Dgap Eşbaşkanı Mecid: Doğu Ve Güneydoğu'da Bölgesel Asgari Ücret Uygulanmalı

Dgap Eşbaşkanı Mecid: Doğu Ve Güneydoğu'da Bölgesel Asgari Ücret Uygulanmalı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Platformu (DGAP) Eşbaşkanı Mahmut Mecid, bölgedeki işsizlik konusunda 'bölgesel asgari ücret' uygulamasının çare olacağını söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Platformu (DGAP) Eşbaşkanı Mahmut Mecid, bölgedeki işsizlik konusunda 'bölgesel asgari ücret' uygulamasının çare olacağını söyledi. Mecid, "Özellikle kadın istihdamında buna ihtiyaç var. Bölge kadınları iş bulamamakta. İş adamları da iş gücü ucuz olan yerlere yatırım yapıyor. Muş’un veya Şırnak’ın kişi başına gelirinin Çin’den hiçbir farkı yok." dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Platformu (DGAP) Eşbaşkanı Mahmut Mecid, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine destek verdi. Bununla birlikte bölgenin ekonomik yönden kalkınması için de bazı özel uygulamalar gerektiğini ifade etti. Bölgesel asgari ücret uygulamasını örnek gösteren Mecid, “Ankara’da bir aile için bin lira yetmez. Ama doğunun birçok ilinde iyi bir para. Devlet Doğu ve Güneydoğu’da asgari ücretle, 400-500 lira ücretle onlara istihdam sağlayabilir. Özellikle kadın istihdam oranında ciddi manada buna ihtiyaç var. Bölge kadınları iş bulamamakta. İş adamları da iş gücü ucuz olan yerlere yatırım yapıyor. Muş’un veya Şırnak’ın kişi başına gelirinin Çin’den hiçbir farkı yok.” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda devletin ‘Yap işlet devret’ modelini, bölgede tersine işletmesi gerektiğini vurgulan Mahmut Mecid, “Kavga bitti, devlet herkese eşit davranma sürecine girmiş. Ekonomik yatırımları devlet bizzat kendisi yapmalı. Hatta ‘Yap işlet devret’ modelini tam tersinden uygulamalı devlet burada. Bir fabrika açıp bir iş adamına devrettiğinizde bu farklı olur, bir iş adamından fabrikayı yapıp geri devlete vermesi tamamen farklı olur. Yani bir iş adamı olarak şunu söylüyorum Ankara’da yatırım yapıp işlerini düzene koymuş birinin Van’a, Diyarbakır’a yatırım yapması çok olağan bir durum değil.” şeklinde konuştu.

Diğer yandan Kürtler denildiği zaman sadece BDP varmış gibi davranılmasına itiraz eden DGAP Eşbaşkanı Mecid, “Kürtlerin çoğu BDP’yi desteklemiyor. Bununla birlikte biz samimiyet istiyoruz. Diyoruz ki BDP’nin 2 tane eşbaşkanı var, ikisi de Kürtçe bilmiyor. Öncelikle bunlar Kürtçe öğrensin, sonra Kürtçe üzerinden siyaset yapsın.” diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.