Dolandırıcılıkta sınır tanımıyorlar!

Dolandırıcılıkta sınır tanımıyorlar!

Dolandırıcılık olaylarının yenisine her gün yenisi ekleniyor. Teknolojinin de gelişmesiyle yeni yöntemlerle vatandaşları tuzaklarına düşüren dolandırıcılar, her gün onlarca kişiyi mağdur etmeye devam ediyor.

Her gün yeni dolandırıcılık vakalarıyla vatandaşı tuzağa düşüren kalpazanlar, yapılan onca uyarıya ve haberlere rağmen vatandaşları dolandırmaya devam ediyor. Teknolojinin de gelişmesini fırsat bilen dolandırıcılar, vatandaşları ağlarını düşürmek için yeni yeni yöntemler bulmaya devam ediyor. Terör, devlet yardımı gibi gündemdeki her olayı kullanarak vatandaşları dolandıran sahtekârlar, her gün yeni bir oyunla insanların karşısına çıkıyor. Daha önce zincir marketlerin, savcı ve polisin adlarını kullanarak binlerce insanı mağdur eden sahtekârlar, şimdi de iade edilen kargolar üzerinden veya iş vaadiyle vatandaşları dolandırmaya devam ediyor.

TERÖR BAHANE VURGUN ŞAHANE!

Daha önce insanları zincir marketlerden, “hediye çeki kazandınız” mesajlarıyla çeşitli internet adreslerine yönlendirip kimlik bilgilerini kopyalayarak soyan dolandırıcılar, binlerce vatandaşı da şahsi numaralarını arayıp terörle ilişkileri olduğunu söyleyerek, kendi banka hesaplarına yüklü miktarda paralar yatırtmıştı. Kalpazanlar, binlerce vatandaşı terör bahanesi ile dolandırdı. Hukuk profesörlerinden, medyada tanınmış insanlara kadar çok sayıda vatandaş, yüklü miktarda parayı kalpazanlara kaptırdı. 

adsiz.jpg

KARGONUZU İADE ETTİNİZ, İCRALIKSINIZ

Dolandırıcıların yeni yöntemi ise iade edilen kargolar üzerinden vatandaşları tuzağa düşürmek. Kalpazanlar, her gün yüzlerce kişiye “Kargonuzun iade edilmesinden dolayı firmamız zarara uğramıştır. Hakkınızda icra takibi başlatılacaktır” mesajı gönderiyor. Bazı vatandaşlar mesajın gerçek olduğuna inanarak, dolandırıcılara para ödüyor. Bazen de avukatların haberi olmadan isimlerini kullanan ve vatandaşları sözde arabulucu üzerinden arayan dolandırıcılar, vatandaşı bir türlü ikna etmeyi başarıyor. Israrlı telefonlar ve SMS mesajlarıyla bunaltılan mağdurlar, unuttukları bir kargoları olabileceğini de düşünerek dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Konuyla ilgili yüzlerce mağdurun tüketici hakem heyetine başvuruyor. Birçok kişi de icralık olmamak için istenilen parayı ödüyor. Ne avukatların ne hukuk bürolarının isimlerinin kullanıldığından haberi bile olmuyor. İade edilen kargo yüzünden sözde “icra” mesajı alan vatandaşların büyük bir kısmı istenen bedeli ödüyor. Halbuki tüketici gönderilen ürünü iade etme hakkına sahip.

adsiz-001.jpg

HEM SMS İLE HEM TELEFONLA TACİZ EDİYORLAR

Dolandırıcıların son yöntemi ise “İş başvurunuz kabul edilmiştir” veya “Günlük 1000 TL iş vaadi” mesajları oldu. Telefonlara gelen mesajları tıklayan vatandaşların bir kısmı bu tuzağa da düşüyor. Vatandaşları sadece SMS değil 0850 veya 212’li telefonlar üzerinden gün boyunca taciz eden dolandırıcılar, her gün onlarca vatandaşı ağına düşürüyor. Görsel medyada ve yazılı medyada çıkan haberlere ve vatandaşların telefonlarına gönderilen uyarı mesajlarına rağmen vatandaşlar, dolandırıcıların tuzağına düşmeye devam ediyor.

0850’Lİ HATLAR VATANDAŞI BIKTIRDI

Vatandaşların 0850’li numaralı hatlar üzerinden de sık sık taciz edildiğini dile getiren Dinç, “Bu numaralara cevap vermeyin, mümkünse engelleyin. Bu konuda bazı firmalar vatandaşı sık sık rahatsız ediyor. Ayrıca 0212’li hatlar üzerinden de vatandaşlar aranıyor. Bu konuda vatandaşlarımız daha bilinçli olmalı ve tanımadığı telefonlara cevap vermesin. Bakanlık bu konuda çok sayıda çalışma yaptı ama bir türlü somut adım atılamadı” dedi.

TUZAĞA DÜŞÜYORLAR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, vatandaşları dolandırıcıların tuzağına düşmemesi konusunda defalarca uyardıklarını, hala her gün çok sayıda vatandaşın sahtekarların yalanlarına inanarak, paralarını kaptırdığını söyledi. Son zamanlarda vatandaşların icra ile tehdit edildiğini ve bu konuda vatandaşı SMS ve telefon ile taciz edildiğini kaydeden Dinç, şunları söyledi: "Tüketici kanununa göre, sipariş verilmiş olsa dahi o kargoyu 14 gün sonrasına kadar koşulsuz iade hakkı vardır. Teslim almaması da açık olarak cayma hakkının ifadesidir. Tüketicinin yedi gün zarfında itiraz süresini kaçıracak ve tüm mal varlığına haciz geldiğinde aylığından kesinti başladığında bunu öğrenince bunun geri dönüşü çok zor olacak. Binlerce mağdur var. Vatandaş haklarını bilmediğinden mücadele edecek imkânı da olmadığından bu paraları ödüyor.  Bu numaradan taciz ediyorlar, tehdit ediyorlar. Bunlar suçtur, böyle bir durumla karşılaşan vatandaşlarımız, tüketicilerimiz Cumhuriyet Savcılığına şikâyet etsinler. Kişisel verileri nereden elde ettiler? Niye izinsiz kullanıyorlar? Kime verdiler? Vatandaşlarımız iş vaadiyle gönderilen mesajları da dikkate almasınlar. Kimlik bilgilerini kesinlikle vermesinler.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum