“Dezenformasyonla mücadele güvenlik meselesidir”

“Dezenformasyonla mücadele güvenlik meselesidir”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİB) ve Medya Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Yerel Medya Buluşmaları-2022” projesi kapsamında Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde, “Dezenformasyonla Nasıl Mücadele Edilir?” konulu panel gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİB) ve Medya Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Yerel Medya Buluşmaları-2022” projesi kapsamında Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde, “Dezenformasyonla Nasıl Mücadele Edilir?” konulu panel gerçekleştirildi. Panele CİB Konya Şube Müdürü Taner Taşkıran, Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Ali Aktaş, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Rifat Yerlikaya, yerel ve yaygın gazetelerin temsilcileri ve çalışanları katıldı.   Panelin açılışında konuşan CİB Konya Bölge Müdürü Taner Taşkıran, dezenformasyon yalanın hilenin aldatmanın sistematik olarak işlenmiş hali olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Dezenformasyonda kasıtlı çarpıtma vardır. Sinsidir, insan aklının kör noktalarını kullanır. İnsan iradesini belli bir amaca dönük, işgal etme, yönetme, yönlendirme amacı ve saikiyle hareket eder. Dezenformasyon başka bir ifadeyle sistematik yalandır. Bilgi terörizmidir. İnsan hakkı ihlalidir.  Dezenformasyon vatandaşlarımızın en temel hakkı olan doğru bilgiye ulaşmasının önündeki en büyük engeldir.  Her bir yurttaşımızın doğru bilgiye, doğru habere erişme hakkı vardır. Dezenformasyon bu hakka açıkça yapılmış bir saldırıdır. Dezenformasyonla mücadele etmek bir milli güvenlik meselesidir.  Vatandaşlarımızın doğru bilgiye erişme hakkı, bilgi terörizmine kurban edilemez. Bilgi terörizmi klasik terörizm faaliyetlerinden daha tehlikelidir. Sinsidir, yayılma gücü ve hızı daha yüksektir. Etkisi ve sonuçları itibari ile ağır tahribatlara sebebiyet verir. Artık bombalar savaş meydanlarında değil bilgi terörizmi ve dezenformasyon faaliyetleriyle insan zihnin derinliklerinde patlatılıyor. Sıradan masum insanlar zom bileştirilerek terörize edilebiliyor.  Hiçbir silah bilginin geçişkenliği, derine nüfus etmesi kadar etkili ve güçlü değildir. Vatanımızı, milletimizin çelikleşmiş bağımsız iradesini, milli birlik beraberliğimizi, bilgi terörizmi ve dezenformasyona karşı her daim korumak zorundayız.”

c4c55af9-c12d-4a15-8df2-fd7b779b7f16-001.jpg

SOSYAL MEDYA YASASI SANSÜR DEĞİL!

Panelde konuşan Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kırmızıtaş, sosyal medya platformlarının ortaya çıkmasıyla birlikte dünyada bilgi kirliliğinin de kontrol edilemeyecek boyutlara ulaştığını söyledi. Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin dezenformasyona karşı yasalar çıkardığını hatırlatan Kırmızıtaş, şunları söyledi: “Türkiye’de sosyal medyaya yönelik bir yasa çıkartıldığı zaman ise bunu sansür olarak lanse ediyorlar. Fısıltı gazetesi Türkiye’nin en çok satan gazetesidir. Yalan yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek için sosyal medya yasasının çıkartılması gerekiyordu.” Daily Sabah Gazetesi Yazarı Mehmet Çelik ise yalan ve fitnenin insanlık tarihinden bu yana hep var olduğunu dile getirdi. Çelik, “Son zamanlarda bilgi kaosu ve bilgi savaşları yaşanıyor. Her şeyi anlık yaşıyoruz. Dezenformasyonun önüne geçilmesi konusunda basınımızın da dikkatli olması gerekiyor” dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

d7594ac1-d7c2-4b96-a911-eb92f57a993a-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.