Diz Osteoartriti Hastalığına Otologöz Kondisyonlandırılmış Serumlu Çözüm

Diz Osteoartriti Hastalığına Otologöz Kondisyonlandırılmış Serumlu Çözüm

Halk arasında diz ekleminde kireçlenme olarak bilinen diz osteoartritine tedavisinde fizyoterapiyle beraber uygulanan otologöz kondisyonlandırılmış serumun (ACS) ağrı ve işlevde belirgin düzelme sağla...

Halk arasında diz ekleminde kireçlenme olarak bilinen diz osteoartritine tedavisinde fizyoterapiyle beraber uygulanan otologöz kondisyonlandırılmış serumun (ACS) ağrı ve işlevde belirgin düzelme sağladığı bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2013 raporlarına göre, halk arasında diz ekleminde kireçlenme olarak bilinen Diz osteoartriti (OA), 60 yaş üzerindeki yetişkinlerin yüzde 10-15’ini etkiliyor. Hastaların yürümelerinde büyük zorluklar çektiği hastalık cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi ediliyor. Hyaluronik asit, kortikosteroidler, trombositten zengin plazma veya otologöz kondisyonlandırılmış serum gibi ilaçlar doğrudan ekleme enjekte edilebiliyor. Dr. Jaime Baselga García-Escudero ve Dr. Pedro Miguel Hernández Trillos’un İspanyol ekibi, unilateral diz osteoartritiyle ilgili olarak gerçekleştirdikleri prospektif gözlemsel bir çalışmayı geçtiğimiz günlerde “PLoS ONE” dergisinde “Diz Osteoartritinin Otologöz Kondisyonlandırılmış Serum ve Fizyoterapinin Birleşimiyle Tedavisi: İki Yıllık Gözlemsel Bir Çalışma” başlığıyla yayınladı.

34-81 yaşları arasındaki 118 hasta 24 aylık bir süre boyunca bu çalışmaya katıldı. Çalışmanın başlangıcındaki ortalama ağrı, yükseltilmiş Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi (WOMAC) puanlarıyla orantılı olarak, Sayısal Değerlendirme Ölçeğine göre 8.1’di. Hastalara dört hafta boyunca haftada bir kez dörder adet 2mL ACS eklem içi enjeksiyon yapıldı. Enjeksiyon tedavisinin ardından 30 fizyoterapi seansı gerçekleştirildi.

Bu çalışmada, NRS ağrı puanları tedaviyi takip eden ilk üç aylık dönem boyunca yüzde 60’ın üzerinde belirgin bir düşüş gösterdi ve sonrasında sabit kaldı. WOMAC global, ağrı ve işlev puanı da belirgin olarak düştü. Çalışmanın sonuçları yaş, cinsiyet, ağırlık ve hastalığın aşamasından bağımsızdı. Düsseldorf, Almanya merkezli Orthogen AG CEO’su Prof. Dr. Peter Wehling, “Bu gözlemsel çalışmada bildirilen ağrı ve işlev düzelmesi etkileyici boyuttadır” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.