Doğan: Aleviler İçin Herhangi Bir Karışıklığa Destek Vermek Söz Konusu Olmaz

Doğan: Aleviler İçin Herhangi Bir Karışıklığa Destek Vermek Söz Konusu Olmaz

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Aleviler için herhangi bir karışıklığa destek vermenin ya da benimsemelerinin söz konusu olamadığını belirterek, İslam anlayışlarında İslam dininin manasının zaten barış ve sevgi dini olduğunu...

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Aleviler için herhangi bir karışıklığa destek vermenin ya da benimsemelerinin söz konusu olamadığını belirterek, İslam anlayışlarında İslam dininin manasının zaten barış ve sevgi dini olduğunu söyledi.

İzzettin Doğan, Cem Vakfı Ankara Şubesi'nin Vedat Dalokay Kokteyl Salonu’nda gerçekleştireceği ‘Aşure’ etkinliğine katıldı. Etkinliğe eski bakanlardan Yaşar Okuyan, Namık Kemal Zeybek ile çok sayıda Alevi temsilcisi ve vatandaş katıldı.

Alevi yurttaşların genel bütçeden paylarını almaları gerektiğini ifade eden Doğan şunları kaydetti: ''Bugüne kadar bu hükümetin yaptığı her hangi bir teşebbüs, mesela alevi yurttaşların genel bütçeden payını almaları gerekmez mi? Sayın Cumhurbaşkanı'nın davetinde Muharrem orucu sebebiyle Muharrem aşı vermişti, davetlerine katıldım ve aynen yine kendisine ‘bunu artık sona erdirmelisiniz’ dedim. Yani herkesten vergi topluyorsunuz, o vergileri yalnızca Sünni İslam’ın yani Diyanet İşleri Başkanlığı’nın emrine veriyorsunuz din hizmetlerinde. Bu fevkalade yanlıştır. Ne Türk halkının kabul edebileceği bir şeydir ne de dünyadaki insanların kabul edebileceği bir iştir. Bunun gereğini yapmalısınız, dedim. Hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan yapmalısınız. Kendisi de üzülerek söylüyorum ki, cevap vermedi. Daha önce akil adamlar toplantısında Dolmabahçe’de yapılanı Sayın Başbakan düzenlemişti. Sayın Başbakan’a da aynı talepleri ilettim. Kendisine artık bir daha Alevileri toplamanın zor olacağını, bunun bir tur daha atalım iki üç sene geçsin sonucunu doğuracak çözümler ne olabilir şeklindeki bir şeye zamanı yoktur Türkiye’nin. Türkiye’nin bugün Ortadoğu’da bulunduğu durum itibariyle ve uygulanmakta olan yanlış dış politika sebebiyle Türkiye bugün komşularını kaybetmiştir. Bugün etrafına bakın, Azerbaycan’dan tutun İran’dan, Irak’tan, Suriye ile neredeyse savaş halinde. Bu ülkelerin hiç birisiyle Türkiye’nin ilişkileri iyi değildir. Eğer siz iyi olmayan hasmane ilişkiler noktasına getirmişseniz ilişkinizi, siz devletseniz onlar da devlettir, onlar da sizin içinizi karıştırmaya başlarlar. Zaten çözemediğiniz bir Kürt sorununa bir de Alevi sorununu eklediğiniz zaman gerçekten çok tatsız günlere Türkiye şahit olabilir. Onun için Kerbela bunu bize öğretmiş olmalıdır. Her sene Kerbela’yı idrak ederken, Kerbela’nın verdiği mesajları da çok iyi almamış gerekmektedir. Aleviler için herhangi bir karışıklığa destek vermek ya da benimsemek söz konusu olamaz. Niye olamaz? Bizim İslam anlayışımızda İslam dininin manası zaten barış ve sevgi dini olmasıdır.’’ diye konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ’NDE BÜTÇENİN İPTALİ DAVASINI AÇSINLAR

İzzettin Doğan, siyasi partilere çağrıda bulunarak Meclis'te görüşülen Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Alevilere ve diğer inançlara sahip başka insanlara adaletli bir bütçe tahsisini yapmaz iseler bu bütçenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açmalarını istedi.

Doğan, ‘’Ben hazır yeni yılın bütçesi Meclis'e gelmişken hem Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakan'a ifade ettiğim gibi 'eğer samimi iseniz davranışlarınızda, eğer Türkiye'de gerçekten herkese eşit muamele yapılıyor diyorsanız, Alevi yurttaşların çocukları da kamu hizmetlerinde sınava girerken belli bir şekle tabi tutulmuyorlar, ayrımcılığa tabi tutulmuyor diyorsanız o zaman bunun için bir örneği huzurunuza geliyor. Devletin ne şekilde hangi paralarla yönetileceğini ifade edilen genel bütçe Meclis'e geliyor, bakalım her sene 6-7 milyar dolar tahsis ettiğiniz bu Diyanet İşleri Başkanlığı'nı mukabil Alevi yurttaşlara 25-30 milyon insana bakalım genel bütçeden ne tahsis edeceksiniz' dedim sadece gülümsemekle yetindiler. Ben şimdi huzurlarınızda siyasi partilerimizin bazılarının temsilcileri de burada kendilerine rica ediyorum. Bunu Türk halkının barış ve hukuk içinde barışı sağlayabilmelerinin bir vesilesi olmak üzere eğer bu bütçeyi yine Alevilere ve diğer inançlara sahip başka insanlara adaletli bir bütçe tahsisini yapmaz iseler bu bütçenin iptali için Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa cesaret göstersinler ve Anayasa'nın kendilerine verdiği yetkiyi kullanarak Anayasa Mahkemesi’nde bütçenin iptalinin davasını açsınlar. Açsınlar da görsünler bir kerede siyaset nedir, barış içinde hukuk için de nasıl yapılır ve nasıl dize getirilir siyasetçiler. Ya da hükümet edenler bakalım kim ne kadar kuvvetli ya da bizim hukuk sistemimiz ne kadar bizim isteklerimize cevap verebiliyor onu hiç olmazsa hep beraber görmüş oluruz.’’ ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.