Dernekler sosyalleştiriyor

Dernekler sosyalleştiriyor

Sivil Toplumu Destekleme Derneği, "STK'lar Kalkınıyor Projesi" kapsamında STKlara yönelik eğitim semineri düzenliyor. Seminerin ilk gününde derneklerin sosyalleştirdiğine vurgu yapıldı

Sivil Toplumu Destekleme Derneği, "STK'lar Kalkınıyor Projesi" kapsamında Konya il merkezinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK)'lara yönelik eğitim programı düzenliyor. Dün başlayan ve Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen eğitim programı bugün de 17.00'a kadar devam edecek. STK'lar Kalkınıyor Projesi eğitim programı açılışına İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkan Yardımcısı Osman Kıvanç, Sivil Toplumu Destekleme Derneği Başkanı Kemal Çetinkaya, Konya'da faaliyet gösteren STK yöneticileri ve üyeleri katıldı. Eğitim programında STK yönetici ve üyelerine; proje döngüsü, sivil toplum ve demokrasi, kamu-STK diyaloğu, dünyada ve Türkiye'de iyi uygulama örnekleri, dernek mevzuatı, derneklerin vergi mevzuatı karşısındaki durumları ve derneklerin muhasebe işlemleri konularında bilgi veriliyor. Seminer açılışında konuşan İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başka Yardımcısı Osman Kıvanç, STK'ların devletten bağımsız olarak topluma yönelik faaliyet gösteren kuruluşlar olduğunu söyledi. STK'ların siyasi olmadığını ve ticari bir amaç gütmediğini anımsatan Kıvanç, "STK'lar; dönüştürücü, gelenekleri koruyan, baskı oluşturucu, dayanışma sağlayan ve yardımlarda bulunan kamusal özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı topraklarımızda her zaman STK'lar olmuştur. Osmanlı Devleti'nde ve Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda STK'lar önemli faaliyetlere imza atmıştır" diye konuştu.
KONYA'DA 2 BİN 282 DERNEK VAR
Yıllara göre dernek sayıları hakkında da bilgi veren Osman Kıvanç, "1946 yılında Türkiye'de toplam 820 tane dernek bulunuyordu. Bu sayı 1990'larda çok fazla arttı ve hatta 1990'larda STK'lar etkilerini de artırarak temsili demokrasinin katılımcı demokrasiye dönüşmesine katkı yapmıştır. Günümüzde ise ülke genelinde 89 bin civarında dernek bulunmaktadır. Bu derneklere 8 milyon vatandaşımız üyedir. Konya'da ise faaliyet gösteren 2 bin 282 tane dernek bulunuyor ve bu derneklerimize 112 bin 341 üyesi bulunuyor" dedi.
İnsan doğasında herhangi bir maddi kazanç beklemeden toplum yardımcı olmak duygusu bulunduğunu dile getiren Sivil Toplumu Destekleme Derneği Başkanı Kemal Çetinkaya ise sosyal hizmetlerin hayata geçirilmesinde STK'ların çok önemli bir etkinin bulunduğunu vurgulayarak, "Dernekler devletlerin sosyal yaşamda yapamadıklarını yapıyor. Derneklerimizin yaptığı hizmetler sıralamakla bitmez. Biz de bu programla derneklerimizin sıkıntı yaşadıkları alanlarda onlara yardımcı olmak istiyoruz. Eğitim seminerinden amacımız STK'ların sıkıntı yaşadıkları kaynak sorununa çözüm üretmektir. STK'lar bu kaynak sıkıntısını nasıl çözer ilk olarak proje üretmeleri gerekiyor. Hayırsever insanlara daha iyi ulaşmaları lazım. Bu gibi konuları seminerimizde işleyeceğiz" diye konuştu.
7 ilde yapılacak olan STK'lar Kalkınıyor Projesi'nde alanında uzman kişiler ve akademisyenler seminer düzenleyecek.
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.