Denizli’de ‘4.sanayi Devrimi Endüstri 4.0’ Paneli Yapıldı
Denizli’de ‘4.Sanayi Devrimi Endüstri 4.0’ paneli yapıldı.
Denizli Sanayi Odası öncülüğünde düzenlenen ‘4. Sanayi Devrimi Endüstri 4.0’ panelinde Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi, Genel Müdür Yardımcısı ve Dijital Fabrikalar Divizyonu Direktörü Ali Rıza Ersoy Pamukkale Üniversitesi Kongre Salonu’nda Denizlili sanayicilere ve akademisyenlere Endüstri 4.0’ı tanıttı. Panel, Denizlili sanayiciler, üniversite akademisyenleri ve öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördü.
Panelin açılış konuşmasını yapan Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “İlk defa 2011 yılında Almanya’da konuşulmaya başlanan 4. Sanayi Devrimi için tüm Dünya’daki farklı endüstriler yenilenme içerisine girdi. Özellikle uluslararası piyasada rekabet kurallarını değiştireceğine inanılan bu devrim için Türkiye’de de Bilim ve Sanayi Bakanlığı bünyesinde çalışmalar başlatıldı. Niteliksiz işgücüne olan ihtiyacı asgari düzeye indireceği için, 4. Sanayi Devrimi ile birlikte ucuz işgücü maliyetleri ile birlikte Uzakdoğu’ya kayan imalat sanayisinin tekrar Avrupa ve Amerika gibi teknoloji merkezlerine geri dönmesi bekleniyor. Türk sanayicileri olarak yeni sanayi devrimini kaçırma şansımız yok. Ya bu trene bineceğiz ya da ulusal pazarda tırnaklarımızla kazandığımız yeri kısa sürede kaybedeceğiz” dedi.
Endüstriyel devrimler konusunda bilgi vererek sunumuna başlayan Ali Rıza Ersoy, “Hepimizin bildiği gibi 1. sanayi devrimi İngiltere’de su buharının insan gücünün yerine geçmesiyle başlıyor. 2. sanayi devrimine ise elektrik enerjisinin devreye girmesi sonucu Amerika’da seri üretimin başlaması ile geçildiği varsayılıyor. 3. sanayi devrimi ise 1969’larda bilgi teknolojileri ve elekteonigindevreye girmesiyle başlamış oluyor, Doğunun ve özellikle Çin’in Batı’nın üretim kabiliyetlerinin önüne geçmesi ve daha fazla üretiyor olması Batı’yı endişelendiriyor. Dolayısıyla Batı bir şeyler yapmak zorunda hissediyor ve Endüstri 4.0 devrini başlatıyor ”dedi.
Ersoy, “Birbiriyle konuşan insanların yerine birbirleriyle konuşan robotlar olacak. Bir robot arızalanmaya başladığında diğeri onu tamir etmeye başlayacak eğer yapamaz ise geriye çekilirken diğer robotlara bilgi vererek ve diğerlerine iş teslim edecek. Ayrıca üretimsistemini aksatan bir durum olduğunda anında müdahale olacak ve sorun çözülecek. Bu sorunlar yaşanırken patrona gidilip onay alınmayacak. Böylelikle zaman kaybı da olmayacak” dedi.
Endüstri 4.0’ın Siemens için yeni bir durum olmadığını belirten Ersoy, “Siemens’in Almanya’daki fabrikalarında Endüstri 4.0 konusunda oldukça yol almış durumdayız. En büyük şansımız Siemens’in gerek elektrifikasyon, gerek otomasyon ve gerekte dijitalizasyon konusunda zaten çalışıyor olması. Sadece bunun için yeni ürünler ve internet bazlı ürünler üretilmesi üzerine çalışılıyor ve gelecekte bunları yapıyor olacağız. Almanya’da sadece robotların üretim yaptığı bir fabrikamız var. Bu fabrikamız ile Endüstri 4.0’ı yakalayabilmiş değiliz sadece Endüstri 4.0’a en yakın üretim yapan tesisimiz diyebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.