Dışarıdan döviz girmezse vay halimize!

Dışarıdan döviz girmezse vay halimize!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, cari açıkla beraber döviz kaybettiğimiz, bunu da yurtdışı finansmanla telafi ettiğimizi söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, seçim öncesi muhalefet partilerinin emekli maaşları ve asgari ücret vaatlerinin Türkiye’yi borç batağındaki Yunanistan’ın durumuna düşürebileceğini söyledi. Babacan, “Yunanistan da öyle yapmış zamanında popülist vaatler savurmuş. AB üyesi olmasına rağmen sırtını oraya dayamasına rağmen şu anda da sıkıntıda. İbret alınması için söylüyorum dikkat etmek lazım” dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, dışa açık ekonomisi ile Türkiye’nin dünyadaki gelişmelerden etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirtirken, dünyadan örnekler vererek kötü ekonomiyi şöyle savunduı:

“Türkiye dışa açık bir ekonomi. Finansman hareketlerinin serbest olduğu bir ülke. Böylesine dünyaya açık bir ülkenin dünya ekonomisinde olup bitenlerden etkilenmemesi mümkün değil. Bu yıl G20 başkanı sıfatıyla dünyanın ekonomik ve finans sorunlarına ayrıca gayret gösteren bir ülke. Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda büyüme hızları düşmüş durumda. Çin yüzde 9-10 gelişme mümkün değil, önümüzdeki 10 yıl ancak yüzde 5 gerçekleştirilebilir. Meksika’da büyüme zayıf. Brezilya’da büyüme sıfır.”

“Dengeyi borçla sağlıyoruz”

Babacan, cari açık ve tasarrufların düşük olmasının ekonomide seçenekleri daralttığını belirterek, kısa vadede döviz girişinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Babacan, şöyle konuştu:

“Türkiye ekonomisinin öyle bir yapısı var ki bizim makro ekonomik seçeneklerimizi daraltıyor. Tasarruf oranlarının düşük olması ve cari açığın yüksek olması. İthalat, ihracat ve turizm cari hareketlerine baktığımızda döviz kaybımız var. Dövizi kaybediyoruz, dengeyi yurtdışından sağlanan finansman ve doğrudan sermaye girişi ile kuruyoruz. Cari açık finansmanı ile çarklar sürüyor. Kendi tasarruflarımız refah seviyemize yetmiyor. Kısa vadede döviz girişini sağlamamız gerekiyor. Yoksa bırakın büyümeyi mevcut refah seviyemizi bile kaybedebiliriz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.