Destek, üretimi artırdı

Destek, üretimi artırdı

Devlet tarafından hayvancılığın artırılmasına yönelik verilen destekler Türkiyenin diğer illerine oranla Konyada ileri seviyede

Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, hayvancılık alanında verilen desteklerin Konya’daki hayvancılığı artırdığını, Konya’da 2012 yılında 476 milyon 926 bin 119 TL hayvancılık desteğini verildiğini söyledi

Devlet tarafından hayvancılığın artırılmasına yönelik verilen destekler Türkiye’nin diğer illerine oranla Konya’da ileri seviyede. Konya, 2012 yılında hayvancılık desteği alanında 476 milyon 926 bin 119 TL aldığı destekle Türkiye’de birinci sırada yer alırken, hayvancılıkla uğraşan iller arasında da 550 bin büyükbaş hayvanla ilk 3’te yer alıyor. Verilen destekler ise, hayvan başına destekler, süt ve süt ürünleri desteklemesi, yonca ve saman desteklemesi, hayvansal ürünler desteklemesi gibi alanlarda yapılıyor. Son yıllarda artan hayvancılık destekleri hakkında Merhaba Gazetesi’ne bilgiler veren Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Alparslan, Konya’nın hayvancılıkta birinciliğe doğru emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Hayvancılıkta desteklerin iki türlü olduğunu belirten Alparslan, “Birincisi doğrudan destekler. Yani bire bir hayvanını ahırda tespit edilerek belgelere göre verilen destekler. Hayvan başı desteklerde amaç bazı ırkların gelişmesini sağlamaktadır. Mesela süt inekçiliği, ak Karaman Koyu’nun gelişmesini isterler. Onlara vatandaş elinde kontrollü destek verilir. Bu destekler de hayvan başınadır. Et ihtiyacına binaen kilogram başı et desteği de verdiğimiz oluyor. İkinci bir destek ise hayvancılıkta kullanılan materyallerin kullanımı için verilen destekler. Örneğin; hayvanın yediği yemin teşvik kapsamına alınması, yonca ve silajlık mısır için destek verilmesi. Materyal desteklerini devlet dekar başına belirlediği miktarlarda verir. Böylece hayvancılık yapanların üretim materyallerine aldığı destekte doğrudan ürettiği hayvana gidiyor” dedi.  Desteklerin 2011 yılında belirlendiğini, dağıtımın ise 2012 yılında yapıldığını belirten Alparslan, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayında üreticinin desteğini aldığını vurguladı.

476 MİLYON 926 BİN TL DESTEK VERİLDİ

Konya’da ova tarafında üretimi bilinmeyen alabalık yetiştiriciliği için destek verildiğini ifade eden Alparslan, Çeltik ve Sarayönü tarafında Konya’da hiç görülmeyen alabalık yetiştirilmesi için 482 bin 478 TL destek verdiklerini, alabalığın tanesine verilen desteğin de 0,65 kuruş olduğunu söyledi. Hayvancılık ve hayvansal ürünler için verilen toplam destekler hakkında da bilgiler veren Alparslan, “Çiğ süt kapsamında toplam 38 milyon 519 bin 326 lira destek verildi. Anaç sığır yetiştiriciliği için 37 milyon 48 bin 530 lira destek verildi. Buzağı desteklemesinde 4 milyon 7 bin 618 TL, anaç manda desteklemesinde 5 bin 700 TL, anaç koyun desteklemesi küpeli olması kaydıyla 14 milyon 577 TL desteğimiz oldu. Hayvancılık alanında bir yıl içinde verdiğimiz toplam destek ise 476 milyon 926 bin 119 TL” diye konuştu.

HAYVANCILIKTA İLK ÜÇTEYİZ

Konya Türkiye’de alan başı teşviklerden en fazla yararlanan il olduğunu aktaran Alparslan, Hayvancılıkta da ilk 3’te Bursa ve Balıkesir ile yarıştığını belirtti. Konya’da tüm ilçelerde hayvancılık artışı olduğunu kaydeden Alparslan, “Karapınar, Çumra, Güneysınır, Karatay, Altınekin ilçelerinde ciddi hayvancılık artışları var. Konya’da toplamda 550 bin büyükbaş havyan var” ifadelerini kullandı. Havyacılıkta kelle başına verilen destekler hakkında da bilgiler veren Alparslan, “Arıcılık kovan başı 8 TL, Bombus Arısı koloni başı 60 TL, alabalık 0, 65 kuruş, çipura-levrek 0,85 kuruş, sığır 225 TL, manda 350 TL, etçi ırklar 350 TL, koyun-keçi için de 18 TL destek verilmektedir” dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.