Doktorlar Uganda yolcusu

Doktorlar Uganda yolcusu

Birçok ölümcül hastalık riskini göze alarak yurtdışında yardım çalışmalarına katılan Konyalı doktorlar, şimdi de Afrika’nın en fakir ülkesi Uganda’ya gidiyor. 20 kişilik ekip, bölgede ücretsiz tedavi ve ilaç hizmeti verecek



Konyalı doktorların kurduğu Sağlık Mensupları Derneği’nin (SAMEDER) 20 doktordan oluşan ekibi, orta Afrika ülkelerinden Uganda’da sağlık taraması yapmak üzere yarın yola çıkıyor. Değişik branşta doktorlardan oluşan SAMEDER ekibi, Uganda’da ücretsiz olarak 40 ameliyat, 100 sünnet, 3 bin hasta muayenesi, tıbbi tedavi ve ilaçlarının verilmesi işlemlerini gerçekleştirecek. Sağlık ekibi bölgede en yaygın hastalık olan katarakt ameliyatları gerçekleştirecek.
SAMEDER, YURTİÇİ VE DIŞINDA SAĞLIK HİZMETİ VERİYOR
Yolculuk öncesi Dündar Otel’de düzenlenen basın toplantısında program hakkında bilgi veren SAMEDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adil İnan, geçtiğimiz yıllarda yurt içi ve dışı birçok çalışma yaptıklarını anımsatarak, “Konya ve civarında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde insanımıza faydalı olmaya yönelik birçok sağlık taraması programı yanında Pakistan, Açe gibi yakın zamanda yurt dışındaki felaketlerde yardım faaliyetlerimiz oldu. Geçen yıl Afrika ülkelerinden Liberya ve komşumuz Nahçivan’da sağlık taraması programımız oldu. Yine bu yıl Haiti depremi sonrası Kimse Yok Mu Derneği ile beraber Haiti’ye gidip yardım faaliyetlerine katıldı” dedi.
DOKTORLAR, ÖLÜMCÜL HASTALIĞI GÖZE ALARAK GİDİYOR
Afrika kıtasında yoğun bir açlığın ve sefaletin hüküm sürdüğünü, yoksulluğun ve gelişmemişliğin doğal sonucu olarak her türlü hastalığın yaygın olduğunu hatırlattı. Afrika kıtasının en fakir ülkelerinden birisinin Uganda olduğunu aktaran Adil İnan, insani yardım düşüncesiyle bu ülkeye sağlık yardımı gerçekleştireceklerini söyledi. Yardım çalışması kapsamında 12-22 Nisan tarihleri arasında Uganda’ya gideceklerini ifade eden Adil İnan, “Yaklaşık 20 kişilik ekibimizle değişik branşlardan doktor arkadaşlar, 1 eczacı ve 1 hemşire arkadaşımız mevcuttur. Kimse Yok Mu Derneği ile beraber yaklaşık 1 ton ilaç temin ederek Uganda’ya gönderdik. Orada ücretsiz yaklaşık 40 ameliyat, 100 sünnet, 3 bin hasta muayenesi, tıbbi tedavi ve ilaçların ücretsiz verilmesi işlemlerini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Yardım çalışmalarına katılan doktorların büyük fedakarlık gösterdiklerini vurgulayan Adil İnan, hekimlerin birçok bulaşıcı ve salgın hastalık ile karşı karşıya kalmasına rağmen ölümcül hastalığı göze alarak yardım için yurtdışına gittiğine dikkat çekti. Adil İnan, Konyalı vatandaşları bu konuda kendilerine destek olmaya çağırdı.
‘HEM ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ HEM DE BUNU YAPMAK İÇİN PARA VERDİK’
Konya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Mesut Karaaslan da yurtdışında yapılan çalışmaları milli duygularla yapılan hizmet olarak ifade etti. Liberya’da yaptıkları yardım çalışmaları esnasında yaşadıkları olaylardan da örnekler veren Mesut Karaaslan, “Liberya’da bedava muayene hizmeti ve ilaç dağıtımı yapacağımızı söyledik ama inanmadılar. Bizim onları kobay olarak kullanabileceğimiz çekincesi vardı. Üstelik sağlık çalışması yapmak için her hekim çalışma izni adı altında 75 dolar ücret ödedi” diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.