Dershaneden okul olmaz!

Dershaneden okul olmaz!

Son 6 ay içerisinde bir kaç kez gündeme gelen dershanelerin kapatılıp, özel okul olacağı konusunda dershane yöneticileri, dershanelere ihtiyacın olduğunu her dershanenin de özel okul olmaya uygun yapı

Son 6 ay içerisinde bir kaç kez gündeme gelen dershanelerin kapatılıp, özel okul olacağı konusunda dershane yöneticileri, dershanelere ihtiyacın olduğunu her dershanenin de özel okul olmaya uygun yapıya sahip olmadığını söylüyor

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in “Eğitiminizi iyileştirirseniz dershanelere ihtiyacınız azalır. Talebi düşürmeniz lazım ki dershaneye olan ihtiyacınız da azalsın. Şayet talebi belli oranda düşürmeksizin sadece hukuken dershaneleri kapatma noktasına gidersek o zaman bunun başka alanlara kanalize olacağını, bu taleplerin farklı türde karşılanacağını da varsaymamız gerekiyor” dedi. Dershaneciler de Bakan Ömer Dinçer'in dediği gibi dershanelerin bir anda kapatılamayacağını, mevcut sistem var iken dershanelerin kapatılması ile bu işi merdiven altından başka kurumların sürdüreceğini söylüyor. Sınav sistemi devam ederken dershanelerin kapatılmak istenilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Profesyonel Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cahit Koç, dershanelerin öğrenciler için okula yardımcı bir kaynak olduğunu söyledi. Koç, dershanelerde cüzi fiyatlara öğrencileri en iyi yere getirmeye çalıştıklarını belirterek, “Buralarda bir öğrencinin ders saati ücreti 3 TL ile 4,50 TL arasında değişiyor. Bu özel derslere dönüştüğü zaman saati 100-150 TL'yi bulabiliyor. Bu da birçok veli açısından karşılanması zor bir durum” dedi. Özel okulların kontenjanlarının dolu olmadığını da söylen Koç, “Özel okula teşvik kısmına baktığmız zaman dershaneciler açısından güzel bir fırsat. Bunun vatandaşa yansımasına baktığımız zaman acaba bu bir ihtiyaç mı? Diye düşünmemiz gerekir. Dershaneler kolay kapatılabilir ama bunun telafisi için halk merdiven altına inen yerlere veya başka isimler altında çalışan yerlere daha yüksek fiyatlara öğrencilerini gönderecek. Artık bir bakıma devlet kendi bindiği dalı kesmiş olacak” diye konuştu.

OLDUĞU MÜDDETÇE KAPATILAMAZ

Görüşünü aldığımız bir başka dershaneci ve eğitimci 3B Dersahaneleri Kurucu Temsilcisi Gürkan Gülcemal, sınavların devam ettiği müddetçe dershanelerin varlığını koruyacağını söyledi. Gülcemal, “Dershaneler özel işletmelerdir. Bir anda hukuki manada kapatıyorum demeyle kapatılamaz. Bu iş arz talep meselesidir. Talep azalırsa arz da olmayacağı için süreç içerisinde belki kapanabilir. Bu sistem içerisinde sınavlar devam ettiği müddetçe dershanelere, özel ders verenlere ihtiyaç her zaman devam edecektir. Bu yüzden yakın bir planda dershaneler kapanabilir gibi görünmüyor” dedi. Üniversitelere yerleştirmeler yapılırken, seçmelerin de kaçınılmaz olduğunu belirten Gülcemal, “LYS'nin kalkması mümkün değil. Bu öğrencilerin üniversitelere yerleşmesi gerekiyor.300 bin öğrenci hukuk fakültesini tercih ediyor ama 10 bin tane hukuk konteyjanı var. 260 bin öğrenci tıp fakültelerini tercih ediyor ancak 8 bin öğrenci tıp fakültelerine alınıyor. Bu seçme işlemlerini üniversiteler kendileri sınav yaparak yaparlarsa o zaman Başbakanımızın da dediği gibi mağdur olan gerçekten halkımız olur. Biz dershaneleri gariban kesimde bulunan halkın kaynağı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ ORTAYA ÇIKAR

Özel Dershaneler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sistem Dershaneleri Kurucusu Naci Atalay da Türkiye'de bulunan her dershanenin fiziki yapı olarak okul olmaya uygun olmadığını söyledi. Atalay, “Türkiye'de yaklaşık 4 bin dershane var. Bu dershanelerden okul olma özelliğine sahip olan dershane sayısı ise 40 civarında. Birçok dershane şehir merkezinde ve apartmanlarda bulunduğu için, bahçeleri olmadığından dolayı okul olma özelliğine sahip değil. Bunun yanında dershane yöneticilerinin büyük çoğunluğu da özel okul açacak kadar maliyete sahip değil” dedi. Okulların kalitesinin artırılması ile dershanelerin kapatılacağına da inanmadığını dile getiren Naci Atalay, “Öğrenciler dershaneler kapatılsa bile ders alma ihtiyacı duyacaklar. Okulların kalitesinin düzeltilerek dershanelerin ortadan kaldırılabileceği düşüncesi var. Bu da zor bir durum. Okullar ne kadar düzgün hale getirilse de bu yarış her zaman devam edecek. Çok nitelikli okulların öğrencileri bile dershanelere gitmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı. Atalay, üniversiteye öğrenci alınması konusunda okullarda verilen notların etkili olması konusunun çok yararlı olmayacağını belirterek, “Bu sefer okullarda öğretmenler fazla not vermeleri için zorlanacaklar, velilerden değişik talepler gelecek. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde farklı öğretmenler ve öğrenciler var. Bizim buradaki 3'lük bir öğrenci başka bir yerde öğretmene göre 5'lik bir öğrenci olabilir. Bu da sağlıklı olmayacağını gösteriyor” dedi.

merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.