Dilenci istilası

Dilenci istilası

İnanç turizmin başkenti Konya’da dilenciler kol geziyor. Özellikle türbeleri mesken tutan dilenciler, turistlerin etrafına uşuşarak para almadan turistlerin peşini bırakmıyor

İnanç turizminde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olan Konya'da son günlerde artan dilenciler yerli ve yabancı turistlerin peşini bırakmıyor. Tarihte derin izler bırakmış Şems-i Tebrizi Hoca’nın türbesini mesken tutan dilenciler, turistleri para vermeleri konusunda baskı yapıyor. Türbe bahçesinde polis ve zabıtaların olmasından dolayı dilenciler genellikle çocuklarını kullanıyor. Görevliler de, çocuk oldukları için herhangi bir işlem yapmamasından dolayı türbe bahçesindeki dilenci çocuk sayısı her geçen gün artıyor.


Ellerine aldıkları kağıt mendilleri yerli ve yabancı turistlere satmak isteyen dilenciler, Şems-i Tebrizi Türbesi’nin maneviyatından yararlanarak ajitasyon yapıyor. Turistler de bundan dolayı dilencilere para veriyor. Bazı çocuk dilenciler ise yalnız gezen bir turistin etrafına geçerek para almadan ayrılmıyor. Yetkililer çocukların sabahın erken saatlerinde geldiklerini belirterek, türbenin yoğun olduğu zamanlarda sayılarının arttığına dikkat çekti. Genellikle türbenin öğleden sonra ziyaretçi akınına uğradığını ifade eden yetkililer, “Türbenin etrafı dilenciden geçilmiyor. Türbenin yoğun olduğu zamanlara sayıları bazen 30’a yaklaşıyor. Zabıta ekipleri gördükleri anda müdahale ediyor ama hızlıca kaçarak zabıtayla alay ediyorlar. Bazı vatandaşlar tepki gösterdiğinde ise anne ve babalarının yanına kaçıyor. Çocukların zaten suçu yok bu işi onlara ailesi öğretiyor ve yaptıkları işin doğru olduğunu söylüyorlar. Kuracakları cümleleri bile öğretiyorlar. Çocuklar vatandaştan para aldıktan sonra annelerine veriyor. Zaten türbenin bahçesinde oturarak çocuklarını gözetliyorlar. Para birikince çocukları çağırıp parayı alıyorlar” dedi.

Çocukların dilencilik yaparken art niyet taşımadığını söyleyen vatandaşlar, “Çocuklar dilencilik yaptıktan sonra bahçede oyun oynaya başlıyor. Ben her geldiğimde bu çocukları görüyorum. Yaptıkları yanlışın farkını yine burada anlayacaklardır. ‘Ne olursan ol, yine gel’ sözünden yola çıkarsak bu çocuklar bir gün bir ışık görecek ve bu işi yapmaktan vazgeçecektir. Her şey ailede başlar. Bu çocuklar aile baskısıyla bunları yapmaktadır. Aynı şekilde arkadaşları da dilencilik yapınca bunlara normal gibi gözüküyor. Aralarında sen kaç para topladın diye konuşuyorlar. Bunlar işin eğlencesinde inşallah iyi bir eğitim ile yaptıklarının farkına varırlar ve dilenciliği meslek haline getirmezler. Ama sadece çocuklar yapmıyor bu işi yetişkinler de yapıyor. Gözaltına alınmamak için çocukları kullanıyorlar” diye konuştu.


ÖZEL GÜVENLİK NEDEN YOK?
Konya’yı sık sık ziyaret ettiğini kaydeden başka bir vatandaş ise, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’daki Hacı Bayram-ı Veli Türbesi’ni örnek alması gerektiğini söyledi. Hacı Bayram Veli Camii’sinin bitişiğinde bulunan türbeyi günde yüzlerce turistin ziyaret ettiğini kaydeden vatandaş, “Türbede onlarca güvenlik görevlisi bölgede kuş uçurtmuyor. Burada ise zabıta ve polisler var. Akşama kadar da burada duramıyorlar. Şems-i Tebrizi Türbesi’nde de giriş çıkış noktaları koyulmalı. Bu şekilde olursa dilenciler türbe bahçesinin içerisine giremez. Belki ben yanlış düşünüyorumdur ama başka türlü dilencilerin hakkından gelinmiyor. Konya’da bu görüntüleri görmek gerçekten üzücü. Yabancı turistler Konya’yı yanlış tanıyor ve zihnindeki Konya algısı olumsuz bir sonuç doğuruyor. Yetkililer biraz daha titiz davranırsa bu kadar dilenci yayılmaz. Daha türbenin içine girer girmez dilenmeye başlıyorlar. İnşallah dilencilere bir çözüm yolu bulurlar” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.