Devler ödüllendirildi

Devler ödüllendirildi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen programda, İSO ilk 1000’deki Konyalı firmalar ödüllendirildi. Firma temsilcileri ödüllerini Bakan Nihat Zeybekçi'nin elinden aldı

MÜSİAD Konya Şubesi, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'İSO İlk 1000 Konyalı Firmalar Ödül Töreni', Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun’un katılımıyla gerçekleştirildi. Törene Vali Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Lütfi Şimşek, işadamları ve Konya protokolünden birçok isim de katıldı.

24 BÜYÜK FİRMAYA ÖDÜL VERİLDİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan 2014 araştırmasına göre açıklanan Türkiye’nin ilk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında Konya’dan 24 firma yer almıştı. Firmaların isimleri listedeki sıralamalarına göre şöyle: "Konya Şeker, Pakpen, Eti Alüminyum, Tümosan, Konya Çimento, Akova Süt, Ova Un, Enka Süt, Aydınlar Yedek Parça, Helvacızade Gıda, Hekimoğlu Un Fabrikası, Akbel Süt, Kombassan Kağıt Matbaa Gıda ve Tekstil, Komyapı, Büyük Hekimoğulları Gıda, Altınapa Değirmencilik, Atiker, Safa Tarım, Kompen, Selva Gıda, Komgıda, İzi Süt ve Gıda Mamülleri, Gitaş Gıda ve İhtiyaç Maddeleri, Bürotime.

SANAYİ BÜYÜK BİR SIÇRAMA YAPTI

Törenin açılış konuşmasını MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek yaptı. Şimşek, “Şehrimizin ve ülkemizin sorunlarına çözüm üretmek, ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla 22 yıl önce kurulan şubemiz bugün de amacından sapmadan gerek iş dünyasının temsilcisi olmanın gerekse sivil toplum kuruluşu olmanın vermiş olduğu sorumlulukla çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir. Bizler şehrimizin ve ülkemizin dünya sahnesinde hak ettiği yerlere gelebilmesi için ülkesine milletine ve davasına sevdalı insanların birlikteliğine inanıyor, şube olarak tüm çalışmalarımızı bu birliktelik ruhuna uygun olarak sürdürüyoruz. Bugün düzenlediğimizi bu program bunun en açık göstergesidir” dedi. Şimşek, “Konya sanayisi son 12 yılda büyük bir sıçrama yaptı. Büyük bir değişim ve dönüşüm içerisine girdi. Konya sanayisi inovasyona, yatırıma, ileri teknolojiye büyük önem veriyor. 170 ülkeye ihracat yapıyoruz. Şehrimiz ülkenin hedeflerine ulaşması için sorumluluk üstlendi. Konya sanayicisine güveniyoruz. Şehrimiz son 10 yılda ihracat rakamlarını 10 kat artırdı. Rakamlar hedeflerimizin hayal olmadığını gösteriyor. Sanayicinin işini kolaylaştıracak yeni projeler üretiyoruz. Şu an ihracatta bir gerileme var. Düşüş bizi üzüyor. Bu durumun kalıcı olmaması en büyük temennimiz. Yeni teşvik politikalarına ihtiyaç duyuyoruz. Sanayisi ve üretimi olmayan ülkeler büyümez. İç savaş nedeniyle Irak'a yaptığımız ihracatta ciddi bir düşüş var. Konya sanayisi olarak İran'a yöneleceğiz. Ambargonun kaldırılmasının ardından İran'a bir ziyaret gerçekleştireceğiz. Ülke olarak da kritik bir dönemden geçiyoruz” diye konuştu.

TOKİ İLE BÜYÜK BİR SANAYİ SİTESİ YAPILACAK

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konutlar İdaresi (TOKİ) ile birlikte bir sanayi sitesi projemiz var. Büyük ölçekli bir sanayi sitesini şehre kazandıracağız. Sanayi kira öder gibi işyeri alacak. Öte yandan Konya'ya bir serbest bölge kazandıracağız. Konya uzun yıllardır serbest bölgenin özlemini çekiyor” şeklinde konuştu. Şimşek'in ardından söz alan ve 24 firmayı tebrik eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, üretimin önemine vurgu yaptı. Konya'nın sosyal genetiğinde üretimin olduğunu, Konyalı iş adamlarının üretimdeki başarısının bunun bir göstergesi olduğunu, belirten Akyürek, markalaşmanın gerektiğini belirtti.

KONYA-KIBRIS UÇUŞLARINI BAŞLATALIM

Törende konuşan KKTC Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ise, anavatan Türkiye'nin kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Türkiye siyasi ve ekonomik olarak ne kadar güçlü olursa yavru vatan Kıbrıs da o kadar güçlü olur. Türkiye, ekonomik olarak ciddi bir büyüme ivmesi yakaladı. Kıbrıs'ın siyasetinde bir değişiklik yok. İki ülke arasında ilişkiler sürekli güçleniyor. Konya benim ata vatanımdır. Dedemin büyük babası Konya'dan göç etmiş Kıbrıs'a. KKTC'de son yıllarda önemli yatırımlar yapıldı. Konya ile Kıbrıs arasındaki ticari ilişkileri daha da güçlendirelim. Konya çok daha iyisini hak ediyor. Konya'dan Ankara ve Eskişehir'e hızlı tren var. Kıbrıs'a kalkan her uçak ambargoyu deliyor. Gelin Kıbrıs-Konya uçak seferlerini başlatalım. Biz destek vereceğiz seferlere. Bu çok önemli olacaktır. Potansiyeli değerlendirmek bize düşüyor” sözlerini kullandı.  

VERGİNİN YÜZDE 86'SI FAİZE GİDİYORDU

Törende konuşan ve dünyanın en güzel ülkesinin Türkiye olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Anadolu'nun milletlerin, dinlerin, ulaşımın ve kültürlerin ortasında yer aldığını, Konya'nın da Anadolu'nun ortasında yer aldığını belirtti. Konya'nın tam bir başkent olduğunu belirten Bakan Zeybekçi, gündemdeki konulara vurgu yaparak, “Son dönemlerde üzücü hadiseler yaşanıyor. Bazı güçler harekete geçti. Bu millet tarih boyunca dizlerinin üzerine çökmedi, aman demedi, esir olmadı” dedi. Türkiye'nin ekonomik olarak son 2002 yılına göre 3 kat büyüdüğünü belirten Zeybekçi, “2002 yılında toplanan verginin 86 lirası faiz olarak dış finans kuruluşlarına gidiyordu. Şimdi sadece 13 lirası faize gidiyor. Buna karşıyız. Türkiye'nin bugün dış ticaret hacmi 500 milyar dolar. Türkiye artık edilgen bir ülke değil. Etkin ve güçlü bir ülke” diye konuştu. 

TÜRKİYE'NİN DIŞ BORCU 396 MİLYAR DOLAR

Ekonominin seçimlerden olumsuz etkilendiğini belirten Zeybekçi, “1 yılda 3 seçim yapan bir ülkeyiz. Tabiki ekonomi bunu davul ve zurna ile karşılamaz. Ekonomi olumsuz etkilenir seçimlerden. Ama seçim ekonomisi olmadı. 'Kaos yaklaşıyor, dalgalar yaklaşıyor' diyenler var. Kimse merak etmesin bu ülkeye bir şey olmaz. Kimse bu ülkeye haksızlık etmesin. Millet ne derse o olur. Milletin dediği de iyi olur. 7 Haziran'da bu millet AK Parti'ye 'siyasi ve ekonomik istikrara, bütçe politikasına devam et, ama ben sana bir ortak getirmek istiyorum' dedi. Şunu da ifade etmek istiyorum; Türkiye'nin toplam dış borcu 396 milyar dolar. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin miktarı da ortada. Dolayısıyla Türkiye eski Türkiye değil. Savaşlar ekonomik nedenlerden çıkıyor. Ekonomi haritaları belirliyor” şeklinde konuştu.

KONYA'DA TURİZM İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

Konya'nın sanayi ve tarım alanında iyi bir seviyede olduğunu, ancak turizmde ilk sıralarda yer almadığını belirten Zeybekçi, sözlerini şöyle bitirdi: “Konya'nın Hz. Mevlana gibi bir değeri var. Dünyanın neresine giderseniz gidin herkes Mevlana'yı tanır. Konya bu değerini iyi anlatmalı. Turizm noktasında güzel haberler bekliyoruz. MÜSİAD ve yetkililere söylüyorum aman turizmi unutmayın. Denizli'deki Pamukkale'nin içinde bir antik havuz var. Yılda 2 milyon havuz 20 Avro vererek bu havuzu görmeye gidiyor. Prag, iki cadde ve iki köprüye sahip bir şehir, ama yılda 28 milyon turist çekiyor. Turizmi ihmal etmeyin. Lisanslı depoculukla ilgili de notlarımızı aldık.”

Konuşmaların ardından ödüller takdim edildi. 24 firmanın temsilcileri ödüllerini Bakan Zeybekçi'nin elinden aldı. Tahir Akyürek tarafından Bakan Zeybekçi'ye de plaket verildi. Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.