oluşan yapay zeka odaklı deepfake sahtecilik yöntemleri son birkaç yıldır hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Bu teknikte makine öğrenimi teknikleri görüntü, video ve ses içeriğinin ilgi çekici sahte örneklerini oluşturmak için kullanılıyor. Son olarak dolandırıcıların yeni yöntemi deepfake ses olarak karşımıza çıkıyor. Bilişim Uzmanı Ali İzmirli, bu yöntemlerden korunmak için vatandaşların bilinçli olması gerektiğini belirtti.

VATANDAŞLARIN KENDİ TEDBİRİNİ ALMASI GEREKİYOR

Bilişim Uzmanı Ali İzmirli, insanların kendi tedbirini alması gerektiğini dile getirdi. İzmirli, “Yeni dolandırıcılık sistemi ‘deepfake ses’ olarak geçiyor. Bundan korunmanın yönteminin başında çok faktörlü kimlik doğrulama gerekmektedir. Karşı tarafa soru sorularak yapay zeka olduğunu anlayabilirsiniz. Genel olarak ünlü biri olarak arıyorlar. Soru sorulduğunda ise yapay zeka hemen cevap veremiyor. Bunun nedeni deepfakede anlık bir ses yapılmıyor. Önceden kalıp cümleler oluşturuluyor. Bu nedenle panik yapmadan karşı tarafa farklı sorular sorulabilir. ‘nereden arıyorsunuz, benim numaramı nereden buldunuz’ gibi sorular sorularak dolandırılma ihtimaline karşı tedbir alabilirsiniz. İnsanların yakınları dahi olsa bu söylediğimiz soruların sorulduğu zaman dolandırılma ihtimali kalmıyor. En önemlisi vatandaşların kendi tedbirini alması gerekiyor. Bilinçli olduktan sonra dolandırılmak ihtimali bulunmuyor” diye konuştu.

4-2-ali-izmirli.jpg

FARKINDALIK OLUŞTURULMALI

Farkındalık oluşturulması gerektiğini belirten İzmirli, “İlk başlarda hep söylendi. Jandarma veya Polis sizlerden para istemez. Ama hâlâ bu husustan dolandırılanlar mevcut. Bir yakınınız sizi arayarak bu linke tıklamanızı veya kredi kartı bilgilerinizi istemez. Aslında ne kadar başarılı olursa olsun deepfakede robotumsu bir ses geliyor. Kesilerek konuşma, nefes almadan konuşma veya bunun gibi birçok husustan insan olmadığını anlayabiliriz. Burada panik yapmadan düşünmek geriyor. Karşı tarafın sizlerden istediği panik yaparak bir linke tıklamanız veya başka bir işlem yapmanız. Buradan insanların farkındalık oluşturması gerekiyor. 20 dakikalık videolarınızı alarak bunu yapay zekaya dinleterek konuşturuyorsunuz. 3 veya 5 yıl sonra bu söylediğimiz tedbirlerde işe yaramayabilir. Söylediğimiz robot sesi veya cümle içinde anlatım bozukluğu olması ilerleyen zamanlarda olmayabilir. Öyle bir hâl alacak ki yapay zeka ‘sen kapat ben seni arayacağım’ diyerek kurtulabileceksin” ifadelerini kullandı.

İŞ YÜKÜNÜ YAPAY ZEKA ÜSTLENECEK

Vatandaşların özel bilgilerini kimse ile paylaşılmamasını söyleyen Ali İzmirli, sözlerine şöyle son verdi: “Söylediğimiz tedbirler yapılamıyorsa, telefonu kapatarak sizi arayarak tanıtan kişiyi sizin aramanız gerekiyor. En temel kurtulma bu şekildedir. Karşı tarafın amacı sizi hipnoz ederek panik haline sokarak istediğini yaptırmak. Kredi kartı veya T.C numarası gibi özel bilgilerinizi isteyebilirler. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçli olması ve bu söylediklerimizi unutmamalıdır. Yapay zekanın olumlu yönleri de mevcut, olumsuz yönleri de mevcut. 10 yıl sonra şimdiki iş yükünün birçoğunu yapay zeka üstlenecek. Bu meslek grupları şoförler ve garsonlar olabilir. Bu husus bizlere yavaş yavaş verilmeye başlandı. Büyük araba markalarından Tesla, insansız şoför ekledi. Şimdiki dönemde bunlara yatırım yapılıyor. Elektrikli otomobil hayatımıza hızlıca nasıl girdi ise bunlarda bu şekilde girecektir. Olumlu yönleri ise fabrikalarda yapay zekâ kullanılmaya başlandı. Bu büyük bir iş yükünü insanlardan aldı. Hayatı kolaylaştırdı. En önemli hususlardan bir tanesi Chatgbt. İnternette bulunan bu yapay zeka yazdığınız herhangi bir şeyi sizlere en doğru şekilde aktarıyor. Özellikle öğrencileri olumsuz etkiliyor. İnsanların araştırmacı yönünü köreltiyor. Bu konuda tedbir alınması gerekiyor.”

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum