Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır İle Görüşme İptalini ‘komplekse’ Bağladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır İle Görüşme İptalini ‘komplekse’ Bağladı

Türkiye ile Mısır dışişleri bakanlarının New York’ta yapacağı duyurulan görüşmenin iptal edildiği haberleri, iki ülke arasında yeniden soğuk rüzgarların esmesine neden oldu. Görüşmenin Mısır tarafından iptal edildiği yönündeki...

Türkiye ile Mısır dışişleri bakanlarının New York’ta yapacağı duyurulan görüşmenin iptal edildiği haberleri, iki ülke arasında yeniden soğuk rüzgarların esmesine neden oldu.

Görüşmenin Mısır tarafından iptal edildiği yönündeki haberler üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’de TRT'ye konuştu.

Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri ile Paris ve Cidde’de Irak toplantıları vesilesi ile biraraya geldiklerini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; ‘‘Bu toplantılarda kendisi (Şükri) ile karşılaştık, tokalaştık, merhabalaştık. Selam verdik, selam aldık. Neticede insanız, Allah’ın selamı verilir, alınır. Ve bu görüşmelerimizde diğer ülkeden dostlarımız da bizlerle beraberdi. Ve bu sohbetler yapılırken, New York’ta görüşelim teyidi oldu karşılıklı. Bunun üzerine de ofislerimiz bunun takibini yaptı. Öyle bir şey oldu ki, sanki burada Türkiye bizden ısrarla istedi (görüşme) havası estirilmeye çalışılıyor. Ve biz kabul ettik gibi bir kompleks içine girilmeye çalışılıyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz.’’

Türk insanın hem devleti hem de insanıyla kompleks içinde olmadığını belirten Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı ile toplantısının iptal edilmesini ‘‘kompleks’’ gerekçesi ile izah etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurul konuşmasında verdiği mesajların son derece net olduğunu aktaran Çavuşoğlu, ‘‘Demokrasi, adalet, özgürlük isteyen hiç kimse bu mesajlardan rahatsız olmamalı’’ dedi.

Çavuşoğlu, ‘‘Bu tür komplekslere dayalı bazı şeylerden dolayı da işin doğrusu görüşmeyi düşünmüyoruz. Paris ve Cidde’de ayak üstü zaten görüşmelerimiz oldu. Biz diyalogdan yanayız, konuşmaktan yanayız, ama bunu böyle bir komplekse dönüştürmenin de hiçbir anlamı yok. Ama biz prensip anlayışımızdan yani duruşumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.

Kendilerinin demokrasiden, halkın iradesinden yana olduklarını belirten Çavuşoğlu, ‘‘Biz darbelere karşıyız, biz insanların meydanlarda hunharca öldürülmesine karşıyız. Biz insan hakları ihlallerine karşıyız. İdam cezasına da karşıyız’’ dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.