Doğadaki mucize Domalan mantarı

Doğadaki mucize Domalan mantarı
Konya Ovası'nda bu yıl yağmurun bol olmasıyla birlikte domalan mantarı bereketi yaşanıyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Konya Ovası'nda bu yıl yağmurun bol olmasıyla birlikte domalan mantarı bereketi yaşanıyor. Konya ve yöresindeki vatandaşlar domalan mantarını toplamak için Konya ve yöresindeki vatandaşlar dağlara tepelere akın ediyor. Domalan bulmanın ise birçok farklı yöntemi var

Konya, Aksaray ve Karaman’da büyük ilgi gören ’domalan’ mantarını toplamak isteyen vatandaşlar, Nisan yağmurlarının ardından adeta arazilere akın etti. Hemen her yerde yetişebilen ancak oldukça nadir bulunan bir tür olan domalan, özellikle Konya ve yöresinde vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. İlkbahar ile birlikte genellikle gruplar halinde mantar toplamaya çıkan vatandaşlar, topladıkları mantarı, evde tüketiyor ya da semt pazarlarında kilosu 10-15  TL’den satıyor.  Yağışa bağlı olarak sayısı artan bir mantar türü. Yağış ne kadar fazla olursa arazide domalan bulmak o kadar kolay olur. Bu özelliği ile de çiftçilere verimli bir yılı da müjdelemiş olur. Domalan kırmızı et kadar besleyici ve çok lezzetli bir mantar türü.

BİRKAÇ ÇEŞİDİ BULUNUYOR

Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celaleddin Öztürk, "terferia" cinsi olan ve birkaç çeşidi bulunan bu mantar türünün, özellikle kumlu topraklarda yetiştiğini belirtti. Prof. Dr. Öztürk, domalan mantarının İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri’nde daha yaygın olduğunu ifade ederek, "Bu türü, domalan otunun yetiştiği her yerde bulmak mümkün. Nisan yağmurlarının ardından insanlar mantar için arazilere çıkıyor" dedi. Domalanın yenilebilir, zehirsiz bir tür olduğunu dile getiren Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi: "Domalan otunun bulunduğu yerde toprak altında kabarır. Patatese benzeyen bir şekli vardır. Bu mantar türünü bilen köylüler tarafından kolaylıkla fark edilerek bulunur. Arazide çok nadirdir. Çok lezzetli olan bu mantar türünü insanlar evlerinde tüketmek ya da semt pazarlarında satmak için topluyorlar. Domalan mantarına bu derece yoğun ilgi gösterilmesinin afrodizyak etkisinden kaynaklandığını düşünüyorum."

KÜLTÜRÜ YAPILAMIYOR

Prof. Dr. Öztürk, mantarların genel özelliğini taşıyan ve protein açısından zengin olan domalan mantarının, domalan otu ile birlikte yetiştiği için kültürünün yapılamadığının altını çizdi.

Çok değerli bir mantür türü olan domalan bahar aylarında köylüler için de bir gelir kaynağı oluyor. Bazı kişiler domalan mantarının ticaretini bile yapmaya başladı.  Domalan satmak için internet sitelerine bile ilan verenler oluyor.  Bazı girişimciler kendi topladığı ve köylülerden satın aldığı domalan mantarlarını, yurtdışına ihraç ediyor.

DOMALAN MANTARI NASIL BULUNUR?

Domalan mantarı ekilmemiş arazilerde ve meralarda çok fazla bulunur. Yağmur çok oldukça domalan mantarının verimi artar.  Domalan mantarını birçok bulma yöntemi vardır. Bunlardan en önemlisi ve dikkat çekeni toprağın kabarması ve mantarın etrafında çıkan sarı çiçektir. Toprak biraz kabardıysa orada domalan mantarının olma ihtimalı yüksektir. Mantarı çıkarırken, çok dikkatli olunmalı. Domalan mantarını çıkarmak için özel sopalar bile var. Küçük bir dikkatsizlik mantarın ezilmesine neden olabilir.  Bu mantarların bulunmasında bazı hayvanlara ihtiyacınız olabilir Koku alma duyusu gelişmiş olan köpekler domalan mantarını rahatlıkla bulabiliyor. Mantarı arama zamanı yağmurdan 10 ila 14 gün arasıdır.  Domalan mantarının yemekleri de oldukça lezzetlidir.  Domalaanı su böreğinden saç böreğine, ızgarasından yemeğine ve kızartmalı yumurtaya kadar birçok yemek çeşidinde kullaanmak mümkün. Domalanla yapılan yemeklerin eşsiz bir lezzeti vardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.