Doğanlar artık suçla anılmıyor

Doğanlar artık suçla anılmıyor
7-8 yıl öncesine kadar adı sık sık şiddet olaylarıyla ve suçlarla anılan Doğanlar Mahallesi'nde sosyo-kültürel anlamda büyük bir dönüşüm yaşanıyor.

RÖPORTAJ: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

7-8 yıl öncesine kadar adı sık sık şiddet olaylarıyla ve suçlarla anılan Doğanlar Mahallesi'nde sosyo-kültürel anlamda büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Doğanlar'da açılan sohbet evlerinde gençlere ve kadınlara dini eğitim veriliyor. Suça karışan gençler yeniden topluma kazandırılıyor

SUÇ ORANI SÜREKLİ AZILIYOR

Bir zamanlar adı sık sık asayiş olaylarıyla anılan Doğanlar Mahallesi, sosyo-kültürel anlamda büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Mahalledeki asayiş olayları her geçen gün azalıyor ve gençlere istihdam kapıları açılıyor. Mahallede Doğanlar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından açılan sohbet evi ise gençleri suç batağından kurtarıyor. Doğanlar Mahallesi artık önceki yıllardaki gibi hırsızlık, gasp ve uyuşturucu tacirliği gibi olaylarıyla anılmıyor.

DİNİ SOHBET VEREN EVLER AÇILDI

Konya'nın tanınmış hocaları da zaman zaman dernek binasında açılan yerde dini sohbetler veriyor. Sohbetlere katılanların sayısı ise her geçen artıyor. Geçtiğimiz yıl kurulan Doğanlar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, mahallenin gençlerinin suça karışmaması için büyük çaba sarfediyor. Derneğin Başkanı Memo Şengüler, Doğanlar Mahallesi'nde yaşanan sosyo-kültürel dönüşümle ilgili Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

17-4-002.jpg

**Derneğini ne zaman ve ne amaçla kuruldu? Derneğin Doğanlar'daki suç oranın azalmasında etkili faktörü oldu mu?

-Derneğimizi yeni kurduk. 2-3 yıldır burası sohbet evi olarak kullanılıyordu. 3-5 yıldır burada burada sohbetler yapılıyor. Adnan Özkafa, Saffet Bakırcı hocalarımız burada dersler verdi. Bazı gazeteci dostlarımız bizlere konferans verdi. Doğanların hala kötü bir imajı var. Gazeteciler buraya girmekten çekinirdi. Şimdi öyle değil. Önyargılar hala var. Ben Çumra'dan evliyim. Orada çocuk yaramazlık yaptığında "Bak seni apdallara veririm" diye korkutuyorlar. 22 yıldır sohbetlere gider gelirim. Gelin buradaki insanları kurtaralım. Madde bağımlısı gençler var. Suça bulaşmış gençler var. Bunları bu bataklıktan beraber kurtaralım. "Bir insanı kurtmak bir insanlığı kurtarmak gibidir." Bu insanları dışlayarak, tamamen kaybederiz. Biz dernek olarak mahallenin gençlerini suça bulaşmaktan kurtarmak istiyoruz. Dernek tüzüğü olarak biz buradaki insanlardan 10 TL para almamız gerekiyor. Eğer bu insanlardan para alacak olursak buraya kimse gelmez. Biz buradaki insanlara para veriyoruz. Buradaki insanların büyük bir kısmı yoksul. En büyük hedefimiz bu insanları yeniden kazanmak...

**Dernek açıldığından bu yana sohbetlere ilgi nasıl? Özellikle gençlerden çok katılım oluyor mu?

-Kadınlar ve çocuklar arasında katılım çok yüksek. Her perşembe kadınların sohbeti oluyor. 35-40 kişi katılıyor. Haftanın her günü sabah 08.00-12.00 arasında kız çocuklarına ilmihal, Kur'an, fıkıh dersleri veriliyor. Cumartesi pazar da oğlum Muhammed Ali erkeklere ders veriyor. Çocukları parklara götürüyoruz. Erkekler konusunda biraz zayıfız. Erkekler konusunda çok sıkıntımız var. Birçoğu hurdacılık ve hırsızlık yapıyor. Hap, eroin, morfin kullananlar var. Birçok kişiyi bunlardan kurtardığımız zaman bize "hocam bize iş bul" diyorlar. "Bu adamı al çalıştır  dediğimiz zaman kimse iş vermiyor. Ümidimizi kesmiş değiliz. Madde bağımlılığından kurtardığımız iki kardeşimiz şu an 5 vakit namazını kılıyor. Birçok kardeşimizi de madde bağımlılığından kurtardık. 22 yıl önce İslam'la tanıştım. Varlıklı kardeşlerimize şunu söyledim. Bu insanları topluma kazandıralım. Dışlamayalım" dedim. Dışlanan insan Suriye gibi olur, Irak gibi olur...Derneklere şunu diyoruz. "Suriye'ye, Irak'a yardım ederken arada buraya da uğrayın." Buradaki insanlar çok yoksul...

17-2-004.jpg

**Doğanlar Mahallesi'nde suç oranlarında önceki yıllara azalma oldu mu?

-Eskiye nazaran tabii ki azalma var. Fakat eroin denen illet eskiye nazaran daha fazla öne çıktı. Tüketim de var satış da. Asayiş Şube, dibimizde ama birşey yapamıyorlar. Bizim sohbetimizde birkaç kardeşimiz var. Bu kardeşimiz eroin kullanıyordu hırsızlık yapıyordu. Onu bu bataklıktan kurtardık. Fakat şimdi bana iş bul diyorlar. Eroin madde bağımlılığından birçok ailenin erkeği içeride ve 20-25 yıl hapis cezası almış durumda. Ama arkasında bir kadın ve 3-4 çocuk kaldı. Bunlara kimse bakmıyor. Kadının biri geçenlerde geldi. Ekmek param yok ne yapayım diye soruyor? Derneklere gidiyoruz. Kimse bize yardımcı olmuyor. Bakmakla yükümlü olduğum 5-6 aile var. 150 TL kira paraları var. Onlara destek olmaya çalışıyoruz.

**Doğanlar Mahallesi'nde kentsel dönüşüm konusunda bir çalışma olacak mı?

-Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli bir televizyon kanalına çıkmıştı. Orada mahalle mahalle kentsel dönüşüm yapılacak yerleri söylemişti. Bizden birisi de çıkıp Doğanlar Mahallesi'nde neler yapılacak diye sorunca "Doğanlar'da hiçbir şey yapmayı düşünmüyoruz" diye cevap verdi. Kentsel dönüşüm olsa ne olur olmazsa ne olur. 55 metkekare evin 11 varisi var. 30 metrekare evin 9 varisi var. 52 metrekare evin 16 varisi var. Buradaki insanların şehir dışına çıkma durumu yok. Adam hurdacılık yapıyor. Nasıl şehir dışında otursun. Bu adamların adam gibi bir işe ihtiyacı var.

**Mahallede eğitim seviyesi yükseldi mi? Okuma oranı arttı mı?

-Mahallede okuma oranı filan artmadı. Birçok aile devletin verdiği yardımlardan faydalanmak için çocuklarını okula gönderiyor diye gösteriyorlar. Maalesef eğitim seviyesinde ciddi bir yükselme yok. Doğanlar, eskiye göreye daha medenileşti gibi ama örf ve adet bitti. Ananeler kalmadı. Eskiden mahalleden kim geçse döverdik, parasını kaspederdik. Ama şimdi böyle birşey çok yok...

17-3-002.jpg

**Doğanlar Mahallesi ile Yeni Mahalle arasında nasıl bir farklılık var?

-Doğanlar ve Yeni Mahalle arasında sıkı bir rekabet ve sıkı bir düşmanlık var. Doğanlar Abdal, Yeni Mahalle ise Çingene. İki mahalle de Aleviliği benimsiyor.  İki taraf da abdallığı benimsiyor. Örf ve adetler farklı olduğu için onlar biz Doğanlar'dan has çingeniz diyorlar. Biz "Aptalız" diyorlar. Aptal kafası çalışmayan insana derler. Abdallık ise Pir Sultan Abdal'ı takip etmekle olur. Biz onu da yapamıyoruz. Doğanlar'ın aslı Doğu tarafından gelmiş. Osmanlı zamanında Abdal olanları askere almıyorlarmış. Konya'ya dedemgilin kan davası yüzünden geldiği söyleniliyor. Erzurum Aşkaleli olduğumuzu öğrendik. Yeni Mahalle ile hiçbir örfümüz adetimiz tutmuyor. Onların nerden geldiğini hiç bilmiyoruz. Önceleri dışarıya kız vermezdik, kız almazdık. Örfümüz adetimiz vardı.

**Doğanlar'da dini hayat  nasıl? Doğanlar'da yaşayan insanlar hala negatif ayrımcılık yaşıyor mu?

-Biz Kur'an ve sünnet üzerine yaşamak istiyoruz. Dinde olmayan birşeye asla müsaede etmeyiz. Ben kişisel olarak kutlu doğuma bile karşıyım. Aleviliği Cem eviymiş, saz çalmaymış, darbuka çalmaymış yaşamayız. Önceden semah yapma olayları vardı. Yeni Mahalle'de semah yapıldığını söylüyorlar. Yeni Mahalle'de dini hayat yok denecek kadar az. Namaz kılmıyorlar. Ali bizim namazımı kıldı diyorlar. Ali bizim orucumuzu tuttu diyorlar ve oruç tutmuyorlar. Hz. Ali'yi sevmekse ben de Aleviyim. Hz. Ali'yi sevmeyen mi var. Onların bir dedeleri var. Esrar haram değil diyen insanlar var Yeni Mahalle'de. Kur'an'la alakaları hiç yok. Yeni Mahalle'de okula giden hiç yok. Devlet de bunu okuldaymış gibi görüyor. Okullarda da negatif ayrımcılığa uğruyor. Benim oğlum bunu okulda çok açık bir şekilde yaşadı. Abdal, Çingen diye dışladılar. Benim çoçuğumu bunla okutma diyenler bile oldu.  Doğanlar Kur'an Kursu'na yazın gelen talebe sayısı artıyor.. Kur'an dersleri harika oluyor. Çocuklarımız teşvik edilmeli. Onları Kur'an kursuna çekmek için bisiklet veriyoruz.  Şu anda bizim tek isteğimiz maddi destektir. 20 hoca var. Bize karşı olan önyargıların kırılmasını istiyoruz.

** Doğanlar Mahallesi 20 yıl öncesine göre nasıl? 20 yılda mahallede neler değişti?

-20 yıl öncesine göre mahallemimiz çok çok iyi. Camimizde 20 yıl önce gamet getirecek insan yoktu. Elhamdulillah Kur'an okuyup, hafızlık yapan insan dolu camimiz. Ben 20 yıl önce Sübhaneke'yi dahi bilmiyordum.  Bugün çok şükür mahallenin her yerinde ilmihal ve fıkıh dersleri veriyoruz. 20 yıl öncesiyle kıyas ederseniz şu anda Doğanlar Mahallesi alim diyebilirsiniz. Doğanlar'da eskiye nazaran suç oranlarında ciddi azalma var. Çok güzel İslami faaliyetler var. Kendi şahsımıza pek memnun olmasak da 20-25 kardeşimizle beraber burada çok güzel faaliyetler düzenliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum