Dikim için acele edin

Dikim için acele edin

Ne kadar erken dikim yapılırsa, ağaçtan o derece kaliteli ürün ve verim alınacağını söyleyen Fodul Fidancılık İşletme Sahibi Mustafa Şahin, "Ekim için en ideal zamandayız. Kimse geç kalmasın" dedi

Konya'da meyve fidanı dikimi mesaisi başladı. Meyveli ve meyvesiz fidanlar ise satışa çıkarıldı. Üreticiler, ürettiği ürünlerden daha iyi verim alabilmek adına, özellikle dikim için bu zamanları bekledi. Elma, armut, kayısı, kiraz, vişne,erik, badem, cennet ve Bağdat hurması, ceviz ve incir fidanı, bu yıl en fazla tercih edilenler arasında yer alıyor. Ayrıca fındık fidanı da vatandaşların en çok tercih ettiği fidanlardan biri oluyor.

DİKİM İÇİN EN DOĞRU ZAMAN

Bu dönemde yapılacak ekimin, üreticiler açısından daha faydalı olacağına dikkat çeken Fodul Fidancılık İşletme Sahibi Mustafa Şahin, Nisan'ın 15'ine kadar normal şartlarda ekim yapılacağını hatırlattı. Şahin, "Ne kadar erken ekim yapılırsa, verim ve kalite de o oranda artar" dedi. Bu ayda yapılacak dikimle, fidanın yağmur ve karla besleneceğini ifade eden Şahin, "Kök bu sayede toprağa daha iyi adapte olur. Cemrelerin düşmeye başlamasıyla birlikte fidan yarım veya bir metre sürgün atar. 'Güzün ekilip de 1 yaşına girer' söylemlerinden asıl kasıt budur. Bodur cevize ilgi fazla. Eski anam babam cevizleri 8 yılda meyve verirdi. Kocaman ağaçta 50 kilo olur. Bodur ağaç ise küçük olmasına rağmen 25-30 kilo mahsul çıkar. İkinci sene meyveye oturur ve beşinci yılda 20 kilo ceviz verir" dedi.

FİDANA ZAM GELDİ

Fiyatların, fidanın özelliğine göre değiştiğini belirten Şahin, fiyatlarda geçen yıla göre biraz artma olduğunu söyledi. "Üretimde azalma olduğu için fiyatlar da ister istemez yükseldi" diyen Şahin, şunları kaydetti: "2-3 liraya aldığımız fidanlar, şuan 7 buçuk 8 lira oldu. Çok fazla ve peşin mal aldığımız için halka hesaplı satıyoruz. Ürünler bizim aracılığımızla direkt üreticiden tüketiciye ulaştırılıyor. Piyasanın dengesini tahmin edebilmek zor. Üretici çok üretir, mal elinde kalır ve zarar eder. Yani yapılan hesaplar, her zaman sonuç ile birbirini tutmuyor. Üreticilerde de hatalar var. Bilen bilmeyen herkes, fidan ekebiliyor. Denetim şart ama denetimde bulunmak da zor. Devamlı ekim yapanlar vergi verirken, vergisini vermeyenler de oluyor. Denetim aslında insanın vicdanında olur."

ÖNCEDEN 28 ESNAF VARDI

Mesleğe ilk başladığı zamanlarda 28 tane fidan işletmesinin bulunduğunu, aradan geçen onca zamanın ardından bu mesleğe şimdi sadece kendisinin yürüttüğünü kaydeden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Vatandaşın talebini bilmek ve işten anlamak gerekir. Tüysüz şeftali diye fidan satıyorlar, başka bir tür çıkabiliyor. Vatandaş memnuniyeti bu anlamda çok önemli. En büyük referans, müşteridir. Güler yüzle müşteri karşılamak ve müşteriyi memnun bir şekilde göndermek, hakiki esnaflıktır. Vatandaşın aldığı ürün karşısında kalbinin rahat, esnafın da kazandığı paranın helal olması gerekir."

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.