Doç. Dr. Halaç: Dolarla Borçlanmak Riskli

Doç. Dr. Halaç: Dolarla Borçlanmak Riskli

Yatırım kararı vermenin iyice zorlaştığı yılın son günlerinde Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, yatırımcılara önerilerde bulundu. Halaç, özellikle son dönemde yaşanan gelişmelerin, yatırım tercihlerinin...

Yatırım kararı vermenin iyice zorlaştığı yılın son günlerinde Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Umut Halaç, yatırımcılara önerilerde bulundu. Halaç, özellikle son dönemde yaşanan gelişmelerin, yatırım tercihlerinin yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacını doğurduğunu söyledi.

Altındaki belirsizliğin devam ettiğini ve fiyatların daha da gevşeyeceğini düşündüğünü kaydeden Doç. Dr. Halaç, “Bununla birlikte Amerikan ekonomisinin yavaş da olsa toparlanmaya devam etmesi, doları gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında güçlendiriyor ve değerini yükseltiyor. Türkiye’deki göreceli yüksek faiz oranları, dolar kurunun hızla yükselmesini engelleyerek aslında bir açıdan yararlı bir araç olarak çalışıyor.” dedi.

Halaç, kısa vadeli önerilerini ise şöyle sıraladı: "Altındaki gevşeme devam edeceğinden, kısa ve orta vadede altın tercihinden uzak durulmalı. Dolar kuru, 2.25-2.30 arasında yılı tamamlar. Dalgalanmalar olabilir, belirsizliği arttığı için dolarla borçlanmamak gerekir. Borsadaki belirsizlik devam ediyor ve yukarı gitmek için bazı itici motivasyonların ortaya çıkması bekleniyor. Moody’s in raporu, bu itici gücü sağlamadı. Borsada yatırım için de beklemede kalınmalı."

Yılın son iki ayına petrol fiyatlarındaki gevşemenin etkileri tartışılarak girildiğini kaydeden Umut Halaç, “Brent petrol 78 doların altına geriledi ve son dört yılın en düşük düzeyine indi. Bu durum bize açıkça göstermektedir ki petrol fiyatlarındaki gevşeme beklentileri yıl sonuna kadar devam edecek. Türkiye, komşu ülkelerindeki sorunlar nedeniyle beklenen dış ticaret performansını gösterememesine rağmen düşen petrol fiyatlarından yararlanacaktır. Düşen petrol fiyatları, cari açığı göreceli olarak azaltacaktır. Bu da sadece cari açığa yansıyan enerji faturasının hafiflemesinden kaynaklanmaktadır. Bunun yanında bu yıl enflasyon hedefini tutturamayacağımız ortada ancak bu kötü durumla birlikte gelecek yılın ilk yarısında, hattâ ilk dört ayında enflasyon oranında düşüşlerin görüleceği şimdiden kendini belli ediyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.