Dev Maden Sen: Ekim Ayında Maden Kazalarında 28 İşçi Öldü, 10 İşçi Yaralandı

Dev Maden Sen: Ekim Ayında Maden Kazalarında 28 İşçi Öldü, 10 İşçi Yaralandı

Ekim ayı içerisinde 6 maden kazasında 28 maden işçisinin hayatını kaybettiği ve 10 işçinin yaralandığı bildirildi.Dev Maden Sen, ekim ayı içerisinde 6 maden kazasında 28 maden işçisinin hayatını kaybettiğini ve 10 işçinin de yaralandığını...

Ekim ayı içerisinde 6 maden kazasında 28 maden işçisinin hayatını kaybettiği ve 10 işçinin yaralandığı bildirildi.

Dev Maden Sen, ekim ayı içerisinde 6 maden kazasında 28 maden işçisinin hayatını kaybettiğini ve 10 işçinin de yaralandığını açıkladı. Yazılı açıklamada, "İşkolumuz madencilik sektöründe ekim ayında gerçekleşen ve sendikamıza ulaşan bilgilere göre ölümlü kaza sonucunda toplam 28 işçi yaşamını yitirirken, 10 işçi de yaralı olarak kurtarıldı." denildi.

Sendika açıklamasında, işçilerin örgütsüz olmasının ve taşeron sisteminin, iş kazalarının nedenlerinden biri olduğu savunuldu. Açıklamada şu bilgiye yer verildi: "İşletme sahiplerinin kar hırsı; özelleştirmeler nedeniyle gittikçe yaygınlaşan, son yasal düzenlemelerle de yasal hale getirilen taşeron sistemi; işçilerin örgütsüz oluşu veya işçilerin örgütlü olduğu sendikaların, işverenden yana tavır alması, işverenin iktidarla yakın ve kirli ilişkileri sonucunda ocaklarının denetimsizliğinden, cinayetlerin üstünün örtülmeye çalışmasına kadar uzanan çok karmaşıkmış gibi görünen ama sendika-işveren-iktidar üçlüsü şeklinde formüle edebileceğimiz işbirliği bugün yaşanan iş cinayetlerinin nedenlerini açıklamaktadır."

Sendika tarafından yapılan açıklamada, madencilik sektöründe 2014 yılının ekim ayı içerisinde meydana gelen maden kazaları ve sonuçları şu şekilde sıralandı:

"15 Ekim 2014 - Isparta'nın Eğirdir ilçesi Akpınar köyü yakınlarında, özel sektör maden işletmesinde, işçileri taşıyan ve işletmede servis olarak kullanılan kamyonetin, ocağa yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki yemekhanede yemeğini yiyen işçileri getirirken devrilmesi sonucu Dursun Ozan, Mehmet Özalp, Ziya Yılmaz, Musa Olgun ve Muammer Keskin yaşamını yitirdi. Kazada, kamyon sürücü Coşkun Eryılmaz ile 9 işçi de yaralandı.

19 Ekim 2014 - Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt köyü sınırları içinde mermer ocağında çalışırken üzerine ekskavatör kovası düşen işçi yaşamını yitirdi.

27 Ekim 2014 - Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ne ait linyit ocağında su baskını sonucu 18 işçi galeride hayatını yitirdi.

27 Ekim 2014 - Ordu'nun Gülyalı ilçesine bağlı Divane köyünde, taş ocağında kullanılan kamyonun altında kalan Mustafa Bektaş (45) yaşamını yitirdi.

31 Ekim 2014 - Bartın'ın Amasra ilçesi Tarlaağzı köyü yakınlarında Hattat Holding'e bağlı Hema Enerji AŞ'nin Çin'li taşeron şirketlerin çalıştığı taş kömürü ocağında meydana gelen göçükte Maoshun Yang (38) ile Shoujle Sun (37) yaşamını yitirirken, 1 işçi yaralı olarak kurtuldu.

31 Ekim 2014 - Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesi Ayiçi Mahallesi'nde, özel sektöre ait taş kömürü ocağında Mustafa Turan (46), maden taşıyan iki vagonu çeken halatın kopması sonucu arada sıkışarak can verdi." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.