Dışarıda kar, içeride muz var

Dışarıda kar, içeride muz var
Çumra Şeker Entegre Tesislerinde, dışarıda lapa lapa kar yağarken, kurulan seralarda muz yetiştiriliyor
 Bunu duyanlar ilk etapta kulaklarına, muzu gördüklerinde ise gözlerine inanamıyor
Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nde karasal iklimde yetişmeyen, Akdeniz ikliminin tipik bitki örtüsünün ürünü olan muz yetiştiriliyor. Tesis içerisinde oluşturulan serada, fabrikanın buharı değerlendirilerek muz üretimi gerçekleştiriliyor. Dışarıda lapa lapa kar yağarken, Konya gibi bir yerde muz yetiştiriliyor olması başta inandırıcı gelmese de, muzların yetiştiğini görenler hayretlerini ve hayranlıklarını gizleyemiyor.
Muz üretilen serayı gezenlerin gördükleri manzara karşılığında hayrete düştüklerini ve hayranlıklarını da gizleyemediklerini dile getiren Çumra Şeker Entegre Tesisleri İşletme Müdürü Dede Ülker, “Muz üretimine 4 yıl önce başlamıştık. Seradan dolayı muz mevsimini şaşırdı ilk yıl. Anamur veya Alanya’daki muz kış mevsiminde sararıyor. Bizde ise serada yetiştiği için muz serayı delecek kadar büyüdü. Şimdi Anamur’un bodur muzunu üretiyoruz” dedi.
Muz üretimi yapılabileceği fikrinin PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’tan çıktığını ve ilgili araştırmaların yapılmasının ardından hemen üretim tesislerinin oluşturulduğunu dile getiren Dede Ülker, “Recep başkanımızın talimatıyla muz ekimine başladık ve Anadolu’da muzun yetiştirilebileceğini gösterdik. Muz üretimimiz Türkiye ortalamasının üzerinde şu anda. Çünkü herkes bir defa hasat yaparken, biz yılda 3 defa muz alıyoruz. Şu anda ar-ge amaçlı olarak bir dekarlık bir alanda üretim yapıyoruz. Üretim alanını genişletmeyi düşünmüyoruz. Çünkü domates ihracatında bir hedefimiz var. Ağırlığı domatese verdik” dedi. 
Fabrikanın buharından taşından, toprağına kadar her şeyi değerlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Dede Ülker, “55 derecedeki sıcak suyumuzu kullanmak adına bunu yaptık. Bu suyu soğutmak için de bir enerji harcıyorduk. Böyle yerlerde seradaki bitkiyi 100 birime mal ediyorsanız, 65 birimi ısıtmaya gidiyor. Bizim bu konuda bir avantajımız vardı. Atık buharı ve enerjiyi değerlendirdiğimiz için bu büyük maliyetten de kurtulmuş olduk. Yani atık suyu soğutmak için bir bedel ödeme durumumuz varken, biz bu dezavantajı avantaja dönüştürerek kâr elde eder olduk” ifadelerini kullandı.
KONYA BALIK İHRAÇ EDER DURUMA GELECEK
Yaptıkları en önemli çalışmalardan birinin de sıcak suyu ve karbondioksiti farklı alanlarda kullanarak onların da ekonomiye kazandırılması olacağını bildiren Dede Ülker, “Kullanılmaz dediğimiz karbondioksiti dahi kullanacağız. Meşrubat firmaları için üreteceğimiz bir karbondioksit var. Havaya atılan karbondioksiti tutup işledikten sonra satacağız. Kola ve çeşitli meyve suyu üretiminde kullanacağız” dedi. Diğer taraftan, özellikle Amerika’da büyük ilgi gören bir sıcak su balığı çeşidi olan tilapya üretimini de Çumra Şeker tesislerinde gerçekleştireceklerini belirten Ülker, “Tilapya balığı üretimi de yapacağız çökertme havuzlarımızda. Bunu ülkemizde sadece Konya Şeker’e verdi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Kilogramı 10 dolar civarında bu balığın. Amerika’da çok tutulan bir balık türü. Biz bunu önce doğrudan Amerika’ya ihraç edeceğiz. Belki yurdumuzun 3 tarafı denizlerle çevrili ama balık ihraç etmiyoruz. Biz Konya’dan balık ihracatı yapacağız. 24-25 derece sıcaklıkta yetişen bir balık türü bu. Biz suyumuzu soğutmak için harcadığımız enerjiyi kullanmış olacağız ve bunu paraya çevireceğiz” diye konuştu. n RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.